Mister Oliver

Englez dječačkog lica sudi Hrvatskoj i Brazilu

Oliver sudi u elitnom razredu engleskog nogometa od 2010. godine, od 2012. godine ima FIFA-inu značku, a od 2018. je u UEFA-inoj elitnoj skupini sudaca.
Sport / Qatar 2022 | 08. 12. 2022. u 00:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski sudac Michael Oliver (37) sudit će četvrtfinalni ogled Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Brazila u petak, 9. prosinca na stadionu Education City u Al Rayyanu.

Asistirat će mu sunarodnjaci Stuart Burt i Gary Beswick. Četvrti sudac bit će Alžirac Mustapha Ghorbal. Nizozemac Pol van Boekel je VAR sudac, Talijan Massimiliano Irrati je asistent VAR-a, dok će na VAR zaleđe paziti Amerikanka Kathryn Nesbitt.

Oliver sudi u elitnom razredu engleskog nogometa od 2010. godine, od 2012. godine ima FIFA-inu značku, a od 2018. je u UEFA-inoj elitnoj skupini sudaca.

Na ovom World Cupu je već sudio dvije utakmice, Meksiko – Saudijska Arabija (2-1), te Kostarika – Japan (1-0), javlja Sport Klub.

Vatrenima je do sada sudio već četiri puta, a zanimljivo sudio je i posljednju utakmicu između Hrvatske i Brazila, prijateljski ogled na Anfieldu u lipnju 2018. koji je Selecao dobio sa 2-0.

Sudio je Hrvatskoj i u susretu Lige nacija 2020. protiv Portugala koji su Hrvati izgubili sa 2-3, kao i ranije prijateljski dvoboj protiv Južne Koreje 2013. godine, kada su Vatreni slavili sa visokih 4-0.

Posljednji put sudio je Vatrenima u listopadu prošle godine u kvalifikacijama za ovo SP na Cipru gdje je hrvatska vrsta slavila sa 3-0.

Michael Oliver je 5. Englez koji sudi Hrvatskoj na velikim natjecanjima

Michael Oliver postaje 5. Englez koji će suditi Hrvatskoj na velikim natjecanjima.

Prvi Englez koji je Hrvatima sudio bio je legendarni Graham Poll na SP-u 2006, a sjećamo ga se po konfuziji žutih kartona. Tada su Australija i Hrvatska odigrale 2-2, nakon čega su Vatreni otišli doma.

Howard Webb sudio je 2012. utakmicu Italija - Hrvatska (1-1), ali na Europskom prvenstvu.

Na Europskom prvenstvu 2016. Mark Clattenburg dijelio je pravdu na utakmici Hrvatska - Češka 2-2.

I konačno, na aktualnom Mundijalu u Kataru, utakmicu Belgija - Hrvatska (0-0) sudio je također Englez. Modrić i društvo dugo će se sjećati Anthonyja Taylora koji je prvo dosudio penal za Vatrene pa ga nakon intervencije VAR-a poništio.

Bilo kako bilo, Hrvatska još nije upisala pobjednu na utakmicama velikih natjecanja koje su sudili Englezi. Hoće li mister Oliver biti - peta sreća?

Kopirati
Drag cursor here to close