Najmlađi pobjednik ove etape ikada

Pidcock prvi na Alpe d'Huezu

Vingegaard je ostao na prvom mjestu, a na drugo se probio Pogačar koji zaostaje 2:22 minute. Četiri sekunde iza Pogačara je Thomas, a Francuz Romain Bardet (DSM) je s drugog pao na četvrto mjesto sa zaostatkom od 2:35 minuta.
Sport / Ostali sportovi | 15. 07. 2022. u 00:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski 22-godišnji biciklist Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) u svom debitantskom nastupu na Tour de Franceu pobijedio je u etapi koja je imala cilj na vrhu mitskog uspona na Alpe d'Huez, a Danac Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) je zadržao žutu majicu vodećeg i prednost pred najbližim konkurentima stečenu u srijedu.
Aktualni olimpijski pobjednik u brdskom biciklizmu postao je tako najmlađi pobjednik etape koja je završila na na Alpe d'Huezu.
"To je moje najljepše biciklističko iskustvo.

Prolazak kroz taj tunel ljudi, kroz gomilu zastava, to možete doživjeti samo na Alpe d'Huezu", izjavio je britanski biciklist koji je bio sjajan na spustu nakon prvog uspona u 12. etapi (Col du Galibier), gdje je uhvatio skupinu bjegunaca s kojom je prvi došao do zadnjeg uspona.

Na 10,5 km prije cilja Pidcock je prvi put napao, a kad je to ponovio 7,5 km prije vrha nitko od četvorice iz vodeće skupine nije ga mogao pratiti. Južnoafrikanac Louis Meintjes (Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux) je do cilja došao drugi sa 48 sekundi zaostatka za pobjednikom, dok je treće mjesto osvojio četverostruki pobjednik Tour de Francea Britanac Chris Froome (Israel-Premier Tech) sa 2:06 minuta zaostatka.

Momčad Jumbo Visme je cijelo vrijeme kontrolirala tempo glavne skupine i nisu dopustili nikome da ugrozi vodstvo Jonasa Vingegaarda. Branitelj naslova Slovenac Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) se oporavio nakon što je u srijedu izgubio žutu majicu, došao je na cilj kao peti s 3:23 minuet zaostatka za Pidcockom, ali je odmah iza njega crtu prošao i Vingegaard. U toj je skupini bio i pobjednik Toura 2018. Britanac Gerain Thomas (Ineos Grenadiers).

Vingegaard je ostao na prvom mjestu, a na drugo se probio Pogačar koji zaostaje 2:22 minute. Četiri sekunde iza Pogačara je Thomas, a Francuz Romain Bardet (DSM) je s drugog pao na četvrto mjesto sa zaostatkom od 2:35 minuta.Pobjednik etape Thomas Pidcock je skočio na osmo mjesto, a za Vingegaardom zaostaje 7:39 minuta.

U petak je na rasporedu 13. etapa u kojoj će biciklisti proći prilično ravnu dionicu s tri kategorizirana manja uspona od Le Bourga d'Oisansa do Saint-Etiennea (192,6 km).

Kopirati
Drag cursor here to close