BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 29

SPORT CENTAR PODCAST: Davor Beljo: Naša liga, to je nama Liga prvaka, tu smo svi počeli

"Prvu utakmicu između Bešiktaša i Ajaxa koja je bila za nas najvažnija odradili smo na najbolji način. Tu smo se prvi put susreli s VAR-om, a mi smo zemlja koja ne koristi VAR", kaže Beljo.
Sport / Nogomet | 03. 12. 2022. u 18:30 Feđa Ibrulj | Bljesak.info
SPORT CENTAR EP.29 // DAVOR BELJO, NOGOMETNI SUDAC

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Davor Beljo je mnogi će, pa i on sam reći ispunio svoj san. Jer kada je odlučio da se bavim ovom poslom, sanjao je, čekao da izađe na teren u Ligi prvaka. I uspio je. Sudački tim iz BiH u sastavu Irfan Peljto, Davor Beljo i Senad Ibrišimbegović, pojavio na centru terena stadiona u Istanbulu prošle godine, radilo se o susret Bešiktaš - Ajax. Nakon toga je uslijedio dvoboj između Juventusa i Malmöa.

"Mi smo sudili utakmicu omladinske Lige prvaka, Juventus - Lyon, nakon koje smo gledali uživo večer kasnije Juventus u Ligi prvaka. Sjećam se kako smo gledali stadion i razmišljali, hoćemo li nekada mi ovdje suditi. To se na kraju dogodilo" reći se Beljo.

U ovoj još uvijek aktualnoj sezoni pomenuta trojka je kako to kaže dijelila pravdu u susretima Club Brugge - Bayer Leverkusen te Kopenhagen - Sevilla, u Ligi prvaka. 

"Prvu utakmicu između Bešiktaša i Ajaxa koja je bila za nas najvažnija odradili smo na najbolji način. Tu smo se prvi put
susreli s VAR-om, a mi smo zemlja koja ne koristi VAR. To je do sada bila velika prepreka za naš daljini napredak. Na toj utakmici smo pokazali određenu zrelost" reći će Davor koji je kao i većina sudaca počeo i najnižeg ranga takmičenja.

Na terenima Premijer lige se pojavio u sezoni 2012/13, prva utakmica je bila Rudar - Sarajevo. Od tada do danas je prošlo 14 sezona, a Davor iza sebe ima čak 10 sarajevskih derbija, tu je sedam sezona u Europskoj ligi, tu su omladinske reprezentacije, kvalifikacije u omladinskim kategorijama, utakmice Lige nacija, kvalifikacija za Europsko i Svjetsko prvenstvo. Prošao je stadione širom svijeta, od Farskih Otoka, San Marina do Saudijske Arabije. Saudijska Arabija, pa i Cipar su priča za sebe.

"To je bilo u vrijeme pandemije. Teško su se suci mogli probiti do Saudijske Arabije, mi smo dobili ponudu i rekli smo idemo suditi. Radilo se o utakmicama domaćeg prvenstva, međutim ono što smo doživjeli na Cipru, je sigurno nešto iznad. To je bila utakmica Apoel - Omonia veliki derbi. Od trenutka kada smo se pojavili u zračnoj ulici krenulo je, ljudi zaustavljaju, pitaju tko će pobijediti, na ulici, u hotelu, nevjerojatno, stadion je bio ispunjen...

Ipak bez obzira na sve, silne utakmice u europskim kupovima, kvalifikacijama, Davor se sa svojim suradnicima vrati na domaće terene, Premijer ligu.

"Bez obzira na sve, nama je ja to uvijek kažem, domaće prvenstvo, naša liga, Liga prvaka, jer tu smo počeli, to je naše bez obzira
što će netko reći ovakva je ili onakva".

O svojim počecima, tome kako se odlučio da postane pomoćni sudac, prvim utakmicama u Europi, suđenjem u BiH, VAR-u,
previdima, pogreškama, jedanaestercima, svemu onome što prati naš nogomet, razgovarali smo s Davorom Beljom u 29. izdanju Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close