BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 26

SPORT CENTAR PODCAST: Faris Zukić: Veliki je izazov raditi s djecom

"Jednog trenutka osjetiš da jednostavno to nije to. Profesionalni tenis traži puno, cijeli svoj život se mora podrediti tome. Ja sam se rano odlučio za fakultet, znao sam u kojem smjeru želim da idem", priča Faris.
Sport / Ostali sportovi | 11. 11. 2022. u 19:17 Bljesak.info
FARIS ZUKIĆ | SPORT CENTAR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na teniskom terenu provodi najveći dio dana. Okušao se kao i njegov brat u svijetu tenisa, Sanin. Obojica su "zarazila" tenisom kao jako mladi, na terenima TK Mostar Stari Grad. Bez obzira na uvjete koji su u to vrijeme bili poprilično skromni, iako ni danas nisu idealni.

U početku je tu bila prisutna velika želja za igranjem, takmičenjem, putovanjima, kako je vrijeme prolazilo bilo je sve teže.

Većina njegovih prijatelja iz kluba, tenisača koji su bili neka njegova generacija su odlučili ostaviti tenis, pa je Faris ostao sam.

Probao je Faris, igrao na turnirima iz okruženja, na Challengerima, bilo je nekih pozivnica.

Za protivnike je imao u to vrijeme juniorske karijere neke od igrača koji su danas velike zvijezde, poput Daniila Medvedeva.

"Sjećam se da je imao neku čudnu, prljavu tehniku. Igrali smo meč parova, ja sam igrao zajedno s Markom Gugićem i stalnom sam govorio Marku, igramo na ovog Rusa, jer smo mislili da to nisu udarci onakvi kakvi bi trebali biti. Međutim, Rus bez obzira na sve nikako da pogriješi. Sve ulazi u teren. I onda mi nakon nekog vremena prebacimo pritisak na Norvežanina koji je u to meču igrao s Medvedevom. Iz današnjeg perspektive vidimo zašto je i tada Medvedev kao junior vrijedio" prisjeća se Faris.

Međutim, u jednom trenutku se Faris Zukić odlučio za fakultet.

"Jednog trenutka osjetiš da jednostavno to nije to. Profesionalni tenis traži puno, cijeli svoj život se mora podrediti tome. Ja sam se rano odlučio za fakultet, znao sam u kojem smjeru želim da idem, Fakultet za sport je bio moja jedina opcija", priča Faris koji ostaje u tenisu, ali kao trener.

"Raditi s djecom je veliki izazov. Oni najbolji tenisači današnjice znaju reći kako s djecom moraju raditi samo najbolji treneri, jer potrebno je puno znanja, strpljenja. Zašto danas neki od najboljih tenisača, koji su pravili velike karijere, jednostavno to ne žele raditi. Djece ima, ali opet mislim da nije to ta neka željena brojka, kao u nogometu ili nekim drugim sportovima. U našem klubu imamo dosta djevojčica što je jako zanimljivo i čini mi se da je tako u cijeloj BiH".

Faris je imao prilike voditi pojedine teniske selekcije BiH u mlađim kategorijama, radio je i trenirao u Švedskoj, Norveškoj, dalekoj Kini. Određeno vrijeme je proveo u Shenzenu, sada ima ponudu iz Šangaja.

O Kini, ponudi iz Šangaja, o tenisu, koliko se promijenio posljednjih godina, radu s djecom, izazovom odlaska u Kinu, razgovarali smo s Farisom Zukićem, trenerom Teniskog kluba Mostar Stari grad.

U još jednom 26. izdanju Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close