BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 35

SPORT CENTAR PODCAST: Slaven Musa: Trenerski život se mijenja u jednoj sekundi

Danas je neka druga situacija, reći će Slaven, danas kada su igrači veće zvijezde od trenera.
Sport / Nogomet | 20. 04. 2023. u 19:57 Bljesak.info
SLAVEN MUSA | SPORT CENTAR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puno toga je prošao Slaven Musa u svojoj karijeri. Igračku je počeo u Veležu, bio član omladinske momčadi koja je prije 34 godine, osvojila Kup bivše Jugoslavije. Dio je one generacije koja je stasavala pod trenerskom palicom Salema Halilhodžića, Zejnila Selimotića.

Od niželigaša do četvrtfinala Kupa

Probio se Slaven i do prve momčadi, a onda je došao rat. Karijeru je nastavio u Zrinjskom, igrao u klubovima po Hrvatskoj i završio je u Mostaru 2001. godine. Počeo je polako raditi kao pomoćni trener, prije nego što će preuzeti samostalno momčad Branitelja koju će kao niželigaša dovesti do četvrtfinala Kupa. Nakon toga je nekih sedam - osam godina bio u pogonu. Zrinjski, GOŠK Gabela, Široki Brijeg, Vitez, prije nego što se okrenuti reprezentativnim selekcijama. Prvo juniori, nakon toga stožer A reprezentacije. Bajević pa Petev, četiri ciklusa. Dva kvalifikacija, dva Lige nacija.

"Imali smo taj peh kada je u pitanju stožer Duška Bajevića da se pojavila korona, sve se poremetilo, neki igrači poput recimo Šunjića nisu opće mogli igrati za reprezentaciju, mislim da se igralo u onom normalnom terminu u normalnim uvjetima da bismo pod vodstvom trenera koji ima iskustvo i karizmu prošli Sjevernu Irsku i Slovačku. Sa Petovom je taj prvi ciklus kvalifikacija bio neuspješan, ali mislim da su te selekcije puno jače od ovih koje sada ima reprezentacija BiH za protivnika. I tu smo igrali neke dobre utakmice protiv jedne Francuske, Ukrajine, kasnije smo prošli u A ligu nacija i iskreno svi smo mislili kako će ugovor biti produžen, ali eto nije", kaže Slaven.

Slaven je povukao paralelu kada je u pitanju omladinski nogomet. Kada je bio igrač, odnosno trener.

Mladi igrači nemaju prave uvjete

"Ima ovdje trenera, ima igrača, ali još uvijek nemaju ti mladi igrači prave uvjete. Klub za nešto više mora imati kamp. Sve je super, OK imati terene s umjetnom podlogom, ali ne mogu ti momci stalno trenirati na toj vrsti podloge. Znam kada sam radio u U17, odnosno U19 reprezentaciji BiH, pa odeš u Mađarsku, Slovačku, pa vidiš kako se radi".

Danas je neka druga situacija, reći će Slaven, danas kada su igrači veće zvijezde od trenera.

"Imaš možda Kloppa, Guardiolu, Ancelottija i još nekoliko njih, koji su tu, koji su razvili taj neki svoj odnos s igračima koji su njima prije svega prijatelji, jer što ćeš ti igračima reći kada su oni zaradili ogromne novce, kada su to vrhunski igrači, sve znaju, jednostavno možeš samo tako postaviti stvari u reprezentaciji, klubu. Pa vidite PSG, nema rezultata jer nema trenera koji će to posložiti. Guardiola bira igrače koji nisu neki karakter, on nije mogao s Ibrahimovićem izaći na kraj".

Pričao je Slaven o svojim prvim utakmicama kao igrač, nekim koje posebno pamti, kao trener, velikim pobjedama, ali i neugodnim, teškim porazima. I tako se pričalo o utakmicama, taktici, trenerima, porazima, pobjedama, prije nego što ćemo otići potpuno neočekivano u vode Američkog fudbala, NFL-a.

O tome ali i nekim drugim stvarima poput komentiranja utakmica za Svjetsko prvenstvo, razgovarali smo sa Slavenom Musom u 35. epizodi Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close