Kilde i Odermatt bez medalje

Beat Feuz zlatni u spustu

"Ne mogu zamisliti ništa ljepše od povratka kući sa zlatnom medaljom oko vrata", rekao je nakon nastupa Feuz. Ovo je četvrto zlato za Švicarsku u muškom spustu na Olimpijskim igrama.
Sport / Ostali sportovi | 07. 02. 2022. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon velikih problema koje su organizatori imali, muški spust, ta najspektakularnija utrka Olimpijskih igara je napokon održana. Na tri kilometra dugoj stazi s umjetnim snijegom, između velikih stijena, gdje se do dana nije vozila niti jedna utrka na kraju se najbolje snašao drugoplasirani u poretku spustaša ove sezone, Beat Feuz.

Broj 13 za Švicarca nije bio nesretan, on je u cilju imao vrijeme 1:42.69 što je samo deset stotinki brže od drugoplasiranog Francuza Johana Clareya. 41-godišnji Clarey je tako postao najstariji olimpijski osvajač medalje u alpskom skijanju, srušivši rekord Amerikanca Bode Millera, koji je imao 36 godina kada je osvojio super-G broncu u 2014. Olimpijski pobjednik iz 2014.

Mayer zaostao samo 16 stotinki sekunde, što je bilo dovoljno za broncu. Oni koje su mnogi smatrali favoritima, na kraju nisu bili ni blizu postolja. Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde završio je peti (+0.51), a kao sedmi Švicarac Marco Odermatt (+0.71). Dominik Paris, također sjajni spustaš nije mogao bolje od šestog mjesta (+0.52). Ono što je bilo jako zanimljivo, jeste podatak da smo imali osam skijaša s zaostatkom manjim od sekunde.

"Osvojiti zlato na Olimpijskim igrama, to je nešto posebno. Imao sam srebro i broncu, sada je tu zlato. Ne mogu zamisliti ništa ljepše od povratka kući sa zlatnom medaljom oko vrata", rekao je nakon nastupa Feuz. Ovo je četvrto zlato za Švicarsku u muškom spustu na Olimpijskim igrama. Prije Feuza, slavili su Bernhard Russi u Sapporou, Pirmin Zurbriggen u Calgaryju, te Didier Défago u Vancouveru.

Kopirati
Drag cursor here to close