Finale Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.

15 godina od sukoba Balića i Karabatića

Sve je kulminiralo u 46. minuti utakmice pri rezultatu 18:18. Ivano Balić krenuo je u prodor, driblingom se izvukao na šut, a u skoku mu je Karabatić neoprezno startao rukom prema licu...
Sport / Rukomet | 01. 02. 2024. u 20:23 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 2009. godine odigrano je finale Svjetskog rukometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske u Areni Zagreb. Pobjedu su odnijeli Francuzi rezultatom 24:19, a utakmica će ostati u pamćenju po sukobu hrvatskog "virtuoza" Ivana Balića i tada mlade nade francuskog i svjetskog rukometa, a danas jednog od najboljih igrača ikada Nikole Karabatića.

Hrvatskoj je pripalo domaćinstvo 21. Svjetskog rukometnog prvenstva, a održano je u sedam različitih gradova. Igralo se u Splitu, Puli, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Poreču i Zagrebu.

Prva faza

Prvenstvo je otvorila reprezentacija Hrvatske u Spaladium Areni u Splitu, a protivnik im je bila ekipa Južne Koreje. Tadašnji „Kauboji“ u tijesnoj utakmici pred 12 tisuća gledatelja slavili su s minimalnom razlikom (27:26), a najefikasniji u redovima domaćina bio je Ivan Čupić, desni krilni igrač sa šest postignutih golova.

Hrvatska je bila smještena u grupi B koja je igrala u Splitu, a protivnici su joj bili, osim spomenute Južne Koreje, selekcije Švedske, Španjolske, Kube i Kuvajta. Prvu fazu rukometaši Line Červara okončali su maksimalnim učinkom sa svih 5 pobjeda. Impresivne su bile partije Hrvatske u Splitu, Kuvajt i Kuba primili su po 40 golova od „Kauboja“, a selekcija Španjolske poražena je s čak 10 razlike, isto kao i na prošlogodišnjem Euru. Posljednje kolo s reprezentacijom Švedske odlučivalo je o prvom mjestu, a bolja je bila Hrvatska rezultatom 30:26, a najbolji pojedinac u redovima domaćina je opet bio Ivan Čupić s 8 pogodaka.

Francuska je utakmice prve faze igrala u Osijeku, gradu na Dravi. Oni su bili u grupi sa Slovačkom, Mađarskom, Rumunjskom, Argentinom i Australijom. Rukometaši tadašnjeg izbornika Claudea Oneste također su u drugu fazu prošli sa svih pet pobjeda.

Druga faza

Druga faza prvenstva se seli u gradove Zagreb i Zadar. Hrvatska i Francuska bile su smještene u istu skupinu koja je igrala u Zagrebu, uz reprezentacije Mađarske, Švedske, Slovačke i Južne Koreje. Dalje prema polufinalu su naravno prošli Hrvati i Francuzi, a u izravnom dvoboju za prvo mjesto skupine slavila je Hrvatska, rezultatom 22:19. Najbolji pojedinci bili su Igor Vori s 8 pogodaka kod Hrvatske, odnosno Franck Junillon s 5 golova kod Francuza. U drugoj grupi igranoj u Zadru, karte za polufinale rezervirale su reprezentacije Danske i Poljske.

Polufinale

Polufinale je spojilo reprezentacije Hrvatske i Poljske, odnosno Francuske i Danske. Rukometaši Line Červara uvjerljivo su slavili pred petnaest tisuća gledatelja u Areni Zagreb rezultatom 29:23 i tako maksimalnim brojem pobjeda prošli u finale. Najefikasniji u redovima Hrvatske bio je Čupić s 12 golova, odnosno Jurasik sa 6 kod selekcije Poljske.

Francuska je također u Spaladium Areni u Splitu bez većih problema savladala Dansku. U pobjedi Francuza 27:22 strijelce je predvodio Luc Abalo sa 7 golova na desnom krilu, dok je kod Danske najbolji bio Jorgensen s 5 postignutih golova.

