Treće olimpijsko veleslalomsko zlato za Švedsku

Šveđanka Hector uzela zlato u veleslalomu

Slovakinja Petra Vlhova bila je tek 14. s 2.46 sekundi zaostatka, dok je olimpijska prvakinja Amerikanka Mikaela Shiffrin promašila vrata u prvoj vožnji. što joj se nije dogodilo u ovoj disciplini već četiri godine.
Sport / Ostali sportovi | 07. 02. 2022. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjajnu formu Sara Hector je potvrdila i u Pekingu. Šveđanka koja je ove sezone slavila tri puta u veleslalomu, danas je uzela zlato na Olimpijadi. Šveđanka Hector opravdala je svoj status velike favoritkinje osvajanjem prvog olimpijskog naslova u karijeri s 29 godina. Hector je obranila prednost iz prve vožnje ispred Talijanke Federice Brignone (+0.28) i Švicarke Lare Gut-Behrami (+.0.72), koja je nakon prvog laufa bila osma.

Slično kao i u spustu kod skijaša i ovdje su neke kandidatkinja za medalju totalno podbacile. Slovakinja Petra Vlhova bila je tek 14. s 2.46 sekundi zaostatka, dok je olimpijska prvakinja Amerikanka Mikaela Shiffrin promašila vrata u prvoj vožnji. što joj se nije dogodilo u ovoj disciplini već četiri godine. 26-godišnja Amerikanka planira se natjecati u svih pet ženskih utrka na ZOI, svoju najdražu disciplinu, slalom, vozit će u srijedu, a ima priliku postati prva Amerikanka s tri osvojena olimpijska zlata u alpskom skijanju.

U takvoj situaciju vidjelo se kako Šveđanka Hector teško može podbaciti, posebno zbog činjenice da je imala solidnih 30 stotinki prednosti ispred ugodnog iznenađenja, Katharine Truppe, skijašice bez nekog velikog rezultata u Svjetskom kupu. Federica Brignone je kasnila 42 stotinke kao treća. Meta Hrovat iz Slovenije je bila posljednja skijašica čiji je zaostatak bio manji od sekunde. Od skijašica koje su završile prvu vožnje, kojima je veleslalom specijalnost, Tessa Worley je bila sedma, Lara Gut - Behrami osma.

I na kraju se Švicarka uspjela probiti do trećeg mjesta što je svakako uspjeh. Naravno da su Lari ali i Federici odgovarali slabiji nastupi skijašica poput Truppe, Hrovat, koje jednostavno nisu izdržale pod pritiskom. Nažalost, drugu vožnju je obilježio i neugodan pad američke skijašice Nina O'Brien.O'Brien je probila bukvalno posljednju kapiju i srušila se preko ciljne crte, gdje je ostala ležati. Utrka je bila privremeno zaustavljena, a Amerikanka je odnesena na nosilima u bolnicu.

Šveđanka je prije četiri godine zauzela 10. mjesto na olimpijskom veleslalomu, a sa velikih natjecanja najbolji rezultat joj je bio sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2019. No, ove zime Hector je bez premca u veleslalomu s tri pobjede od ukupno četiri utrke. Ona je Švedskoj donijela treće olimpijsko veleslalomsko zlato nakon Pernile Wiberg (1992) i Ingemara Stenmarka (1980).

Kopirati
Drag cursor here to close