BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 23

SPORT CENTAR PODCAST: Ana Dorotea Markić, troskokom do Europe

Kao mala djevojčica, Ana Dorotea se počela baviti atletikom, prve neke nastupe imala je na utrkama, 50, 100, 200 metara, počela je osvajati medalje, skakati u dalj, a onda je tata primijetio da tu ima materijala za troskok....
Sport / Ostali sportovi | 21. 10. 2022. u 19:40 Bljesak.info
DARIO I ANA DOROTEA MARKIĆ: TROSKOKOM DO EUROPE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve miriše na još jednu lijepu sportsku priču u gradu na Neretvi. Atletsku priču. Atletika kao sport u Mostaru ima svoju povijest. Još tamo 1950. godine, Mira Tuce članica AK Velež je nastupala na Europskom prvenstvu, kasnije će Drago Lončar postati rekorder bivše države u bacanju koplja. Bilo je tu kasnije perspektivnih skakača u vis, atletičara, ali realno atletika nije mogla ići ispred  prije svega kolektivnih sportova.

U to vrijeme se atletikom bavio i Dario Markić koji će puno godina kasnije krenuti kao jedan od trenera u AK Zrinjski. Njegova kćerka Ana Dorotea će onako kao djevojčica od malih nogu ići uz tatu po atletskim takmičenjima i atletika će kako je to i normalno postati njen izbor. Danas je Ana sjajna atletičarka, troskokašica koja sa svakim novim nastupom, svakim novim rezultatom priča tu svoju priču.

Državna prvakinja, koja iza sebe ima nastupe na Europskom prvenstvu, zagrebačkom mitingu Boris Hanžeković. Još uvijek kao mlada, jer Ani Dorotei je tek 18 godina. I već je državna prvakinja. Jedan od onih važnijih nastupa za Anu Doroteu bio je onaj u Baru, Crnoj Gori na Balkanskom prvenstvu za mlađe juniorke. Tamo je Ana rušeći svoj osobni rekord čak tri puta osvojila peto mjesto, ali je ostvarila ono najvažnije.

U tom trenutku je s preskočenih 12.27 ispunila normu za nastup na Europskom prvenstvu (U18). Jedna od dvije atletičarke iz BiH koje su uspjele ispuniti normu. Na kraju je najbolja troskokašica BiH, završila na 15. mjestu na europskoj smotri u Jerusalemu.

"Sezona je završila nastupom u Zagrebu. Izuzetno sam zadovoljna sezonom, jer sam uspjela ostvariti sve ono što sam ja zajedno sa svojim trenerom zacrtala. Od ispunjene norme za Europsko prvenstvo, preko nastupa u Jeruzalemu, Zagrebu", kaže Ana Dorotea.

Zanimljivo, početak nije bio idealan, tata Dario će reći kako su u jednom trenutku mislili da sezona ustvari propada.

"Počelo je sve nekako naopako. Zbog rekonstrukcije stadiona ostaje bez "jame" pa smo okrenuli ono što se kaže suhim treninzima, tehnici. A naš plan je bio nastupiti na državnom dvoranskom prvenstvu. I tu nije bio kraj problemima, jer je Ana Dorotea dobila ospice, ja koronu nekih desetak dana prije takmičenja, pa smo bili nekako van sebe. Ali odemo na prvenstvo nekako iz kreveta, Ana Dorotea osvoji naslov državne prvakinje za mlađe juniorke i onda smo krenuli hvatati voz za Europsko prvenstvo", pojašnjava tata, trener Dario.

Kao mala djevojčica, Ana Dorotea je se počela baviti atletikom, prve neke medalje, nastupe imala je na utrkama, 50, 100, 200 metara, počela je skakati u dalj, a onda je tata primijetio da tu ima materijala za troskokom koji se ne smije trenirati prije 13 godine.

"Prvi nastup je bio u Zenici, dvoransko prvenstvo, nismo imali neke očekivanja, međutim, ja sam tu došla do prve medalje, državne, brončane i tu je sve bilo jasno" pojasnit će Ana Dorotea.

O sjajnim rezultatima, nastupu na Europskom prvenstvu, Hanžekovićevom memorijalu, troskoku kao disciplini sa svim zamkama i važnim stvarima, razgovarali smo u 23. po redu izdanju Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info s Anom Doroteom Markić, mladom atletičarkom iz Mostara i njenim trenerom, tatom Dariom.

Kopirati
Drag cursor here to close