Dan poslije

Zalutali domaćin

Možda Katar iznenadi sve i pobijedi u preostale dvije utakmice i šokira svijet, no prije fantaziranja možda bi bilo dobro da za početak upute udarac ka golu.
Sport / Qatar 2022 | 21. 11. 2022. u 09:39 Bljesak.info | K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva utakmica ovogodišnjeg Svjetskoga Prvenstva je završila a s njome su se i slegli dojmovi. Za početak Prvenstva je Katar odigrao tako loše i ispod svake razine da se je činilo kao da jedanaest amatera bezglavo trči za loptom bez ikakve taktike vizije i cilja. U cijeloj utakmici nisu uputili niti jedan udarac prema gola Ekvadora, nadigrani su u svakom smislu.

Je li ''nada'' već umrla?

Najveći problem je upravo taj što iako Katar nije nogometna nacija i nije sila koja je prepoznata u ovom sportu, kao domaćin moraš dati sve od sebe da ispred svojih gledatelja dres natopiš znojem i krvlju ako treba. Nadao sam se boljem pristupu s obzirom koliko novaca je utrošeno u ovo cijelo prvenstvo države i ostalih investitora.

Jedno od pitanja koje je bilo često postavljeno po raznim stranicama i forumima je ''Koliko Katar može iznenaditi?''. Sjetimo se rezultata kojeg je na SP 2002 napravila jedna Južna Koreja koja je kao domaćin završila na visokom četvrtome mjestu kada je u skupini završila ispred SAD-a, Portugala te Poljske, u produžetcima pobijedila Italiju te na penale izbacila Španjolsku da bi izgubili od Njemačke minimalnim rezultatom, te u gol trileru izgubili od Turske u borbi za treće mjesto.

Kada se napravi usporedba na temelju utakmice iako je teško uspoređivati nogomet sada i prije 20 godina, mislim da je svatko shvatio da Katar nema šta tražiti na ovome prvenstvu jer ako su ovako loše odigrali protiv treće ekipe po vrijednosti iza Senegala i Nizozemske koji nemaju toliko zvijezda kao ove spomenute dvije momčadi pitanje je kako će se provesti protiv njih. Ekvador nije toliko dobar koliko je Katar loš i tu staje svaka daljnja polemika i rasprava. Kataru ne preostaje ništa drugo nego da proba iznenaditi te dati svoj maksimum u preostale dvije utakmice koje su im ostale. Nije problem ispasti sa Svjetskoga prvenstva, neće nitko zamjeriti ako je protivnik bolji, iskusniji i jači, ali će se zamjeriti činjenica da su (is)pali bez '' ispaljenog metka''.

Možda su igrali loše i izgubili no barem su ostvarili povijesni rezultat, koji nije za pohvalu. Katar je postao prvi domaćin koji je izgubio prvu utakmicu na Svjetskome prvenstvu, također u utakmici prvi gol ikada na Svjetskim prvenstvima postignut je iz penala. Eto, prva utakmica a već je povijest ispisana, no ovo je tek prva utakmica od sveukupne 64.

Video: Qatar vs Ecuador | World Cup 2022 | Match Predictions

Pitanje je kako će se odviti ovo prvenstvo te kakvim ćemo sve šokovima, uspjesima i neuspjesima svjedočiti. Možda Katar iznenadi sve i pobijedi u preostale dvije utakmice i šokira svijet, no prije fantaziranja možda bi bilo dobro da za početak upute udarac ka golu.

Nagazna mina za favorite?

Spomenuo sam kako nije Ekvador bio dobar koliko je Katar loš, no da ne bih umanjivao pobjedu Ekvadora pokazali su dobre vještine, da imaju dobar protok lopte, brze igrače koji mogu ugroziti i napraviti problem svima, jer danas svi igraju nogomet.

Najviše zasluge je zaslužio Enner Valencia koji je sa dva gola, jednim iz penala te jednim iz igre matirao nemoćnog golmana Katara, minimalan offside je suđen u trećoj minuti utakmice kada mu je poništen gol te bi s njime već imao tri gola te lijepu prednost nad drugim strijelcima čiji se doprinos tek očekuje.

Ekvador može pomrsiti planove svima a naročito Senegalcima koji su ipak ostali bez svoga najboljeg igrača Manea koji ne može dati doprinos zbog ozljede. Nizozemska se tako ističe kao prvi favorit za lidera grupe no sutra će se znati više kada se odigra derbi grupe Senegal-Nizozemska. Tada će Ekvador znati kako se ''potući'' sa ostatkom grupe te kakva je igra ove dvije momčadi.

Nemojte se čuditi ako Ekvador preuzme inicijativu te odluči pucati visoko te ići na sve ili ništa jer nemaju što izgubiti a prvenstvo su otvorili odlično, s obzirom da su u pripremama u zadnjih šest utakmica imali dvije pobjede te četiri neriješena rezultata, utakmica protiv Katara im je došla u odlično vrijeme i u najboljem trenutku za brušenje forme te daška euforije prije meča sa Nizozemskom gdje bi pobjedom uvelike zakoračili ka idućoj fazi natjecanja ako se u ostatku grupe rezultati poslože po njihovome.

Ekvador je otvorio ovo prvenstvo pobjedom a za manje od mjesec dana vidjeti ćemo tko će ga zatvoriti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close