Prvo je osvojio zlato

Messi i Argentina: Sve je počelo u Pekingu 2008. godine

"Olimpijsko zlato je nešto što posebno cijenim u karijeri, jer ipak Olimpijadu igraš jednom, to je sportski događaj na kojem nastupaju samo najbolji sportaši u tom trenutku" rekao je prije nekoliko godina Messi.
Sport / Qatar 2022 | 20. 12. 2022. u 22:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do ovog naslova to je za Messija bio najveći uspjeh s reprezentacijom na velikoj sceni. Olimpijska zlatna medalja iz 2008. godine u Pekingu. Iako je kod nas, pa i u nogometnom svijetu potpuno nepravedno zapostavljen nogomet na Olimpijadi, međutim igrači su itekako ponosni na osvojene medalje, pogotovo ako je to zlatna. Messi sada ima zlato, Copu i titulu svjetskog prvaka. Među rijetkim je sigurno.

"Olimpijsko zlato je nešto što posebno cijenim u karijeri, jer ipak Olimpijadu igraš jednom, to je sportski događaj na kojem nastupaju samo najbolji sportaši u tom trenutku" rekao je prije nekoliko godina Messi. Dobro, u nogometu je nešto drugačiji slučaj, jer se radi o mladim reprezentacijama koje mogu biti pojačane s tri igrača iznad 23 godine.

Godinu ranije Argentina je izgubila finale Cope, Real je bio prvak Španjolske na kraju sezone.Za tada 21-godišnjaka, Olimpijske igre u Pekingu su se činile savršenom platformom za početak njegovog puta ka iskupljenju. Međutim, Barcelona nije dozvoljavala nastup na Olimpijadi, pa su Katalonci vodili veliku borbu s Argentinskim savezom. Stvari su se promijenile onog trenutka kada je Guardiola preuzeo Barcelonu.

Video: Argentina - Nizozemska 

"Pep je bio fenomenalan sa mnom, on je bio taj koji je dopustio moj odlazak. Mi smo odigrali prijateljsku utakmicu protiv Fiorentine u predsezoni, nakon čega je on došao i upitao me: "Želiš da ideš, zar ne?" Rekao sam da". Guardiola koji je i sam osvojio zlato 1992. godine, je uvjerio čelnike Barcelone, Messi je otputovao za Peking. Argentina je fenomenalnu selekciju u kojoj su još bili Riquelme, Mascherano, Zabaleta, Lavezzi, Agüero, Di Maria, Romero. Nakon tri pobjede u skupini, uslijedilo je četvrtfinale protiv Nizozemske i trijumf 2:1 nakon produžetaka. Di Maria je pogodio u 105. minuti.

Polufinale je nudilo najveći derbi, Argentina - Brazil. Brazil s Rafinhom, Marcelom, Ronaldinhom, Patom, Tiagom Alvesom nije imao šanse. Agüero je bio dvostruki strijelac, Riquelme je dodao jedan.

Video: Argentina - Brazil

U finalu je bilo tvrdo, Nigerija vrlo neugodna. Na kraju je presudio Di Maria golom iz 58. minute.

"Svjetsko prvenstvo je nešto veliko, ali Olimpijada, to je posebno" govorio je nakon finala Messi.

Video: Argentina - Nigerija 
Kopirati
Drag cursor here to close