The Boat Race

VIDEO I Na kultnoj utrci novo slavlje osmerca iz Cambridgea

Slavna muška utrka između dvaju prestižnih sveučilišta prvi put je održana 1829. godine na dužini od 6.8 kilometara, a Cambridge sada vodi s 86-81 u pobjedama.
Sport / Ostali sportovi | 27. 03. 2023. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veslači Cambridgea pobijedili su u nedjelju kolege s Oxforda u poznatoj utrci dvaju prestižnih sveučilišta na londonskoj rijeci Temzi.Muški osmerac iz Cambridgea pobijedio je s nešto više od duljine čamca za svoju četvrtu pobjedu u zadnjih pet godina.

Ove godine je su za pobjednički osmerac veslali Matt Edge (St Catharine’s), Brett Taylor (Queens’), Noam Moulle (Hughes Hall), Seb Benzecry (Jesus), Thomas Lynch (Hughes Hall), Nick Mayhew (Peterhouse), Ollie Parish (Peterhouse), dok je stroker bio Luca Ferraro, kormilar Jasper Parish, Olliejev brat.

Mnogi smatraju kako je upravo Jasper odigrao najvažniju ulogu u ovoj utrci s obzirom na uvjete koji su vladali na rijeci, prije svega se tu misli na oštar sjeverni vjetar koji je "udario" čamac koji je napuštao Putney Bridge. Tada je Jasper Parish učinio nešto potpuno neočekivano: udaljio je čamac od sredine, uzimajući kurs ravno uz zadnji dio tribine stadiona Fulhama. Zanimljivo, ova je nova pobjeda za obitelj Parish s obzriom da je Jasperov i Ollijev otac Matt dva puta slavio veslajući za Cambridge. I dok su navijači Cambridgea slavili, na drugom čamcu liječnici su imali dosta posla s obzirom da je jedan član posade Felix Drinkall, kolabirao.

Video: Utrka osmeraca 2023 

Slavna muška utrka između dvaju prestižnih sveučilišta prvi put je održana 1829. godine na dužini od 6.8 kilometara, a Cambridge sada vodi s 86-81 u pobjedama.

Godine 1877. jedini put u povijesti nije bilo pobjednika, jer kako kažu sudac John "Honest" Phelps nije vidio zbog gužve uz rijeku tko je prvi prošao. Nezvanično John je bio "pod gasom" pa je prespavao finiš. 158. utrku, 2012 godine je prekinuo Trenton Oldfield koji je skočio u Temzu kao član udruženja "Elitizam vodi u tiraniju". U istoj utrci nakon restarta Doktoru Hannu Wienhausenu je u kontaktu s protivničkim puklo veslo, žalba Oxfordu nije pomogla.

2006. godine je tijekom utrke padala jaka kiša, čamci su bili puni vode, Oxford je pobijedio jer su koristili pumpu za izbacivanje vode, za razliku od Cambridgea.Prije dvije godine se dan prije utrke u rijeci pojavila neaktivirana bombu iz Drugog svjetskog rata, ali je ista uklonjena na vrijeme. 2013. godine Oxford je nastupio u čamcu koji se zvao Acer Nethercott, po imenu bivše kormilara koji je preminuo iste godine u januaru, a bio je kormilar pobjedničkog osmerca Oxforda 2003 i 2005. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close