Qatar

Korak do finala: Borba za sve ili ništa

Sraz trenutnog viceprvaka svijeta Hrvatske i dvostrukih prvaka Mundijala Argentine je sraz koji bi mogao biti i meč godine.
Sport / Qatar 2022 | 12. 12. 2022. u 18:36 Karlo Ćulum | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još malo nas dijeli od same završnice Svjetskoga Prvenstva. Bezbroj uspona i padova smo vidjeli do sada, ali sada kreće prava borba za sve ili ništa. Dobit ćemo dva polaznika k finalu iz dvije utakmice.

Može li Maroko iznenaditi prvake svijeta Francusku i napraviti senzaciju desetljeća te mogu li ''Vatreni'' ponoviti utakmicu iz grupne faze 2018 godine kada su Messija i društvo stjerali u kut.

Hrvatska-Argentina

Sraz trenutnog viceprvaka svijeta Hrvatske i dvostrukih prvaka Mundijala Argentine je sraz koji bi mogao biti i meč godine. Vatreni su pobijedili Brazil te su pod euforijom i nabojem kao nikada prije, nikada se nisu bojali nikoga a sada su još opasniji. Argentina zamalo nije uspjela ući u polufinale nakon što su Nizozemci gubili od 2-0 da bi zabili dvaput u kasnoj utakmici i iznudili produžetke i jedanaesterce u lošem susretu.

Ponavljanje jedanaesteraca, ovaj put protiv psihički teške Hrvatske, mora biti zastrašujuća mogućnost za Argentince, iako je njihov vratar Emiliano Martinez bio bolji protiv Nizozemske, obranivši dva udarca s bijele točke.

Braniči Marcos Acuna i Gonzalo Montiel suspendirani su zbog kartona, što ograničava mogućnosti trenera Lionela Scalonija u obrani. Nicolas Tagliafico bi mogao ući umjesto prvog, ali to će biti manje napadačka formacija, s krilnim braničem Acunom koji je dodao više iskre u momčad. Znak upitnika također visi oko veterana Angela Di Marije i njegove kondicije, jer je 34-godišnjak prvenstveno korišten kao zamjena na turniru unatoč oporavku od ozljede.

  / Messi i sudac Lahoz 

Messi, sa 35 godina, igra vjerojatno svoje posljednje Svjetsko prvenstvo i nosi težinu nacije na svojim ramenima. Usporedbe Messija i Maradone za titulu najvećeg argentinskog igrača svih vremena ne mogu biti potpune bez naslova svjetskog prvaka, koji je pokojni Maradona gotovo sam osvojio prije 36 godina.

Dalićeva momčad sada je neporažena u 11 utakmica uoči polufinalnog obračuna s Argentinom, a nakon što su upravo pobijedili jednog južnoameričkog velikana, nadaju se da će ponoviti isto. Uz ovakvu momčad koja gine do posljednjeg atoma zraka ništa nije nemoguće.

Luka Modrić sa svojih 37 godina predvodnik je ove generacije te je vrsni motivator i motor ekipe. Ne spomenuti Dominika Livakovića bilo bi ružno pogotovo jer je po mnogima zasada golman turnira. No, tu je jačina Hrvatske -igra kao tim, nema nekoga isticanja, nema bahatosti i letenja u visoko već poniznost i disciplina te vjera.

Opet se postavlja pitanje tko će zaigrati u vrhu napada - hoće li Kramarić biti u sredini kao i protiv Brazila ili će Petković biti nagrađen jer je njegov gol donio produžetke Hrvatskoj protiv Brazila?

Foto:Anadolija / Hrvatska

Marcelo Brozović zauzima najdublju obrambenu ulogu u hrvatskom veznom trojcu i vjerojatno će imati najviše posla u poništenju Messija, ali Mateo Kovačić napravio je jaku obrambenu promjenu protiv Brazila i vjerojatno će od njega biti zatraženo da ponovi nastup.

Talijanski sudac Daniele Orsato dijelit će pravdu. Njegovi pomoćnici biti će Ciro Carbone, Alessandro Giallatini, Mohamed Mohammed, a u VAR sobi će biti Massimiliano Irrati. Inače, Irrati je bio i u VAR sobi u finalu SP-a 2018. kada je pozvao Nestora Pitanu da pogleda 'onaj' jedanaesterac.

