Kvalifikacije za OI

Hrvatska večeras kreće u borbu za Olimpijske igre

Hannover je domaćin jednog od tri turnira kvalifikacija za Olimpijske igre, pored domaćina Njemačke, tu su Hrvatska, Austrija i Alžir. Dva mjesta vode u Pariz.
Sport / Rukomet | 14. 03. 2024. u 13:30 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska svoj nastup u borbi za Olimpijske igre ovog ljeta u Parizu kreće večeras susretom protiv Austrije. Utakmica je na rasporedu od 20.15., a za vidjeti je koliko je izbornik Sigurdsson uspio posložiti našu reprezentaciju. Ovo će biti iznimno važan turnir za hrvatsku generaciju jer dvostruki Olimpijski prvak ne smije sebi dopustiti da nakon Tokija i 2020. propusti druge Olimpijske igre zaredom.

Koliko može Hrvatska

Pravo je pitanje. U nimalo ugodnoj je poziciji reprezentacija islandskog stručnjaka Dagura Sigurdssona koji, nadamo se, nije stigao prekasno. Neuspjeh na ovogodišnjem EURU i četiri godine bez medalje učinili su da strpljenje u Savezu pleše po rubu. Niti jedan izbornik nema dovoljno vremena za dokazivanje, traže se ekspresni rezultati. Potrebno je iščupati Hrvatsku iz blata u kojem se našla jer ova reprezentacija zaslužuje puno više od prikazanog, uzevši u obzir igrače koje posjeduje.

Hrvatska spojila s dobrim starim znancima, Nijemcima i Austrijancima s kojima smo se već susreli na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Pored njih je tu još i viceprvak Afrike Alžir.

Nema velikih promjena na popisu

Nije imao Islanđanin puno vremena za prenijeti svoju filozofiju igre na reprezentativce jer je prekasno stigao. Otkaz koji je uručen bivšem izborniku Perkovcu je došao neposredno nakon EURA, ali je Sigurdsson predstavljen tek prije nekoliko dana. Toliko se dugo čekalo na potez Saveza da su oni morali objaviti prvo prošireni popis od 35 igrača za ovaj turnir, kojeg je na kraju izbornik skratio na 21. igrača.

Golmani su isti. Tu su nam otkrića ovog prvenstva, Kuzmanović i Mandić. Tek je zbog Ivićeve ozljede oka kao treća opcija u Hannover pošao i Kristian Pilpović. Krila su nepromijenjena, s jedne strane Šoštarić i Glavaš, a lijevo Mihić i Jelinić. Iako, da je zdrav David Mandić, stvara se dojam kako Lovro Mihić ne bi bio na ovom popisu jer je David vjerojatno najbolje lijevo krilo koje Hrvatska u ovom trenutku ima.

Unatoč pričama kako je Cindrić "otpisan", Luka se našao na popisu uz Duvnjaka i Karačića. Martinović je napokon oporavljen od ružne ozljede koja ga je baš u utakmici s Austrijom izbacila s EURA, a od starih-novih imena tu je Jakov Gojun, obrambeni specijalist Zagreba i Hrvatske. On se prije nekog vremena oprostio od reprezentativnog dresa, ali ga je Sigurdsson

želio vidjeti ponovno među igračima zbog ozljeda koje su pretrpjeli određeni igrači. Tu je i na mjestu pivotmena Nikola Grahovac koji je tu umjesto Kušana.

Igrač Izviđača Ivano Pavlović nažalost nije pronašao svoje mjesto u Hannoveru, umjesto njega se tu našao Filip Vistorop.

Austrija je opasna, koliko može Njemačka?

Ovu grupu nećemo posvetiti detaljno svim reprezentacijama kao prethodno napravljeno jer ipak je ovdje Hrvatska glavni fokus. Možemo tek napomenuti kako je Austrija uz Portugal bila jedno od većih iznenađenja ovogodišnjeg EURA.