Veliko finale te sukob Balića i Karabatića

Finale u Areni Zagreb spaja ponovno Hrvatsku i Francusku. Do tada maksimalna Hrvatska i razigrana Francuska koja je samo „pala“ od Hrvatske u drugoj fazi natjecanja, nije imala što izgubiti. Pritisak je bio na „Kaubojima“. Petnaest tisuća „kockica“ došlo je bodriti svoje rukometaše u pohodu na drugo svjetsko zlato, još od Portugala i 2003. godine. Ivano Balić predvodio je ovu generaciju Hrvatske. Tada 30-godišnji Splićanin, rukometni „Mozzart“, virtuoz i jedan od najboljih, ako ne i najbolji u povijesti ovog sporta. Peterostruki uzastopni MVP na velikim reprezentativnim natjecanjima( EP 2004., OI 2004., SP 2005., EP 2006. i SP 2007.). Prvi kojem je to pošlo za rukom u rukometnoj povijesti.

Na drugoj strani stajao je mladi 25-godišnjak, francuski reprezentativac Nikola Karabatić, Balićev najveći rival. Nikola je kao beba živio u Nišu, Srbiji, a hrvatsko-srpskog je podrijetla. Otac Branko, poznati rukometni vratar je Hrvat iz Vrsina kod Trogira, a majka je Srpkinja iz Aleksinca. Ona i suprug živjeli su u Nišu, a u Francusku su se preselili kada je Nikola imao 3 i pol godine.

Sigurno je Nikola onda imao dodatnog motiva pokazati se pred 'svojima' i uzeti naslov svjetskog prvaka. Utakmica je bila iznimno neobična, a ostat će upamćena po dva incidenta na terenu, crveni karton Igora Vorija i sukob Balića i Karabatića. Pred užarenom atmosferom sudački par u finalu činio je danski duo, Per Olesen i Lars Ejby Pedersen.

Utakmica je većinu vremena bila u egalu, igralo se na malo pogodaka, a okončana je pobjedom Francuske 24:19. Najbolji kod Francuske bio je lijevi krilni Michael Guigou sa 10, odnosno Čupić sa 6 pogodaka kod Hrvatske. Vrijedi napomenuti činjenicu da je Hrvatska u zadnjih 15 minuta postigla samo jedan pogodak.

Sve je kulminiralo u 46. minuti utakmice pri rezultatu 18:18. Ivano Balić krenuo je u prodor, driblingom se izvukao na šut, a u skoku mu je Karabatić neoprezno startao rukom prema licu, što je iznerviralo najboljeg hrvatskog igrača. Balić je nakratko izgubio kontrolu, unio mu se u lice i uputio mu par ružnih riječi. Francuzi su inače bili poznati po gruboj igri u obrani i ružnim startovima. Ovo nije bio prvi start prema Baliću, niz ovakvih udaraca uzrokovali su bijes kod Splićanina koji se tada nije uspio iskontrolirati. Ova je situacija i dalje jedna od najzapamćenijih ikada u povijesti rukometa.

Nervoza hrvatskih rukometaša i „dvojbene“ odluke danskih sudaca uzrokovale su još jedan incident na samom kraju utakmice. Igor Vori, pivot hrvatske reprezentacije u 59. minuti je, nezadovoljan kriterijem i sudačkim odlukama, prema jednom od sudaca zamahnuo loptom kao da će ga pogoditi, što ipak nije učinio, no Dancima je sami pokušaj tog čina bio dovoljan. Voriju je pokazan izravni crveni karton, a Igor je nakon utakmice, vidno nervozan, izjavio kako je dojma da Hrvatska nije smjela danas pobijediti:

"Dojma sam da Hrvatska nije smjela biti svjetski prvak, meni je to tako izgledalo.", rekao je Vori za medije nakon utakmice.

Francuzi su tako odnijeli zlato iz Hrvatske, a borba za brončanu medalju pripala je Poljacima, koji su pobijedili Dance. Najbolji strijelac turnira bio je Makedonac Kiril Lazarov s 92 pogotka, a najbolji igrač turnira je bio Igor Vori. Titulu najboljeg vratara ponio je legendarni Francuz, Thierry Omeyer.

Kopirati
Drag cursor here to close