Opet duel Hrvatska - Francuska

Duvnjak upitan za Francusku

Francuzi su slavili u zadnjem dvoboju odigranom na Europskom prvenstvu 2022. u mađarskom Szegedu (27:22). Na desetu pobjedu protiv Francuske Hrvatska čeka od Svjetskog prvenstva 2019.
Sport / Rukomet | 18. 01. 2024. u 01:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska reprezentacija će u četvrtak (18 sati) u velebnoj Lanxess Areni u Koelnu, utakmicom protiv Francuske započeti natjecanje u drugoj fazi Europskog prvenstva.

Ove dvije reprezentacije su odigrale toliko velikih utakmica u povijesti, ukupno 25 na tri najveća svjetska natjecanja. Francuzi su uspješniji i imaju 15 pobjeda. Hrvatska je slavila devet puta, a jedan susret završio neodlučenim ishodom.

Duga povijest

Francuzi su slavili u zadnjem dvoboju odigranom na Europskom prvenstvu 2022. u mađarskom Szegedu (27:22). Na desetu pobjedu protiv Francuske Hrvatska čeka od Svjetskog prvenstva 2019.

Zanimljivo, i taj je dvoboj odigran u Koelnu. Hrvatski rukometaši su slavili s 23:20, ali ta pobjeda nije imala veći rezultatski značaj, jer su Francuzi već prije osigurali plasman u polufinale, a Hrvatska je završila u borbi za peto mjesto.

Iz tog dvoboja, u aktualnom sastavu francuske reprezentacije, koju je i tada vodio sadašnji izbornik Guillaume Gille, nalaze se čak devetorica igrača: braća Nikola i Luka Karabatić, Ludovic Fabregas, Kentin Mahe, Nedim Remili, Dika Mem, Timothey N‘Guessan, Valentin Porte i Melvyn Richardson. Prije pet godina u hrvatskoj reprezentaciji koju je vodio Lino Červar, iz aktualnog sastava su bili samo kapetan Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Marin Šipić.

Upitan Duvnjak

"Ako želimo dalje, moramo dobiti tri utakmice i s dva i s jednim bodom. Prva utakmica je bitna - ako je dobijemo, dobili smo ekstremno puno. Ako izgubimo, imamo još tri utakmice koje možemo dobiti i otići dalje. Nije neko ekstremno opterećenje, ali sigurno je želja prisutna da ih dobijemo. Imaju fizičku snagu, mogu igrati brzo, pokretni su. Vrlo zahtjevna utakmica, ali i mi možemo igrati dobar rukomet, tako da će biti interesantno.

Perkovac je naglasio jedan detalj na koji je upozorio i svoje izabranike.

"Oni su izuzetno jaki "jedan na jedan" i pokušavaju te natjerati na tu igru. Mi moramo pokušati izbjeći tu igru, pustiti malo loptu oko zone i koristiti te situacije, jer iza njih ima dosta prostora, a ne se hrvati s njima. Ako ćemo se hrvati s njima, u tome su oni bolji od nas."

Hrvatska je u prvom krugu izgubila Ivana Martinovića na poziciji desnog vanjskog, ali je Luka Lovre Klarica protiv Rumunjske pokazao da može biti dostojna zamjena. No, uoči dvoboja s Francuzima pojavio se još jedan problem koji muči Perkovca.

"Jedini koji nam je upitan je Domagoj Duvnjak, koji je dobio temperaturu. Nadam se da će igrati, imao sam danas velike planove s njim", rekao je Perkovac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close