BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 25

SPORT CENTAR PODCAST: Mirela Babić: Ironman je brutalan

Kad sam došla na bicikl počeli su problemi. Prvo sam pogriješila stazu, gdje sam izgubila pola sata dok sam se vratila na pravu dionicu", priča Mirela.
Sport / Ostali sportovi | 04. 11. 2022. u 19:10 Bljesak.info
MIRELA BABIĆ | PODCAST SPORT CENTAR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuzi su pokrenuli priču tamo početkom stoljeća. Još 1920. godine francuski časopis L’Auto izvijestio da se ta utrka održava svake godine od 1920. pod nazivom Les Trois Sports (3 sporta) i da se sastoji od 3 kilometra trčanja, 12 kilometara biciklizma i plivanja preko rijeke Marne.

Sve tri utrke održavale su se baš kao u modernom triatlonu bez pauze. Tri sporta povezana su 1934. godine u gradu Rochelle s plivanjem preko kanala (200 m), vožnju 12 km biciklima uz 1.200 m trčanja na stadionu André-Barbeau.

Onda su se u cijelu priči uključili Amerikanci 1974. godine. Četiri godine prije prvog čuvenog Ironmana na Havajima triatlon je evoluirao iz Dave Pain Birthday Biathlona koji se sastojao od oko 7 km trčanja i oko 250 m plivanja.

Ideja povećanja distanci i uravnoteženja plivanja i trčanja dovela je do uključivanja biciklizma u natjecanje. Triatlon je rođen po drugi put i tako slavi svoj rođendan 25. rujna. Toga je datuma 1974. godine održana utrka koja se sastojala od 10 km trčanja, 8 km biciklizma i 450 m plivanja (tim redom!).

Najava utrke nosila je i važnu napomenu – da svako mora imati svoj bicikl! Natjecalo se 46 natjecatelja i prvi je pobjednik bio Bill Phillips. Na 35 mjestu nalazio se izvjesni John Collins. Upravo je zahvaljujući Collinsu, nastao "Ironman".

Collins je u Sports Illustratedu pročitao da je Eddie Merckx najsposobniji sportaš svijeta pa je iznio tezu da su to ipak biciklisti. Sve ostalo je povijesti. Dobro poznata lokalna utrka na Havajima Waikiki Rough Water Swim povezana je s dugom biciklističkom dionicom preko otoka i završena s Honolulu maratonom.

Ukupna dužine staze bila je nešto preko 225 km – rođen je Ironman. Dogodilo se to 18. veljače 1978. godine kada je 15 natjecatelja, između kojih je bio i Collins došlo do plaže Waikiki i otputilo se na triatlon.

Na ovogodišnjem Ironmanu u Španjolskoj, nastupila je naša sugrađanka Mirela Babić. Četiri kilometra plivanja, 180 km vožnje biciklom, 42 km trčanja i vrijeme 14 sati, 14 minuta i 41 sekundi. To je rezultat koji je Mirela ostvarila nakon pređenih 227 kilometara. Sudjelovalo je više od 1.500 takmičara, a pobjednik na ovogodišnjem izdanju bio je Sigurdur Orn Ragnarsson koji je u cilj ušao s vremenom 8:42:01, a Babić je na kraju zauzela 166. mjesto u svojoj kategoriji (žene od 40 do 44 godine).

"Sama utrka je brutalna, trebalo je prije svega puno odricanja i sati na treningu da bih uopće dospjela. Plivanje je bilo super, to sam savladala bez većih poteškoća, al kad sam došla na bicikl počeli su problemi. Prvo sam pogriješila stazu, gdje sam izgubila pola sata dok sam se vratila na pravu dionicu, a zatim je počeo puhati neki jak vjetar što me dodatno iscrpilo na biciklu. Nakon toga trebalo je još istrčati 4 2km, što me dokrajčilo, ali sretna sam što sam izdržala i uspjela. Na trčanju sam prvo krenula snažno, imala sam jači tempo nego sam planirala, nekako su me noge same nosile, a onda sam na 25 km počela osjećati jake bolove u stomaku" kaže između ostalog Mirela.

S Mirelom smo pričali o Ironmanu, načinu pripreme za isti, biciklizmom, pređenim kilometrima u Mostaru, istrčanim maratonima, polumaratonima, razgovarali smo u 25. izdanju Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bljesak.info (@bljesak.info)

Kopirati
Drag cursor here to close