Karačićev Kielce blizu četvrtfinala

Hrabri Zagreb izborio aktivan rezultat

Rukometaši Andrije Nikolića mogu biti zadovoljni predstavom protiv treće ekipe Francuske i činjenica da nose aktivan rezultat na uzvrat daje im nadu za prolazak
Sport / Rukomet | 28. 03. 2024. u 00:47 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krenula je nokaut faza rukometne Lige prvaka. Prvi susret spojio je danski GOG i poljski Kielce, a gosti su uvjerljivom pobjedom jednom nogom zakoračili u četvrtfinale najprestižnijeg klupskog natjecanja. Hrabri i karakterni Zagreb odigrao je odličan susret pred svojih 15 tisuća navijača i odigrao neriješeno s francuskim Montpellierom te imaju aktivan rezultat pred uzvrat u Francuskoj.

Kielce više nego lako s GOG-om

U prvom ovosezonskom izdanju osmine finala Lige prvaka gledali smo susret GOG-a i Kielcea. Pobjedu su odnijeli gosti te uvjerljivim rezultatom (25:33) jednom nogom zakoračili u četvrtfinale ovog prestižnog natjecanja.

Najbolji u redovima domaćih bio je Emil Madsen s četiri pogotka, ali iz čak devet pokušaja. Gosti su, zahvaljujući napadački raspoloženom Alexu Dujshebaevu koji je postigao devet pogodaka te vrataru Andreasu Wolffu koji je obranio 14 od 34 udarca, stigli na korak od sljedeće faze.

Hrvatski reprezentativac Igor Karačić je odigrao još jednu odličnu utakmicu, a upisao je 1 gol iz dva pokušaja, no zahvaljujući njegovoj organizaciji igre Kielce je više nego lako dolazio do pogodaka u današnjem susretu.

Još se jednom dokazalo kako iskustvo pobjeđuje mladost. Talant Dujshebaev na klupi poljske ekipe u svim segmentima je nadigrao mladog kolegu s druge strane, Mikkela Voigta koji sjedi na klupi GOG-a.

Unatoč tome što Kielce kroz posljednje razdoblje prate brojne ozlijede i izostanci, to se danas nije primijetilo. Od mogućih 16, Poljaci su za ovu utakmicu zbog izostanaka uspjeli „skrpati“ samo 14 igrača na popis, od čega su bila tri vratara. Samo je jedanaest igrača imao Dujshebaev za rotaciju.

Već nakon uvodnih 15 minuta bilo je vidljivo u kojem će smjeru ići ova utakmica. Izvrsna taktička priprema rezultirala je time da je Kielce izgledao lepršavo po terenu, dok su domaćini, predvođeni najboljim ovogodišnjim strijelcem Lige prvaka Emilom Madsenom, izgledali totalno pogubljeno.

Obranom su izluđivali glavne topnike GOG-a

Gosti su obrambenom formacijom 5-1 s isturenim Kounkoudom, čiji je zadatak bio ometati organizaciju napada bekova danske ekipe, izluđivali domaće igrače, a to je učinilo da GOG

odigra razdoblje od 8. do 17. minute bez postignutog pogotka. Nakon 17. minuta igre Kielce je već bio na +6 (4:10), a dobru obranu je ispratio i Andreas Wolff koji je bio na šest obrana.

Pokušali su domaći sve da osposobe svoje prve topnike, Mensinga s lijeve strane i Madsena s desne, ali ništa nije uspijevalo. Pred kraj poluvremena odlučili su se okušati s igrom 7 na 6 u napadu, riskirajući igranje bez vratara, samo kako bi Kounkouda udaljili koji metar unazad jer su uvođenjem drugog pivota opteretili liniju od šest metara.

No, ni to nije izgledalo kvalitetno, dosta su se Danci mučili, a Kielce je s par kvalitetnih obrana postizao golove na prazna vrata GOG-a.

Madsen je bio potpuno ugašen

Madsena, koji na ljeto ove godine postaje igrač Kiela, naizmjence su branili Nahi i Dujshebaev, a obojica su ga uspjela toliko „ugušiti“ da ga je trener krajem prvog dijela povukao na klupu i time podignuo bijelu zastavu u zrak. Bilo je jasno da domaći danas neće uspjeti izbjeći poraz.

Totalnoj indisponiranosti GOG-a ide u prilog činjenica da je Voigt zvao dvije minute odmora u prvom dijelu, što je iznimna rijetkost u rukometu, dok je od 11 igrača poljske ekipe, u tom razdoblju čak osam različitih strijelaca pogađalo.

Na poluvrijeme se otišlo s +8 u korist gostiju (10:18), ponajviše zahvaljujući Dujshebaevu u napadu te Wolffu na vratima koji je imao 10 obrana uz 52 posto uspješnosti (10/19).

