Repriza epskog finala

Springboksi ponovo u finalu

U tih posljednjih deset minuta vodila se velika borba, čekala greška protivnika, svoju su Englezi napravili u skupu dvije minute prije kraja.
Sport / Ostali sportovi | 22. 10. 2023. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda je ovako i najbolje. Dvije najuspješnije nacije će dati odgovor na pitanje koja je najbolja. Novi Zeland ima tri titule, Južna Afrika jednako toliko. Springboksi su aktualni prvaci, nikada nisu izgubili finale. All Blacksi jesu jednom.

Ono "filmsko" finale igrano 1995. godine, baš u Južnoj Africi.
Ne možemo reći kako je utakmica između Južne Afrike i Engleske bila najbolja na turniru, ali svakako jeste najuzbudljivija. Bio je to žestok obračun, po jakoj kiši pred 78.098 gledatelja na Stade de Francu. U prvom dijelu smo gledali festival kaznenih udaraca. 

Engleska je bila u prednosti gotovo čitavim tijekom susreta, njezin kapetan Owen Ferrell ju je pogođenim kaznenim udarcem u samom otvaranju doveo u prednost od 3-0, kasnije je pogođenom još jednom kaznom povisio i na 6:0. Do kraja prvog poluvremena obje su reprezentacije pogodile po još dva kaznena udarca, Libbok i Pollard su približavali JAR na 6:3 i 9:6, ali je Ferrell odvodio Englesku na 9:3 i 12:6 koliko je bilo na poluvremenu.

Kada je nakon 15-ak minuta drugog dijela Ferrell iz drop goala odveo Englesku na 15:6, odnosno dva posjeda razlike činilo se kako nema povratka za JAR. Onda se pojavio RG Snyman koji prolazi i realizira jedino polaganje na utakmici. Deset minuta prije kraja za 15:13.

U tih posljednjih deset minuta vodila se velika borba, čekala greška protivnika, svoju su Englezi napravili u skupu dvije minute prije kraja. Handré Pollard je dobio priliku pogoditi kazneni udarac s 49 metara udaljenosti i nije je propustio. Springboksi su poveli, prvi i jedini put na utakmici 16:15, preostale dvije minute su se uspješno branili za svoje peto finale

Video: Južna Afrika - Engleska 

Bio je ovo četvrti međusobni susret JAR i Engleske i nokaut fazi na SP-ima i četvrta pobjeda JAR-a. Prije četiri godine ove dvije reprezentacije susrele su se u finalu u Yokohami kada je bilo 32:12 za JAR, a momčad s juga Afrike je slavila i u četvrtfinalu 1999. te u finalu 2007.

JAR je prije šest dana također s jedan razlike, 29:28 u četvrtfinalu svladala Francusku te je stigla do svog četvrtog finala na SP-ima. U sva tri prethodna je slavila, 1995., 2003. i 2019. godine.

Ovo je 10. SP u ragbiju i sada je jasno kako će i po deveti put prvak postati momčad s južne hemisfere.

 

Kopirati
Drag cursor here to close