Bacali dimne, zaustavili utrku

Klimatski aktivisti prekinuli 10. etapu Toura

Utrka je prekinuta desetak minuta, nakon čega je odrađen restart ili novi start sa razlikama među biciklistima koje su zabilježene u trenutku zaustavljanja.
Sport / Ostali sportovi | 13. 07. 2022. u 00:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klimatski aktivisti su pronašli novu priliku. Nakon vezivanja za stative i teniske mreže, sada je na red došao Tour de France. Na 36 kilometara prije cilja desete etape 148.5 km dugačke od Morzinea do Megevea, aktivisti su blokirali dio ceste. Aktivisti, od kojih je jedan nosio majicu s natpisom "Imamo još 989 dana" prosvjedovali su sjedeći na cesti nakon čega ih je privela policija.

Skupina proklimatskih aktivista "Derniere Renovation" preuzela je odgovornost za akciju, uz poruku kako su željeli "zaustaviti ludu utrku koja juri prema uništenju našeg društva."

"Ne možemo više biti promatrači klimatske katastrofe koja je u tijeku. Imamo još 989 dana da spasimo našu budućnost, naše čovječanstvo", stoji u njihovoj poruci. Sličnu poruku na svojoj majci imala je i prosvjednica koja je nedavno prekinula polufinalni meč Roland Garrosa između Marina Čilića i Caspera Ruuda. Utrka je prekinuta desetak minuta, nakon čega je odrađen restart ili novi start sa razlikama među biciklistima koje su zabilježene u trenutku zaustavljanja.

Na koncu je slavio Cort Nielsen koji je u završnom sprintu pobijedio ispred Australca Nicholasa Schultza, dok je treći bio Španjolac Luis Leon Sanchez sa sedam sekundi zaostatka. U trenutku prekida Bettiol iz Italije je bio vodeći u etapi i čak je prošao kroz dimnu zavjesu i aktiviste koji su bili na cesti.

Video: Trenutak prekida etape 

"Nevjerojatno je, ne mogu ni pojmiti što se dogodilo. Bio sam na rubu snaga, ali srećom imao sam pomoć momčadskog kolege, tako sam štedio nešto snage, iako sam nekoliko puta izgubio vodeću skupinu. U finišu smo odjednom opet bili svi zajedno, a ja sam bio najjači u sprintu", rekao je Danac.

Branitelj naslova Slovenac Tadej Pogačar, koji je izgubio dvojicu momčadskih kolega nakon što su napustili utrku zbog pozitivnih testova na COVID-19, zadržao je žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku. Najprije je Norvežanin Vegard Stake Laengen morao rano završiti utrku, a danas je ista sudbina zadesila Novozelanđanina Georgea Bennetta.

Pogačar vodi sa 11 sekundi prednosti ispred Nijemca Lennard Kamna (Bora-Hansgrohe), dok Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) na trećem mjestu ima 39 sekundi zaostatka.

U srijedu je na rasporedu jedna od težih etapa Touru. Bicikliste čeka 151.7 km duga ruta od Albertvillea preko prijevoja Galibier iznad 2600 m nadmorske visine do vrha zahtjevnog prijevoja Granon iznad Serre Chevaliera.

Kopirati
Drag cursor here to close