BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 40

SPORT CENTAR PODCAST: Merima Tanović Čamo: FIFA-ina rang lista, to je bio moj san

"Svaki početak je strašan. Treninzi nisu predstavljali problem jer smo se većinom svi poznavali, međutim kada krene utakmica, neki turnir, kada odete u neko drugo mjesto onda je bilo drugačije", reći će Merima.
Sport / Nogomet | 21. 07. 2023. u 15:24 Bljesak.info
PODCAST SPORT CENTAR: Merima Tanović Čamo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije sve krenulo od nogometa. Prvi sport kojim se naša gošća bavila je džudo. Od svoje pete pa do četrnaeste godine, Merima Tanović Čamo se bavila ovim sportom. S dosta uspjeha, nosilac je smeđeg pojasa, ali nikada nije uspjela položiti to majstorsko zvanje. Na kraju je ipak ljubav prema lopti, nogometu bila presudna.

"Ta moja sportska osnova je bila jako važna. Džudo je meni jako puno pomogao, prije svega kada je u pitanju razvoj, mene kao osobe" reći će Merima koja je danas magistar logopedije, ali i nogometni sudac.

Počela je sa svojom rajom na ulici. Bolje rečeno u tom nekom muškom društvu tu su bile Merima i njena starija sestra. Kako to već bude uz stariju sestru i Merima je krenula šutati loptu. Usporedo, u tim počecima nekako su ušli nogomet i džudo, međutim problem je ležao činjenici što u to vrijeme nije bilo zvaničnog kluba, pa je Merima krenula od malog nogometa.

"Svaki početak je strašan. Treninzi nisu predstavljali problem jer smo se većinom svi poznavali, međutim kada krene utakmica, neki turnir, kada odete u neko drugo mjesto onda je bilo drugačije. Ljudi su se pitali što ja tu radim, je li stvarno igram ili nosim vodu momcima, bilo je i ružnih komentara međutim, danas mogu vidjeti jako puno djevojčica na terenu, na tim turnirima uzrasta osam, devet, deset godina", naglašava Merima koja će početi nogometnu karijeru u Leotaru, uskoro su uslijedili pozivi za U17, U19 selekciju BiH.

Igrala je Merima za Mostar, Neretvu Metković, paralelno je počela i suditi u nižim kategorijama i u jednom trenutku je morala opet birati. Ova put je izabrala posao nogometnog suca. Iako su škola i obrazovanje bili na prvom mjestu. 

Merima je od 2016. godine nogometni sudac, nije lako jer se uglavnom nalazi u većinskom muškom društvu. Međutim, popusta nema, norme se moraju istrčati, testovi se moraju odraditi. Međutim, stvari idu prema naprijed, danas je tu pet- šest djevojaka koje se bave suđenjem. 

Prošle godine na svečanoj dodjeli Izbora sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT, Merima je dobila priznanje za fair-play sportski uzor godine. Na jednoj utakmici prošle sezone, koju je sudila u Banja Luci, spasila život igračici iz ekipe “Fortuna” iz Živinica, nakon nezgodnog udarca koji je doveo do gušenja.

"U jednom trenutku tijekom utakmice, nakon duela u skoku dvije igračice, jedna od njih je ostala ležati na terenu. U početku nije izgledalo da se desilo nešto strašno, međutim, dolaskom suigračica, počela je galama te sam i ja utrčala na teren, zajedno sa fizioterapeutom domaće ekipe i skupa smo pružili ljekarsku pomoć. Pretpostavljam da je došlo do gušenja uslijed udarca u predjelu grkljana odnosno vrata. Hvala Bogu, vozilo Hitne pomoći je brzo došlo i sve se dobro završilo, ali je bila jako ružna slika", prisjetila se Merima.

O svojim počecima, iskustvima s nogometnih terena, lijepim i lošim stvarima koje sa sobom nosi uloga nogometnog suca, ženama u nogometu, poslu logopeda, obiteljskim izazovima razgovarali smo s Merimom Tanović Čamo u 40. izdanju Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close