Hrvatska i Belgija su igrale osam puta

Hrvatska slavila 2003. godine, Lukaku zabio zadnja tri gola

Romelu Lukaku je bio strijelac i posljednjeg gola u međusobnim dvobojima, radilo se o prijateljskoj utakmici iz lipnja prošle godine. Završilo je 1:0.
Sport / Qatar 2022 | 01. 12. 2022. u 01:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekivala se borba za prvo mjesto u skupini, ali meč u kojem bi jedni ili drugi mogli ostati bez drugog kruga nitko nije. Međutim, Hrvatska je remizirala s Marokom, Belgija nije uspjela niti to. Zato je danas u puno težem položaju. Četiri boda nisu garancija prolaska dalje, Hrvatska može s pet. Mogu jedini i drugi dalje proći ako Kanada iznenadi Maroko. Hrvatska i Belgija su do sada igrale osam puta ali nikada na velikim takmičenjima. Uglavnom se radilo o kvalifikacijama, bilo za Europsko ili Svjetsko prvenstvo. Dva susreta su bila prijateljska.

Prvi okršaj bio je onaj 2. rujna 2000-te godine, radilo se o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Koreji. Stadion Kralja Baudouina je bilo mjesto odigravanja, završilo je bez golova. Ćiro je poveo Hrvatsku, ali je nakon druge utakmice u ovom ciklusu, protiv Škotske i nule na Maksimiru odstupio.

Do kraja ciklusa se vodila velika borba, na kraju su u međusobnom duelu ove dvije selekcije odlučile tko će biti prvi, tko će u baraž. Šestog listopada, Bokšić je na Maksimiru nekako probio De Vliegera na dodavanje Balabana i Hrvatska je otišla u Japan i Koreju s prvog mjesta. Na klupi je bio Mirko Jozić.

Video: Hrvatska - Belgija 2001. godine 

Dvije godine kasnije opet kvalifikacije. Sada se radilo o onim za Euro 2004. godine. Treneri su bili Otto Barić i Aimé Anthuenis. Dado Pršo je zaigrao u vrhu napada. Srna je načeo Belgijance, nastavio je Pršo na asistenciju Mikija Rapajića. Do kraja su Belgiju potopili Tomislav Marić i Jerko Leko. To je bila najuvjerljivija pobjeda jedna od ove dvije selekcije u međusobnim duelima.

Video: Hrvatska - Belgija 2003. godine 

Te kvalifikacije su bile izuzetno teške za Hrvatsku. Jer je na startu osvojen samo bod protiv Estonije, upisan je poraz od Bugarske. I Belgija je bila bolja 10 rujna. Wesley Sonck je bio neuhvatljiv, dvostruki strijelac. Gol za Hrvatsku je dao Dario Šimić. Hrvatska je na kraju kroz baraž otišla u Portugal, Belgija je bila treća u skupini s istim brojem bodova.

Video: Belgija - Hrvatska 2003. godine

U ožujku mjesecu 2010. godine odigrana je prijateljska utakmica. Niko Kranjčar je uspio u 63.minuti postići gol za minimalan trijumf Hrvatske u gostima.

Video: Belgija - Hrvatska 2012. godina

Dva puta su Hrvatska i Belgija igrale u ciklusu za Brazil 2014. godine. Igor Štimac je poveo Hrvatsku koja u Bruxellesu
uzela bod. Već tada su bili na jednoj strani Modrić, Perišić, na drugoj Vertonghen, Eden Hazard, Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Toby Alderweireld, Romelu Lukaku, koji će igrati i danas. Utakmicu je obilježio fenomenalni gol Guillaumea Gilleta.

Drugu utakmicu na Maksimiru je dobila Belgija, Romelu Lukaku je završio posao do 40.minute, poraz Hrvatske je ublažio Niko Kranjčar. Štimac je odstupio nakon novog neuspjeha protiv Škotske, pa je Hrvatsku kroz baraž u Brazil odveo Niko Kovač.

Video: Hrvatska - Belgija 2013. godina 

Romelu Lukaku je bio strijelac i posljednjeg gola u međusobnim dvobojima, radilo se o prijateljskoj utakmici iz lipnja prošle godine. Završilo je 1:0. Belgija je igrala u formaciji 3-4-2-1. Utakmicu su počeli Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Castagne, Dendoncker, Tielemans, Chadli - Mertens, Carrasco - Lukaku. Dalić je u toj posljednjoj provjeri pred Euro 2021.godine, krenuo s postavom u kojoj su bili Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Brozović, Kovačić - Rebić, Modrić, Perišić - Petković, posloženi u 4-2-3-1.

Video: Belgija - Hrvatska 2021

.

Kopirati
Drag cursor here to close