Treći put zaredom svjetski prvaci

Danska otišla u rukometnu povijest

Nevjerojatna je bila vanjska linija Danske. Trojica igrača Lauge, Pytlick, Gidsel su bili fenomenalni, zajedno su postigli 25 golova! Četiri manje od kompletne Francuske. U takvoj situaciju Hansen nije morao ništa raditi.
Sport / Rukomet | 29. 01. 2023. u 22:32 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska je prva reprezentacija koja je povezala tri naslova svjetskog prvaka. Nekada davno su imali svoje prilike Šveđani, Rumunji, kasnije Francuzi u dva navrata, ali nitko to nije napravio. Danci su u velikom finalu, potpuno zasluženo nadigrali Francusku 34:29. Danci koji sada imaju dva naslova europskog prvaka, jedno zlato s Olimpijade i koji vladaju svjetskim rukometom od 2019. godine. Od 2008. godine do večeras. Večeras jednostavno Francuzi nisu mogli ništa. Jesu imali neke prilike, ali prilike koje su olako prokockali.

Nevjerojatna je bila vanjska linija Danske. Trojica igrača Lauge, Pytlick, Gidsel su bili fenomenalni, zajedno su postigli 25 golova! Četiri manje od kompletne Francuske. Lauge je šutirao 10/11, Pytlick 9/12, Gidsel je bio nešto lošiji 6/12. U takvoj situaciju Hansen nije morao ništa raditi. Kompletna Danska je u fazi napadi imala realizaciju od visokih 74 posto.

Sa šest metara su promašili tri lopte. Landin je imao samo osam obrana, Moller tri, ali su neke bile izuzetno važne, uostalom, Landin je skinuo dva sedmerca. Na drugoj strani, Nikola Karabatić bez gola, s tim da je igrao samo 15 minuta, Fabregas je realizirao dvije kontre, s krila su postigli tri gola. Golmani su zajedno bili skromni, tek sedam obrana. Remili je uspio postići šest golova, Mem pet, ali su zajedno izgubili pet lopti.

Danci su sjajno krenuli, izgledalo je kao lete terenom u prvih dvadesetak minuta. Landin na samom otvaranju skida dva zicera, Pytlick i Gidsel su nezaustavljivi na drugoj strani, pa Danska ulazi u finale s lijepih 3:0. Od tog trenutka, Danska drži konce utakmice u rukama.

Francuzi su uzeli zraka barem kada je pitanju realizacija, ali ništa nisu mogli obraniti. Gerard tek negdje u 11. minuti, uspijeva upisati prvu obranu. Na drugoj strani Landin skida sedmerac,  Kirkeløkke postiže gol, iako su s čovjekom manje. Kako su Danci igrali u tom periodu najbolje potvrđuje podatak da su s igračem manje napravili mini seriju 2:0, međutim Francuzi nisu odustajali.

Danci su sporiji u napadu, sve više u kontaktu, što odgovara Francuzima. U takvoj situaciji Gidsel i Pytlick prave prekršaje u napadu, Prandi je bolji od Nikole Karabatića u napadu, pa se prednost Danske polako topi. Pet minuta je Danska bez gola,
Desbonnet je nešto i obranio, Remili i Fabregas spuštaju Francusku na -2. Do poluvremena je utakmica ponovo otvorena.

Francuska je nakon tri minute igre u nastavku mogli povesti, ali na obranu Desbonneta, Mahe radi prekršaj u napadu, pa je Lauge vratio Dancima +1. Mem griješi u napadu, a Gidsel zabija za novih +2 Danske.

Utakmica opet ulazi u neki ludi brzi ritam koji više odgovara Dancima. Mem je grubo zaustavio Gidsela, zaradio je dvije minute, Hansen realizira sedmerac. Francuzi moraju loviti zaostatak, igra se gol za gol, ali je Danska stalno na jedan ili dva razlike.

U 43. minuti Kirkeløkke je isključen, Lauge pogađa stativu, Mahe ima zicer, sad je tu Moller. Francuzi nisu zabili, ali jeste Lauge. S igračem manje Danci su ostali na +2. Pytlick je nagazio Portea, Danska je opet s čovjekom manje, Richardson pogađa sa sedam metara za -1.

Francuska ima priliku da se vrati, ali Danci pronalaze rješenje u fazi napada. Ostali su na dva razlike s igračem manje. U takvoj situaciji, Francuzi su pod pritiskom, jer sa svakim novim nerealiziranim napadom, Danske može pobjeći. Tako je i bilo. Lenne prestup, Mem prečka, na drugoj strani se ukazao iz ničega Larsen Mensah. Njegove dvije bombe, jedan prodor Laugea, sedam minuta prije kraja Danska vodi 30:26.

Uz to, Remili griješi u napadu. Lauge devetim golom lomi utakmicu. Na sve to, Moller skida zicer Nahiju. Nisu Danci uspjeli realizirati dva napada, Francuska je na - 2, ali onda ide gol Pytlicka, Landin skida sedmerac i tu je kraj. Danci slave zasluženo, Guillaume Gille u nevjerici vrti glavom. Nakon ženske rukometne dinastije, dobili smo i Dansku mušku. 

Kopirati
Drag cursor here to close