Drugi dio bez napetosti

Drugo poluvrijeme igralo se nešto opuštenije, gol za gol, što je više išlo u prilog gostima. Glavna violina GOG-a nakon Madsena, Aaron Mensing, svoj prvi pogodak je postigao tek u 7. minuti nastavka uz jednu od najgorih utakmica u karijeri. Završio je na dva pogotka iz osam pokušaja. To je bio najbolji pokazatelj koliko je obrana Kielcea došla pripremljena za današnji susret.

Vrijedi napomenuti kako je Emil Madsen u drugom dijelu ušao tek deset minuta prije kraja utakmice, a Alex Dujshebaev se u jednom nezgodnom duelu s protivničkim igračem par minuta prije kraja ozlijedio, ali na prvu je izgledalo kao benigno. Sudario se koljeno od koljeno s igračem GOG-a pa iz preventivnih razloga nije završio utakmicu.

Kielce samo čudo može spriječiti u uzvratu

U konačnici je završilo 25:33 u korist Kielcea, koji nose više nego dobru razliku pred uzvrat u Poljskoj. Objektivno gledajući, iako ne treba naravno prejudicirati, čini se kako je Kielce već sigurno u četvrtfinalu, a tamo će ih čekati eventualni susret s ekipom Magdeburga. Tako ćemo vjerojatno u četvrtzavršnici gledati sraz prošlogodišnjih finalista Lige prvaka. Uzvrat se igra 3. travnja u Poljskoj.

Hrabri Zagreb odigrao neriješeno protiv Montpelliera

Hrvatski predstavnik RK Zagreb je u prepunoj Areni pred svojim navijačima odigrao solidnu partiju i na kraju odigrao neriješeno s francuskim Montpellierom 27:27. Najbolji u domaćim redovima bili su Srna sa 6, te Miloš Kos i Ivan Čupić s po pet pogodaka. Matej Mandić upisao je

osam intervencija. Kod gostiju, najefikasniji su bili Diego Simonet i Stas Skube s po šest pogodaka te Lenne koji je pridodao pet golova. Francuski vratar Bolzinger upisao je 11 obrana od 34 udarca.

Hrvatski reprezentativac u redovima francuske ekipe, Veron Načinović, postigao je jedan pogodak iz tri pokušaja.

Zagreb je krenuo s njima netipičnom obranom 5-1 sa Srnom kao prednjim igračem. Nakon petnaest minuta igre gledali smo nervoznu utakmicu s obje strane, osobito kod domaćih rukometaša. Rezultat je bio 2:5, a Mandićeve obrane na vratima Zagreba i greške gostujućih igrača spasili su ih višeg zaostatka.

Raspoloženi vratari

Igrači su u polju radili greške, ali su zato vratari bili raspoloženi. Nakon prve polovice prvog dijela Mandić je bio na 50 posto uspješnosti obrana(5/10), dok je s druge strane 23-godišnji Bolzinger bio još raspoloženiji (5/7).

Do poluvremena su se obje ekipe malo smirile i poboljšale, a na odmor se otišlo s prednošću gostiju iz Francuske (11:13).

Prvo vodstvo Zagreba

Drugi dio Zagreb otvara puno bolje te serijom 3:0 u uvodnih pet minuta nastavka prelaze u prvo vodstvo na utakmici (14:13).

Jedan od najzaslužnijih za ovo razdoblje igre domaćina bio je Davor Ćavar koji je dobio priliku nakon što legendarni Dibirov nije imao dobru utakmicu. Ćavar je u 9 minuta nastavka postigao tri pogotka uz stopostotni učinak realizacije.

Čvrst karakter i publika su ih držali u igri

Rukometaši Zagreba su često zaostajali dva do tri gola, ali upornom igrom su konstantno zaostatak svodili na minimalnu razliku. Pet minuta do kraja utakmice Kavčić je fantastičnim prodorom pogodio za -1 (25:26) i iznudio isključenje Pellasa.

Miloš Kos je izjednačio u 58. minuti na 27:27, a Mandić potom upisao vrlo važnu obranu nakon što je Pellas iz brzog centra pokušao postići laki pogodak, ali hrvatski vratar je sjajnom reakcijom zaustavio lijevog krilnog igrača Montpelliera.

Na kraju je Argentinac Diego Simonet promašio šut za pobjedu gostiju par sekundi prije kraja, a Kos je dalekim udarcem sa skoro pola terena po isteku vremena pucao iz deveterca u blok gostiju.

Rukometaši Andrije Nikolića mogu biti zadovoljni predstavom protiv treće ekipe Francuske i činjenica da nose aktivan rezultat na uzvrat daje im nadu za prolazak. Uzvrat je na rasporedu 3. travnja u Francuskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close