Kao u Rusiji

Hrvatska kroz dramu eliminirala Japan

Brozović je pogodio, već je 2:0. Asano je precizan, Livaja pogađa stativu. Ali Livaković je začarao mrežu. Pašalić je siguran i Hrvatska je u četvrtfinalu.
Sport / Qatar 2022 | 05. 12. 2022. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tvrdoj, dobrim dijelom nezanimljivoj utakmici, sa malo pravih prilika, uz ogromno taktičko nadmudrivanje, Hrvatska je na kraju slavila. U lutriji jedanaesterca, Livaković je skinuo tri i pokupio status heroja. 

Krenulo se dosta otvoreno, ali velikih prilika nema iako lopta nezgodno u jednom trenutku prolazi kroz kazneni prostor Hrvatske. Prva prava prilika dolazi u osmoj minuti, Perišić je ukrao jednu loptu, beku Arsenala, Tomiyasuu i pucao iskosa. Na odbijenu loptu ide Kramarić, uspjeli su ga Japanci zaustaviti. Par minuta kasnije ide jedna kontra Japana, na dobru loptu Ita kasni Maeda.

Ito stvara dosta problema na boku u defenzivi reprezentacije Hrvatske, ali obrana Hrvatske uglavnom bez problema otklanja opasnost, nekada intervenira Gvardiol, nekada Livaković.

Mogla je Hrvatska puno bolje u 26. minuti, Gvardiol je sada fantastičnom loptom pronašao Petkovića, ali su se Japanci nekako izvukli.

Dvije minute kasnije, kasni Kramarić na drugoj stativi zamalo, Perišić je bio taj koji je glavom prebacio loptu nakon centaršuta. Posljednjih desetak minuta, Japan je nešto konkretniji prema naprijed.

Kamada u 41.minuti ima veliku priliku, šutira iz dobre situacije preko gola. Ta prilika kao da je bila najava gola Japana koji će doći u 43. minuti. Nakon kornera i gužve pred golom Livakovića, Maeda pogađa. Par trenutaka je VAR pregledavao situaciju, na kraju je potvrđen gol Japana, što je ujedno i bio rezultat prvog poluvremena.
Drugo poluvrijeme će ponuditi puno više uzbuđenja.

Hrvatska mora krenuti prema naprijed, mora tražiti put do brzog izjednačenja. U 55.minuti utakmice, Dejan Lovren centrira, Perišić glavom pogađa kontra ugao, Gonda je nemoćan. Minut kasnije Endo je potegao, lopta ide pod prečku, ali Livaković je spreman.

U 63.minuti slična situacija na drugoj strani, lopta je baš onako "legla" Modriću, ali Gonda brani. Vjerojatno najbolja obrana golmana Japana do sada na turniru.

Mijenjaju obojica selektora, Asano je u igri, na drugoj strani i Budimir prvi put u Kataru. Upravo je Budimir šutirao glavom, pored gola. Perišić se sjurio prema golu i pucao s 20-ak metara, u posljednjem trenutku netko od Japanaca blokira.

Deset minuta prije kraja, posljednja najava uzbuđenja pred golom Hrvatske, Tomiyasu je nakon prekida dobio loptu, ali kao da se prepao prilike, pa se odlučio za dodavanje. U završnici jedni i drugi više razmišljaju o svom golu, utakmica odlazi u produžetke.
Mirno je u produžecima, nakon osam dodatnih minuta, Dalić pravi dvostruku izmjenu, Majer i Vlašić ulaze, a izlaze Modrić i Kovačić.

Nitko ne želi preuzeti rizik, čeka se greška protivnika, i za sada nema promjene rezultata. Najbolju priliku ima Mitoma, vodi loptu po lijevoj strani, nekih 40-tak metara, ulazi u sredini šalje bombu, ali Livaković je spreman.

I dalje gledamo nadmudrivanje bez velikih prilika. Drugi je produžetak, svaka se greška skupo plaća. Pojedini igrači
na jednoj i drugoj strani imaju sve manje snage. Hrvatska proba nekako, stvoriti još malo pritiska, Japanci kao da sve više griješe u iznošenju lopti iz zadnje linije. I skoro su skupo platili ceh. U 120.minuti, gube lotpu, koja dolazi do Majera, ovaj šutira, nema bloka, ali lopta ide pored gola. Idu jedanaesterci, prvi put na ovom prvenstvu.

Livaković odmah brani prvi, Minamino slabo šutira. Vlašić je siguran. Mitoma kopira Minamina, Livaković i to skida. Brozović je pogodio, već je 2:0. Asano je precizan, Livaja pogađa stativu. Ali Livaković je začarao mrežu. Pašalić je siguran i Hrvatska je u četvrtfinalu. 

Kopirati
Drag cursor here to close