Igrači Aleša Pajoviča sve su rukometne obožavatelje fascinirali svojim igrama. Prvo su izvukli neriješene rezultate sa Hrvatskom i Španjolskom, da bi u drugoj fazi slavili protiv Mađarske i izvukli još jedan neriješen rezultat sa Njemačkom, ali porazi od Francuske i Islanda u zadnja dva kola malo su pokvarili dojam.

No, i dalje su tu Bilyk, Weber i društvo koje mogu napraviti jako puno problema svim selekcijama, tako da, naučeni ovogodišnjom predstavom u Njemačkoj, Austriju nikada ne treba otpisati.

Upitno je koliko Njemačka može sa ovom ekipom. Obiluju mladim igračima koje predvodi Juri Knorr, jedan od najtalentiranijih bekova svijeta. Tu je i kapetan, najmlađi u povijesti reprezentacije Golla, a igre Kostera i Heymanna nisu prošle neopaženo.

Međutim mlada je ovo ekipa bez pravog vođe. Što se i vidjelo na prvenstvu gdje su bili domaćini. Prvu fazu su očekivano prošli, slavili su protiv slabašne Švicarske i Makedonije koje su daleko ispod razine Njemačke, a Francuska im je nanijela prvi poraz na EURU.

Nakon toga igrali su dobru drugu fazu, pobjedama protiv Islanda i Mađarske te remijem protiv Austrije osigurali su polufinale, ali je poraz od Hrvatske unio nervozu i negativnu atmosferu, kako u svlačionice, tako i na tribine. U nastavku su polufinalnu utakmicu izgubili od Danske, da bi se niz poraza preselio i u borbi za treće mjesto gdje je Švedska bila bolja i tom pobjedom otišla izravno na Olimpijadu, dok će Nijemci sada morati strepiti i nadati se pobjedama u ovoj skupini.

Kako protiv Austrije?

Hrvatsku očekuje večeras susret s Austrijom od 20.15. Kako će pristupiti Sigurdsson ovoj utakmici prava je nepoznanica. Bit će mu ovo debi na klupi reprezentacije, a želja za uspješnom predstavom dodatno se povećava kada zna činjenicu da je on prvi strani izbornik na klupi Hrvatske. Očito je da Savez u njemu vidi nešto što ne posjeduje nijedan domaći izbornik, tako da će Dagur morati dobro pripremiti ovu utakmicu.

Poznat kao veliki radnik i uspješan trener, nema sumnje da će on dati svoj maksimum. Koliko su to igrači uspjeli „pohvatati“ u ovom kratkom razdoblju pravo je pitanje. Igrali smo s Austrijom prije dva mjeseca, vidjelo se da smo bolji i da možemo. No užasnih posljednjih deset minuta

utakmice učinili su da Austrija serijom golova izvuče neriješen rezultat. Još smo imali i posljednji napad za pobjedu kojeg smo odigrali katastrofalno.

Popraviti igru sedam na šest

Igranje s igračem više, ne samo kada je u pitanju 7 na 6 već i kada protivnici imaju isključenog igrača bilo je strahovito mučno za gledati kod Hrvatske. Pokušavali su s nekim suludim kombinacijama, pravio se veliki broj tehničkih grešaka. Osim što nismo uspjeli realizirati većinu napada s igračem više kada je trebalo, još je više zastrašujuća činjenica da u većini situacija nismo dolazili do izrađenih udaraca gdje bi potencijalno postigli pogodak.

Greške organizatora igre, prvenstveno Cindrića koji je odigrao turnir debelo ispod svojih kapaciteta daje razlog za brigu. No, Hrvatska je ipak ime u rukometnom svijetu i činjenica je da smo favoriti večeras protiv Austrije.

