Nadoknadila 72 stotinke zaostatka

Vlhova očekivano zlatna

Najveće razočaranje slalomske utrke na "Ledenoj rijeci" doživjela je jedna od najvećih favoritkinja za zlato, Amerikanka Mikaela Shiffrin, koja je već na trećim vratima u prvoj vožnji napravila pogrešku i morala odustati.
Sport / Ostali sportovi | 09. 02. 2022. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ice River je u to u pravom smislu riječi. Ledan rijeka, zaleđana staza, na kojoj se najbolje ove srijede snašla Slovakinja Petra Vlhova. Naravno da je to bilo očekivano s obzirom na činjenicu da je Vlhova stigla u Peking kao skijašica koja je ove sezone pet puta slavila u utrkama slaloma.

Međutim, način na koji je Petra uzela zlato je neočekivan. Nakon prve vožnje je Vlhova je imala 72 stotinke zaostatka što je u slalomu jako teško nadoknaditi. Slovakinja je sjajno iskoristila drugu vožnju koju je postavio njen trener i u cilj ušla s velikom prednošću od 77 stotinki u odnosu na do tada vodeću Švicarku Camile Rast.

Odmah iza Vlhove startala je aktualna slalomska svjetska prvakinja Austrijanka Katharina Liensberger i zaostala samo osam stotinki za 26-godišnjom Slovakinjom, što je bio signal da bi najbolje iz prve vožnje mogle obraniti svoju veliku prednost i ponovno ostaviti slovačku skijašicu bez odličja. No, jedna za drugom su zaostajale. Vrijeme koje je ostvarila u toj drugoj vožnji Vlhova 1:44.98 bilo je nedostižno za preostalih šest skijašica koje su redom prolazile stazom. Moltzan, Gisin, Slokar su kasnile. Slovenka je došla na 22 stotinke zaostatka što je na kraju bilo dovoljno za peto mjesto.

Najopasnijom se za Vlhovu pokazala olimpijska pobjednica u veleslalomu Šveđanka Sara Hector, koja je već u prvoj vožnji skijala sjajno i imala treće vrijeme, a u takvom je stilu nastavila i u drugoj vožnji, sve do ulaska u završnu strminu, kad je pregazila jedna vrata i morala odustati.

Drugoplasirana iz prve vožnje Švicarka Michelle Gisin u finalu nije bila na toj razini pa je ostala bez odličja i završila kao šesta. Jedina koja je mogla još spriječiti slavlje Vlhove bila je Njemica Lena Duerr koja je donijela 72 stotinke prednosti u finale. Do zadnje strmine je donijela još 26 stotinki prednosti, ali je na zadnjih deset zavoja izgubila gotovo pola sekunde i na kraju ostala bez odličja, na nezahvalnom četvrtom mjestu.Razlika između treće Švicarke Wendy Holdener i četvrte Duerr je bila sedam stotinki.

Najveće razočaranje slalomske utrke na "Ledenoj rijeci" doživjela je jedna od najvećih favoritkinja za zlato, Amerikanka Mikaela Shiffrin, koja je već na trećim vratima u prvoj vožnji napravila pogrešku i morala odustati.

Dvije od tri hrvatske predstavnice su završile natjecanje među najboljih 30. Leona Popović je nakon 30. mjesta u prvoj vožnji, s 12. rezultatom druge vožnje doskijala do 23. mjesta na olimpijskom slalomu, a za pobjednicom je zaostala za 3.44 sekuknde. Zrinka Ljutić je u prvoj vožnji imala 26. vrijeme, a na kraju je osvojila 25. mjesto sa zaostatkom od 3.93 sekunde za novom olimpijskom pobjednicom. Andrea Komšić je zbog bolova u leđima odustala u prvoj vožnji.

Esma Alić mlada skijašica iz BiH završila je drugu vožnju, ali je kasnila skoro dvadeset sekundi (19.67), što je bilo dovoljno za 45.mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close