Nakon 26 sezona na Touru

Oprostio se Feliciano Lopez, najbolji Španjolac na travi

"Počeo sam trenirati u Barceloni, odrastao sam kao većina Španjolaca. Ali sam nekako prirodno postajao takav tip igrača, drugačiji od ostalih", rekao je Lopez.
Sport / Ostali sportovi | 30. 06. 2023. u 01:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U rujnu će napuniti 42 godine i realno teško je mogao u tim godinama igrati bilo kakvu ulogu na Touru. Jedna od najdužih karijera u svijetu profi tenisa definitivno je došla do kraja. Feliciano Lopez oprostio u 41. godini nakon 26 sezona, posljednji meč je odigrao u  četvrtak. Izgubio od Yannicka Hanfmanna u četvrtfinalu turnira u Mallorci.

Oprostio se kod kuće, okružen svojom obitelji, navijačima i mnogim igračima s kojima se tako dugo natjecao. Prikladno na podlozi na kojoj je ostvario najviše uspjeha od svih španjolskih tenisača.
Na travi. Na kojoj je osvojio četiri turnira, već pomalo legendarne u Queen’su i Eastbourneu i to po dva puta.

U Wimbledonu je tri puta igrao četvrtfinale (2005, 2008, 2011), a na Grand Slamovima je samo još jednom na US Openu (2015) dohvatio četvrtfinale. Španjolski je rekorder, uostalom, po pobjedama na zelenoj podlozi - ima ih 87, odnosno 11 više od Rafe Nadala.

"Bio sam drugačiji igrač, a da nisam ni pokušavao biti zbog svog identiteta, svog stila i servisa. Počeo sam trenirati u Barceloni, odrastao sam kao većina Španjolaca. Ali sam nekako prirodno postajao takav tip igrača, drugačiji od ostalih", rekao je Lopez.

Stvari su se za Lopeza promijenile kad je dobio pozivi za Davis Cup reprezentaciju 2003. godine, jer je bio jedini Španjolac s kakvim takvim rezultatima na travnatoj podlozi.

Od 2002. godine, narednih dvadeset, Lopez nije propustio niti jedan Grand Slam turnir. Odigrao je, naime, nevjerojatnih 79 uzastopnih. Teško da će ga netko tako skoro skinuti s vrha te liste. Zajedno s Rogerom Federerom, inače, drži i rekord od ukupno 81 nastupa na Grand Slam turnirima.

U ovim posljednjim mečevima karijere, Lopez je uspio preskočiti Gorana Ivaniševića na listi igrača s najviše asova te doći na četvrto mjesto. Goran je stao na brojci 10.237, a Lopez je stigao do 10.285, no pri tome treba imati na umu da je ATP statistiku asova počeo pratiti 1991. godine, odnosno da tu nisu uračunate Goranove prve tri godine.

Prije tri godine u Queen’su, Lopez je osvojio naslov u singlu i u igri parova. Gillesa Simona je dobio u singlu, dok su on i Andy Murray nadigrali Rama i Salisburyja.

"S 40 leđima. Nemoguće je to ponoviti" rekao je kratko Lopez.

Kopirati
Drag cursor here to close