Moramo iskoristiti igrače u formi

Mandić brani fenomenalno u Ligi prvaka, Kuzmanović se pokazao kao „jackpot“ na prvenstvu, fenomenalni Srna i Klarica te Šostarić koji igra odlično u zadnje vrijeme u klubu, kao i Lučin koji je jedan od zaslužnijih što njegova Wisla igra osminu finala Lige prvaka. Ovo su igrači koji moraju pokazati karakter i istupiti večeras, a i u sljedeća tri dana kada se očekuju još dvije utakmice. Jelinić je dovoljno dokazan u reprezentaciji, Duvnjak će isporučiti svoje, ostaje sada da se ovi novi i mladi reprezentativci pokažu. Jer mogu to, imaju taj kapacitet.

Koja je početna postava za Austrijance

Mislim kako Sigurdsson neće puno mijenjati u odnosu na EURO i momčad koju je Perkovac pripremao jer bi bilo suludo „izmišljati toplu vodu“ u ovako važnom turniru. Igra naših reprezentativaca vjerojatno će biti slična, minimalni broj izmjena u fazama obrana-napad te čvrsta obrana uz brzi centar od kojeg bi trebala profitirati krila.

Tako da je za očekivati da će većinu vremena na krilima igrati Šoštarić s jedne i Jelinić s druge strane. S posebnim naglaskom na Jelinića jer u odnosu na Mihića posjeduje iznimne obrambene kvalitete te ako jedan od Karačić-Cindrić krene kao organizator on se seli u kut obrane, a Marin preuzima poziciju „petice“ zbog svoje snage i defenzivne inteligencije.

Na vanjskim će pozicijama ovisno o zdravstvenim kartonima igrati igrači. Ako su skroz zdravi, za očekivati je da većinu minuta „pokupe“ Srna i Klarica, ali zamjene u vidu Martinovića i Lučina neće proći bez minuta i učinka. Golmansku poziciju trebao bi zauzeti Kuzmanović, ponajviše zbog nastupa na EURU, a glavno je pitanje tko će biti organizator igre, kao i pivotmen.

Ako je spreman, Duvnjak mora početi

Na srednjem vanjskom uvijek imamo široku plejadu igrača. Tu su Karačić, Cindrić i Duvnjak. Ako je potpuno zdrav i spreman, vjerojatno je za očekivati da će Islanđanin prednost dati kapetanu Duvnjaku koji će sigurno ostaviti zadnju kap znoja na terenu. Još mu je dodatni motiv što je prije par dana dobio dijete pa će sigurno ubaciti i u brzinu više, iako smo dojma da je Dule uvijek na punoj radnoj temperaturi.

Ako Duvnjak nije spreman, svejedno je koji će od dua Cindrić-Karačić početi jer svaki ima svoje mane i vrline. Cindrić je previše griješio na prošlom natjecanju pa je pravo pitanje zaslužuje li Karačić više prostora?

Mjesto pivotmena mogao bi zauzeti Načinović, ako je spreman u potpunosti. On je također pretrpio ozljedu nakon EURA, ali ako je spreman onda je za očekivati da će početi utakmicu zato što igra jednog od ključnih igrača obrane, a sposoban je igrati i u napadu. Iako mnogi priželjkuju Marina Šipića koji je naš najbolji napadač na mjestu pivota.

Naoružajte se živcima, večeras krećemo!

Cijela skupina igrat će u ZAG Areni u Hannoveru, a skupinu će otvoriti susret Njemačke i Alžira s početkom od 17.45. Hrvatska će svoj put krenuti protiv Austrije od 20.15. Unatoč lošim igrama Hrvatska je i dalje favorit za prolaz ove grupe, a svi smo uvjereni da će to i dokazati u sljedeća tri dana.

Nakon današnjeg dana, sljedeća utakmica naših reprezentativaca je u subotu protiv Njemačke u ranom terminu od 14.30, a skupinu će zaključiti u nedjelju, dvobojem protiv selekcije Alžira koji će se igrati od 16.45. 

Kopirati
Drag cursor here to close