Zapaženi rezultati i medalje

Popularizira se veslanje u Rami: Zahtjevan i skup sport

Članovi Veslačkog kluba Rama su redovno na natjecanjima, a organiziraju i vlastitu regatu.
Sport / Ostali sportovi | 11. 09. 2023. u 09:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veslački klub ''Rama'' već nekoliko godina ostvaruje zapažene rezultate i osvaja medalje, organizira vlastitu regatu koja je popularna među klubovima i natjecateljima, a cilj mu je u Ramu dovesti veliko natjecanje koje bi doprinijelo razvoju veslačkih sportova na Ramskom jezeru.

Po riječima predsjednika tog kluba Filipa Šimunovića, Klub je počeo s aktivnim radom 2013. godine, a budući da je, kako kaže, veslanje jedan nepopularan sport na prostorima BiH, prvo se počelo raditi s djecom.

Zahtjevan, skup i nepopularan sport

''Nije se očekivalo da ćemo toliko opstati jer je to jedan zahtjevan, skup i nepopularan sport koji kod nas nema tradiciju. Polako smo krenuli i budući da u BiH ne postoje savezi koji organiziraju natjecanja, mi smo se 2017. godine aktivirali u Veslački savez Dalmacije. Okupljamo veliki broj djece, a trenutno imamo oko pedeset veslača. Veslamo na Ramskom jezeru koje ima idealne uvjete za veslački sport'' - kaže Šimunović.

Nerijetko se na tom jezeru mogu sresti neka od značajnijih veslačkih imena, a mnogi klubovi tu dolaze i na pripreme. Damir Martin proslavljeni hrvatski veslač koji je i ove godine dio priprema odradio na Ramskom jezeru vesla u Finalu A te je osigurao vizu za Olimpijske igre u Parizu. Slovenski veslači Jakob Brglez i Arne Završnik ove godine nakon priprema na Ramskom jezeru bili su drugi na europskom prvenstvu do 23 godine.

''Australija je svjetska sila u veslanju, a 2015. godine na Ramskom jezeru je na pripremama bila njihova juniorska reprezentacija. Svake godine na pripreme dolaze i neki hrvatski klubovi, a ove godine je bio jedan slovenski klub iz Maribora'' - ustvrdio je.

Regata

Članovi Veslačkog kluba Rama su redovno na natjecanjima, a organiziraju i vlastitu regatu.

''Naša djeca redovno osvajaju medalje u Dalmaciji, a već jedanaestu godinu zaredom organiziramo veslačko natjecanje na Ramskom jezeru, koje je jedino takvo natjecanje u BiH koje se redovno održava i koje ima tradiciju, a koje se održavalo i u godinama korone. Od 2020. osnovali smo jedan klub na Jablaničkom jezeru u mjestu Ustirama i na tom jezeru također organiziramo veslačku manifestaciju koja doprinosi razvoju ovog sporta. Trudimo se i već smo dva puta pokušavali nastupati kao bh. reprezentacija i na taj način predstaviti našu državu, ali nažalost, tu nismo imali nekog uspjeha'' - kazao je.

Budući da su mali klub, Šimunović ističe kako njihova djelatnost nije samo veslačka, nego da se trude raditi i u nekim drugih sferama.

Foto: VK Rama / Popularizira se veslanje u Rami

''Radimo s mladima ali cilj nam je i promocija našeg jezera i turističkih potencijala našeg kraja. Želja nam je u Rami napraviti veslački sportski centar sa smještajnim kapacitetima gdje bi mogli ugostiti veće reprezentacije, ne samo veslačke, nego i druge. Nažalost, trenutno nedostaje smještajnih kapaciteta i Veslački klub Rama je u suradnji s općinom Prozor-Rama aplicirao u nekim projektima prema EU te se nadamo da ćemo dobiti sredstva za izgradnju hotela za pripremu sportaša na Ramskom jezeru'' - dodao je.

Samim tim, kaže Šimunović, dobili bi i mogućnost organiziranja nekih većih natjecanja.

''Malo klubova ima opremu koju mi imamo i što se tiče opreme možemo organizirati i velika natjecanja, europska, balkanska pa čak i svjetska, a dosta toga smo nabavili preko IPA fonda Europske unije'' - naglasio je.

Projekt "Mladi za bolje sutra"

''Druga djelatnost našeg kluba je rad s mladima. S obzirom na to da je naša općina dosta mala i nema puno sadržaja, uvidjeli smo da u tom segmentu postoji potreba da se učini nešto. Osmislili smo projekt za mlade, "Mladi za bolje sutra" kako bi motivirali mlade da se bave sportom i volontiranjem za dobrobit zajednice'' - naglasio je.

Aktivnosti koje se provode unutar projekta su, navodi Šimunović, predavanja o sportu općenito, biciklizmu, planinarenju, aktivizmu te sportske i ekološke aktivnosti na kojima možemo primijeniti naučene lekcije s predavanja.

''Dosta toga je već urađeno, a u sljedećem periodu ćemo organizirati radionicu o volonterizmu mladih, o njihovim pravima, naročito u uključivanju u život lokalne zajednice, a nakon toga plan nam je napraviti jedno druženje uz sportske igre, dva planinarenje, biciklizam i na kraju jedan završni događaj na kojem ćemo analizirati šta smo sve napravili u proteklom periodu i sve to pogledati na fotografijama i snimcima''- pojasnio je Šimunović.

U sklopu tog projekta mapirali su i jednu biciklističku stazu, a plan nam je i jednu planinarsku rutu označiti.

Foto: VK Rama / Ramsko jezero

''S djecom koja treniraju redovno vozimo biciklističke ture tako da smo preko ovog projekta nabavili trideset kaciga, jer nam je bitno podići svijest o važnosti njihovog nošenja za djecu, te mapirali jednu biciklističku stazu dužine od oko 11 kilometara koju mogu koristiti i rekreativci, ali i profesionalci. Osim toga, proveli smo jednu akciju čišćenja oko Ramskog jezera te organizovali "naš triatlon" gdje smo imali ekipe po četiri sudionika koji su plivali, veslali kajak i trčali. Neki to nisu nikad probali i cilj nam je da mladi vide kako je to baviti se sportom te koliko to ima pozitivan učinak na cjelokupni organizam i njihov psihološki napredak'' - zaključio je predsjednik Veslačkog kluba Rama Filip Šimunović.

Projekt se realizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji financira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Općina Prozor/Rama sufinancira provođenje projekta "Mladi za bolje sutra".

Kopirati
Drag cursor here to close