BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 36

SPORT CENTAR PODCAST: Toni Vranjić: Stolni tenis ima svoje tajne

"Naravno i ovaj sport ima svoje tajne. Od toga kakav je stol, na kakvoj je podlozi, je li sala mala ili velika, kolika je vlaga u dvorani. Za rekreativce možda te stvari ništa ne znače, ali za profesionalce ili profesionalce je to itekako važno".
Sport / Ostali sportovi | 14. 05. 2023. u 21:02 Bljesak.info
PODCAST SPORT CENTAR Toni Vranjić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pehari, osvojene titule, medalje, dvorana uglavnom puna. To je nešto sasvim "normalno" kada se priča o Stolnoteniskom klubu Mostar. Samo u ovoj sezoni koja je već na izmaku, ovaj klub je osvojio Kup BiH u ekipnoj konkurenciji, dok je Luka Matković postao po prvi put prvak BiH.

Naravno, klub sezonu želi zaokružiti i titulom prvaka, devetom u povijesti. I upravo su rezultati ti koji najbolje pokazuju kakav se stolni tenis igra u maloj dvorani na Rudniku. Dvorani u kojoj se stvaraju prvaci, dvorani u kojoj rekreativci grada Mostara svakodnevno bruse formu za svoje nastupe i turnire.

" Završnica pojedinačnog prvenstva je bila vrlo zanimljiva igralo se u Kaknju, mi smo planirali otići na jedan izlet. Jer bez obzira na sve, ipak Luka Matković nije od korone igrao turnire, na državnom prvenstvu je bio postavljen za 12. nositelja i nismo očekivalo ništa spektakularno. Protiv Hamze Kamenjaša je bio dva poena daleko od poraza, iako je vodio 2-0 u setovima, imao 9-5 u trećem, a onda je pukla loptica, nastavilo se igrati s nekom starijom i stvari su se zakomplicirale. Ipak, Luka je dobio taj meč, ostao u turniru. Do titule je prošao Luku Mihailovića, Emira Mujičića i još jednog Mihailovića, Nikolu. Teško je opisati kako sam se osjećao u tom trenutku " reći će Toni Vranjić trener, igrač STK Mostar, rođak prvaka BiH, Luke Matkovića.

Nakon osvojenog pojedinačnog naslova prvaka, osvojen je i Kup BiH, devet put u povijesti. Za STK Mostar na ovom turniru su nastupili kapetan Luka Matković, Lorencio Lupulesku, Marko Šimunović, Sandro Soldo, Davorin Pongrac, Filip Palameta i trener Toni Vranjić. U polufinalu je nakon puno uzbuđenja savladana ekipa iz Banja Luke, u finalu stari rival Mladost iz Zenice.

Stolni tenis se posljednjih godina promijenio. Strašno, puno. Nekada su to bili maratonski mečevi na tri dobivena seta, igralo se do 21 poen, pratila su se uglavnom svjetska, europska prvenstva, završnica Olimpijade. Danas sve to puno brže, sve je više igrača koji se pokušavaju pored dominantnih Kineza i Kineskinja probiti do vrha.

"Nekada prije kada spomeneš stolni tenis, obično priča ide u pravcu da je to ono dva igrača pored stola, pa se eto prebacuju, ali stolni tenis je nešto drugo. Za sat vremena stolnog tenisa se izgubi 2000 kalorija. Naravno kada se loptica udara pravilno. Ljudi su se pitali da li je moguće? Jeste moguće je. Naravno i ovaj sport ima svoje tajne. Od toga kakav je stol, na kakvoj je podlozi, je li sala mala ili velika, kolika je vlaga u dvorani. Za rekreativce možda te stvari ništa ne znače, ali za profesionalce ili profesionalce je to itekako važno".

Kao i svaki sport, stolni tenis ima svoje tajne.

"Stolni tenis je jako čudan sport, ja kažem, tko će tu koga prevariti, jer imate različite tipove igrača, puno je stvari koje utiču da bi ste dobili ili izgubili jedan poen ili meč. Posljednjih godina stolni tenis napreduje, više je novca, više publike, nekada ste turniru imali jednog igrača iz Kine recimo, sada ih imate četiri pet", reći će Toni Vranjić, igrač, trener, STK Mostar, s kojim smo razgovarali u 36. epizodi Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info. 

Pogledajte jedan od prilikoga kojeg je portal Bljesak.info snimio prije deset godina upravo o STK Mostar:

Video: Bljesak.info: Stolnoteniski klub Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close