Slavili u velikom finalu

Springboksi ostaju na tronu

Na ovogodišnjem SP u Francuskoj Južnoafrikanci su u sve tri utakmice u nokaut-fazi slavili s jedan razlike, u četvrtfinalu su svladali Francuze sa 29:28, a u polufinalu Engleze sa 16:15.
Sport / Ostali sportovi | 29. 10. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo je žestoko do posljednjeg sekunda. Nije ni moglo biti drugačije i na kraju su presudile nijanse, sitnice. Južna Afrika je po četvrti put u svojoj povijesti osvojila Svjetski kup. Prva ikada.

U velikom finalu na Stade de Francu na kraju su Springboksi slavili 12:11. Rezultat pokazuje koliko je to bila otvorena, neizvjesna utakmica. Ako Blacksi imaju za čime žaliti to je promašaj pretvaranja Mo'unge ili kaznenog udarca Jordija Barretta.

U susret su bolje krenuli Južnoafrikanci, a u tome su im svojom nedisciplinom uvelike pomogli Novozelanđani. Već u 3. minuti na 10 minuta je zbog prekršaja izbačen Frizell pa je JAR iz kazni koje je realizirao Pollard povela sa 6:0. Potom su Mo'unga i Pollard izmijenili pogotke iz kazni za 9:3 da bi u 29. minuti kapetan Novog Zelanda Sam Cane isključen zbog udaranja ramenom u glavu suparnika. 

Iako s igračem manje, Novi Zeland je bio aktivniji, no do kraja prvog dijela momčadi su još samo izmijenili po pogodak iz kazni. Drugo poluvrijeme je donijelo više nediscipline kod JAR-a, u 46. minuti na 10 minuta je iz igre izbačen Kolisi, a pritisak Novozelanđana je urodio polaganjem Beudeana Barrettsa za 12:11 u 58. minuti. No, Mo'unga je promašio pretvaranje za preokret.

Pomalo ziheraška igra JAR-a, koja je više od 50 minuta imala igrača više, umalo joj se osvetila jer je u 73. minuti iz igre izbačen i Kolbe zbog namjernog igranja loptom prema naprijed, a priliku da iz kaznenog udarca dovede Novi Zeland u vodstvo dobio je Jordi Barrett. Ipak, JAR je i to preživjela jer je Barrett bio neprecizan.
Tragičar je mogao biti i Cheslin Kolbe koji je zaradio žuti karton, morao je na klupu međutim, ni to nije iskoristio Novi Zeland.

Na ovogodišnjem SP u Francuskoj Južnoafrikanci su u sve tri utakmice u nokaut-fazi slavili s jedan razlike, u četvrtfinalu su svladali Francuze sa 29:28, a u polufinalu Engleze sa 16:15

Video: Finale Južna Afrika - Novi Zeland 

Također, JAR je postala druga reprezentacija koja je uspjela obraniti naslov, do sada je to uspjelo samo Novom Zelandu 2011. i 2015. Novi Zeland je, pak, ostao na tri naslova, uz 2011. i 2015. imaju i prvi iz 1987., a ovo mu je bo drugi poraz u finalu. I prvoga su doživjeli od JAR-a 1995., tada u produžetku u Johannesburgu.

Kopirati
Drag cursor here to close