Grupa B

Englezi favoriti protiv Irana, 'azijski div' nada se iznenađenju i prolasku grupe

Izbornik reprezentacije Engleske Gareth Southgate kazao je da je Iran ekipa s dosta dobrih igrača od kojih nekoliko igra u engleskoj Premijer ligi te da su dobro organizirani, naročito protiv jakih reprezentacija.
Sport / Qatar 2022 | 21. 11. 2022. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometaši Engleske danas će u prvoj utakmici grupe B Svjetskog prvenstva u Kataru odmjeriti snage sa selekcijom Irana.

Engleska će na ovom meču prvi put u povijesti igrati protiv Irana, koji je 1976. odigrao jedini susret protiv ekipe sa ''Otoka'', reprezentacijom Škotske, u kojem je remizirao rezultatom 1:1.

Favoriti

Englezi se smatraju izrazitim favoritima, dok će Iran pod vodstvom iskusnog Portugalca Carlosa Queiroza pokušati napraviti iznenađenje.

Izbornik reprezentacije Engleske Gareth Southgate kazao je da je Iran ekipa s dosta dobrih igrača od kojih nekoliko igra u engleskoj Premijer ligi te da su dobro organizirani, naročito protiv jakih reprezentacija.

Naišao je na kritike javnosti zbog nepozivanja defanzivca talijanskog prvaka Milana, Fikayo Tomorija, koji je u izuzetnoj formi, ali se u odabiru igrača za Svjetsko prvenstvo odlučio, kako je rekao, pozvati iskusne defanzivce.

Naglasio je da na meču protiv Irana neće biti u konkurenciji veznjak James Madison, te da će vjerojatno sačuvati Kyle Walkera zbog povrede koju je zadobio u oktobru u gradskom derbiju između Manchester Cityja i Manchester Uniteda. Smatra da se moraju pokazati u najboljem svjetlu ukoliko žele pobijediti u ovom meču.

Kapiten Engleske Harry Kane vjeruje da će mu kao napadaču biti teško igrati protiv Irana jer su veoma dobri defanzivno te da neće imati mnogo prilika za postizanje gola.

Kane će uprkos mogućnosti dobivanja javne opomene protiv Irana nositi kapitensku traku s duginim bojama u znak podrške pravima LGBT zajednice.

Zahtjevna utakmica

Kapiten Irana Ehsan Hajsafi naglasio je da je Engleska jedan od najboljih timova na svijetu te da su im analizirali prednosti i mane. Nada se da će odigrati kvalitetnu utakmicu i na kraju slaviti.

Izbornik Queiroz vjeruje da će utakmica protiv Engleske biti zahtjevna, ali da će se oni posebno fokusirati na svaku utakmicu u grupi te pokušati osvojiti dovoljan broj bodova za plasman u nokaut fazu.

Engleska je od 1950. godine stalnih sudionik svjetskih prvensatava, a jedinu titulu osvojola je 1966. kada je bila domaćin, na čelu sa Geoffom Hurstom, jedinim nogometašem koji je koji je postigao hattrick u finalu SP-a.

Nakon finala Europskog prvenstva u Londonu i polufinala Svjetskog prvenstva u Rusiji, Englezi se nadaju da bi konačno mogli doći do druge titule svjetskog prvaka.

Iran je najbolje rangirani azijski tim kojem je ovo šesto svjetsko prvenstvo, a treće uzasopno, ali nikada nisu uspjeli da se plasiraju u nokaut fazu natjecanja.

Susret između Engleske i Irana igra se od 14 sati na stadionu Khalifa International.

U ovoj grupi još su SAD i Vels, koji svoj meč igraju od 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close