BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 43

SPORT CENTAR PODCAST: Klaudija Marić: Taekwondo je dio života

"Meni je taekwondo na prvu bio nekako privlačan jer je ful - kontakt sport. Ja sam to oduvijek tražila, meni je uvijek ta strana borilačkog sporta bila privlačna", kaže Klaudija Marić.
Sport / Ostali sportovi | 22. 09. 2023. u 20:52 Bljesak.info
SPORT CENTAR PODCAST : Kladuija Marić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njezino ime dolazi iz riječi Tae - što znači udariti nogom, Kwon - udariti rukom, Do je put. Radi se o udaračkoj vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina.

Istovremeno, Taekwondo je umijeće obrane golim rukama i nogama, čiji korijeni sežu duboko u povijest Koreje i njenog naroda U svojem modernom obličju taekwondo se danas vježba u više od 180 zemalja svijeta kao borilačko umijeće, kao sustav samoobrane i prvenstveno kao olimpijski natjecateljski sport.

Osnovne elemente temeljnog taekwondo treninga prvenstveno čine učenje tehnika blokade i udaranja. Unaprijed aranžiranim pokretima za napad, blokadu i protunapad učenici se upućuju u načine uporabe ovih tehnika kao odgovora na različite vrste napada.

Taekwondo se prvi put pojavljuje kao demonstracijski sport na olimpijskim igrama u Seulu (1988). Od Sydneya 2000. godine taekwondo je punopravni dio olimpijskih igara. Olimpijsko natjecanje odnosi se samo na borbu po pravilima WTFa (Svjetske Taekwondo Federacije).

"Meni je taekwondo na prvu bio nekako privlačan jer je ful - kontakt sport. Ja sam to oduvijek tražila, meni je uvijek ta strana borilačkog sporta bila privlačna. Ja sam se počela baviti ovim sportom dok sa studirala i živjela u Hrvatskoj.Sve sam ja isprobala, od karatea, kick boksa, aikida, međutim kada sam otišla na jedan trening u klub, gledala sam trening borbe i to je za mene bilo to. Ovo je dinamičan, energičan sport, nema zaustavljanja borbe kada osvojite poen", kaže u razgovoru naša gošća, Klaudija Marić.

 

Klaudija je jedno vrijeme trenirala u Hrvatskoj, živjela u Mostaru, nakon čega je polako krenula s pričom osnivanja kluba. Gledajući u prošlost prisjetila se jednog svog nastupa na turniru u Hrvatskoj. Radilo se o izuzetno kvalitetnom turniru, Croatia Open, tada poznatiji kao turnir A klase. Na taj turnir je Klaudija doputovala s ozljedom koljena. 

"To su veliki turniri, čitav dan borbe, dosta težak turnir. Ja sam te iste godine na početku operirala koljeno, nisam nastupala na nekim uvodnim turnirima. Nisam znala u kakvoj sam formi. Međutim, koljeno je izdržalo, ja sam osvojila zlato. Tu je borba na prvenstvu Hrvatske kada sam sa zelenim pojasom stigla do finala i borbe protiv Nataše Vezmar. Koju sam na kraju izgubila, ali sam bila ponosna."

Cro Star je kao klub napravio jako puno u godinama iza nas. I danas se tu jako puno radi, trenira, tu su posebni programi za mlađe uzraste, čak i mlade rekreativce. Članovi ovog kluba su nastupali na Europskim i Svjetskim prvenstvima, ali je još uvijek nema medalja s tih velikih takmičenja. Međutim, bilo je medalja s velikih turnira
po Europi, od Njemačke do Italije, pa bliže.

"Klub koji imamo nisam zamislila kao neki izvor prihoda. Ja tu volontiram od prvog dana, zamislila sam da imam klub ima novac kojim mogu platiti sve te troškove, da omogućim svakom djetetu da može trenirati. Tu smo da pomognemo djeci u svakom trenutku i kada se ne može kupiti kimono, ići na neki put, posebno kada vidim da dijete želi, da hoće i opet bi to uradili bez razmišljanja."

O taekwondou kao sportu, koliko se promijenio posljednjih godina, TK Cro Star i radu s mladima, treninzima, organizaciji rada, ali i odmoru, opuštanju, razgovarali smo s Klaudijom Marić u 43. po redu epizodi Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close