Jedna mala zanimljivost prije ogleda na Lusaili Stadionu u 20.00 sati, je ta da je prije 16 i pol godina Hrvatska pobijedila Argentinu 3:2 u prijateljskoj utakmici u Baselu. Na toj utakmici Luka Modrić upisao je prvi nastup za Hrvatsku, a Leo Messi prvi gol za Argentinu.

Francuska-Maroko

Maroko je ušao u polufinale u Kataru, ispisujući povijest kao prva afrička, arapska i muslimanska nacija koja je ikada stigla do zadnje četiri ekipe. Usput su pobijedili Belgiju, Španjolsku i nedavno Portugal bez ijednog primljenog gola. U svojoj grupnoj fazi također su se suprotstavili i Hrvatskoj za remi bez golova, finaliste iz 2018. koji su i ovaj put stigli do polufinala. Zapravo, jedini gol koji su primili na cijelom turniru bio je autogol u 2-1 pobjedi nad Kanadom. Nije ništa manje nego čudesno.

Trener momčadi, Walid Regragui, imenovan je trenerom tek 31. kolovoza a kada je imenovan, stručnjaci u sjevernoafričkoj državi pogrdno su nazvali glavnog uma obrijane glave 'glavom avokada'.

Francuska, koja je osvojila svoj drugi naslov Svjetskog prvenstva u Rusiji prije četiri godine, započela je obranu naslova pobjedama nad Australijom i Danskom, ali je izgubila od afričkog Tunisa 1-0.

U osmini finala ''Les Blues'' upisali su uvjerljivu pobjedu nad Poljskom rezultatom 3-1, a nakon toga i veličanstvenu pobjedu nad Engleskom rezultatom 2-1 u četvrtfinalu. Dok je pozornica spremna za još jedan napet okršaj, evo kako su Francuska i Maroko prošli u svojim prethodnim susretima.

Francuska i Maroko do sada su se pet puta susreli u međunarodnim prijateljskim utakmicama. Ali nikad se nisu susreli na Svjetskom prvenstvu. Ovo će biti njihov prvi susret na izložbenom događaju.

  / Walid Regragui

Njihov prvi susret dogodio se 1988. kada je Francuska pobijedila Maroko 2-1. Međutim, u nepriznatim utakmicama dvije su strane igrale više puta tijekom 1960-ih. Dvije su se strane ponovno susrele 1999. i 2000., a Francuska je pobijedila Maroko s 1-0, odnosno 5-1.

Posljednji susret između Francuske i Maroka dogodio se u prijateljskoj utakmici 2007. kada su se zadovoljili remijem 2-2 na Stade de Franceu u Parizu.

Francuska je prvi favorit ovoga Svjetskoga Prvenstva te će to pokušati i dokazati protiv Maroka koji igra senzacionalno, mlada momčad koju predvodi sjajni Mbappe ima sve predispozicije da obrani titulu prvaka svijeta što bi bilo zaista nevjerovatno. No, Maroko je poslao kući Španjolsku i Portugal u nokaut fazi pa su pod euforijom i naletom spremni učiniti sve da ''zagorčaju'' sudbinu ''Les Bluesa''.

Foto: Anadolija / Radost i na tribinama i na terenu

Svjetsko prvenstvo podarilo nam je barem jedno novo ime o kojem ćemo pričati idućih godina, a to je Azzedine Ounahi s brojem 8 na dresu koji drži desnu stranu marokanske vezne linije. Mladić koji je protiv Španjolske pretrčao 15 km te je kreirao, napadao, iako je smo 2000. godište ima sve odlike da zaigra za najjače klubove Europe.

U Ligue 1 ove sezone Ounahi ima 37 uspješnih driblinga i nalazi se na 2. mjestu ljestvice igrača s tim uspjehom, iza jednog Lea Messija, koji ih ima 47. U ovome meču povijest može biti ispisana te će Maroko doslovno ''poginuti'' ako treba da dokažu svijetu tko su i šta su.

Ovaj tjedan dobivamo svjetskog prvaka, no prije toga polufinale kao prava poslastica i uvertira za taj okršaj donosi nam dva uzbudljiva meča, tko će otići do kraja još se samo nagađa no svaka ekipa ima svoje šanse i strpljivo ih čeka. Klupko se odmotava...

Kopirati
Drag cursor here to close