Cambridge vs Oxford

VIDEO I 250.000 gledatelja čeka novu utrku osmeraca

Godine 1877. jedini put u povijesti nije bilo pobjednika, jer kako kažu sudac John "Honest" Phelps nije vidio zbog gužve uz rijeku tko je prvi prošao. Nezvanično John je bio "pod gasom" pa je prespavao finiš.
Sport / Ostali sportovi | 29. 03. 2024. u 18:40 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije nogomet, nije kriket, nije Formula 1, a očekuje se između 250.000 - 300.000 gledatelja. Gdje? Pa uz rijeku Temzu.
Ako se pitate zašto, odgovor je jasan.

Pred nama je još jedno izdanje utrke koja pokazuje kakvo rivalstvo u sportu može biti. Radi se o 159. po redu utrci legendarnih osmeraca Cambridgea i Oxforda. Velikog sportskog događaja koji godinama privlači Britance, goste, ali prije svega ljude koji su na neki način povezani s jednim ili drugim sveučilištem.

Cambridge slavio prošle godine

Prošle godine je na stazi dugoj 6.8 kilometara Cambridge upisao 86. pobjedu. Muški osmerac iz Cambridgea pobijedio je s nešto više od duljine čamca za svoju četvrtu pobjedu u zadnjih pet godina. Junak utrke je bio kormilar Jasper Parish koji je napravio nešto nevjerojatno.

Video: The Boat Race 

Nakon udara vjetra s sjevera, udaljio je čamac od sredine, uzimajući kurs ravno uz zadnji dio tribine stadiona Fulhama, koji je samo jedan u nizu važnih objekata pored kojih osmerci tijekom utrke prolaze. Naravno, staza ide nizvodno od Putney Bridgea gdje je start, pored Craven Cottage (stadiona Fulhama), spomenika Steveu Fairbairnu veslačkom treneru, velikog Harrodsovog skladišta, ispod Hammersmith i Barnes mosta, sve do samog cilja Mortlakea prije Chiswick mosta.

Video: The Boat Race 

Start i cilj su obilježeni isto, kamenim stupićem s inicijalima utrke, jedan je na šetalištu ispod mosta Putney, drugi ispred paba u Mortlakeu. Staza je u obliku slova S. Polazne točke su sjeverno "Middlesex" i južno "Surrey", a svaka ima svoje prednosti i nedostatke, zbog zavoja na Temzi. Sjeverna daje prednost u prvom i zadnjem zavoju, a južna stanica ima prednost šireg srednjeg zavoja.

Vesla se uzvodno, plima i oseka su važni

Vesla se uzvodno, ali je utrka postavljena tako da starta u vrijeme kada nadolazi plima, pa veslači mogu da uhvate najbržu struju. Datum utrke čamcima mijenja se svake godine u zavisnosti od plime i oseke, ali i događaja u Londonu. Ovaj datum nije baš idealan, jer su tog dana 1912. godine oba čamca potonula i trka je morala biti ponovo startala narednog tjedna.

Sudac nije vidio pobjednika, bomba, prekinuta utrka

Godine 1877. jedini put u povijesti nije bilo pobjednika, jer kako kažu sudac John "Honest" Phelps nije vidio zbog gužve uz rijeku tko je prvi prošao. Nezvanično John je bio "pod gasom" pa je prespavao finiš. 158. utrku, 2012 godine je prekinuo Trenton Oldfield koji je skočio u Temzu kao član udruženja "Elitizam vodi u tiraniju"

Video: The Boat Race 

U istoj utrci nakon restarta Doktoru Hannu Wienhausenu je u kontaktu s protivničkim puklo veslo, žalba Oxfordu nije pomogla. 2006. godine je tijekom utrke padala jaka kiša, čamci su bili puni vode, Oxford je pobijedio jer su koristili pumpu za izbacivanje vode, za razliku od Cambridgea.

2013. godine Oxford je nastupio u čamcu koji se zvao Acer Nethercott, po imenu bivše kormilara koji je preminuo iste godine u januaru, a bio je kormilar pobjedničkog osmerca Oxforda 2003 i 2005. godine.

Korona promijenila stazu

Prije dvije godine utrka je preseljena u blizinu Elyja u Cambridgeshireu zbog pandemije koronavirusa i sigurnosnih razloga zbog nestabilnosti mosta Hammersmith, a održana je bez nazočnosti gledatelja na dionici dugoj 4,9 km duž rijeke Great Ouse. To se dogodilo tek drugi put u povijesti utrke koja se na rijeci Temzi održava između Putneya i Mortlakea od 1829. godine.

Prva neslužbena utrka na rijeci Ouse dogodila se 1944. godine zbog II. svjetskog rata. 2017 godine se prije početka utrke pojavila neeksplodirana bomba iz Drugog svjetskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close