Tradicija i navijanje na sveučilištima

VIDEO I Od Metallice, Jump Around, sretne stijene, do okretanja prema bolnici

Utakmice Iowe se ne mogu zamisliti bez navijača koji se prije utakmice okreću prema dječjoj bolnici Stead Family na Sveučilištu Iowa, koja ima pogled na stadion Kinnick, i koji mašu tamošnjoj bolesnoj djeci.
Sport / Ostali sportovi | 09. 02. 2023. u 15:36 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uglavnom krcati stadioni i različiti načini "ulaska u utakmicu" domaće momčadi. Nešto posebno kada se priča o sveučilišnom američkom fudbalu. Jer vidjeti stadione na kojima bude i preko 100.000 gledatelja, koji poštujući svoju tradiciju "izvode određeni ritual" kako bi protivnika "zaplašili" jeste nešto posebno.  Nekada se dogodi da na pojedinim stadiona je vše publike neko stanovnika iz tog područija. 

Video: The Best College Football Fans

Svako sveučilište ima svoju tradiciju, neki se oslanjaju na njegovu povijest, neki su odlučili to uraditi na moderniji način. Većina ovih tradicija i priča se prenosi bukvalno s generacije na generaciju, stoljećima, obitelji su vezane isključivo za jedno sveučilište, a svaka priča posebno ima neki svoj šarm. Kako to izgleda na stadionima?

Navijači Iowa sveučilišta po mnogima imaju najzanimljiviji ritual prije početka utakmice njihove momčadi. Oni igraju na stadionu Nile Kinnick, kapaciteta 70.000 gledatelja i svaki put kada su domaćini, publika se okreće prema dječjoj bolnici Stead Family na Sveučilištu Iowa, koja ima pogled na stadion Kinnick i maše tamošnjoj bolesnoj djeci. Na ovaj način utakmice Iowe počinju posljednjih osam godina.

Video: Iowa Wave 

Na Sveučilištu Auburn opet imaju svoju tradiciju kada ostvare pobjedu. A vezana je uz toaletni papir i raskrižje Magnolia Avenue i College Street. Tamo se godinama nakon pobjede bacaju rolne toalet papira preko žica koje povezuje dalekovode, ali se bacaju i na hrastova stabla. Sve je počelo davno, kada su djelatnici jedne ljekarne saznali da je njihov domaći tim pobijedio, pa su u proslavi počeli bacati papire koji su ostali na žicama i drveću.

Video: Toomer

Zanimljiva je priča sa Sveučilištem Texas A&M i njihovom momčadi. Kyle Field stadion na kojem igra ova momčad ima kapacitet nešto manji od 106.000 gledatelja koji se u jednom trenutku počinju ljuljati i kretati u istom ritmu kada krene uvodni "Aggie Yell Leader" posvećen 12. čovjeku, igraču koji je ostao uz teren davne 1922. godine koji nije ulazio u igru, na utakmici a zvao se E. King Gill.

Video:  12th Man at Texas A&M

Na sličan način utakmicu obilježavaju navijači West Virginije, uz pjesmu "Take Me Home Country Roads", Johna Denvera. Dok recimo igrači Clemson Tigersa na teren dolaze s vrha stadiona, gdje se nalazi poznata "Howardove stijena" postavljena 1966. godine. Igrači rukama dodiruju stijenu nadajući se da će dobiti neku dodatnu snagu.

Video: Virginia Tech’s Enter Sandman

Konji, bizoni, kravlja zvona, do starog Forda Model A Sport Coupe iz 1930. godine koji je neizostavan na utakmica Georgia Techa. Od modernijih verzija, tu su recimo navijači Sveučilišta Wisconsin Badgersa koji prave sjajnu atmosferu uz "Jump Around". Još efektnije to recimo izgleda na stadionu Lane, kada trebaju na teren da izađu igrači Virginia Tech Hokiesa uz hit Metallice "Enter Sandman".

Video: Wisconsin

 

Kopirati
Drag cursor here to close