Nije bilo dosadno

Nova, 50. pobjeda Verstappena

Na kraju je opet Max Verstappen prošao prvi ciljem, ali bila je to sve samo ne lagana utrka i njegova 50. pobjeda u karijeri. Lewis Hamilton je bio drugi, Lando Norris koji je sjajno ušao u utrku, treći.
Sport / Ostali sportovi | 22. 10. 2023. u 23:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je još jednom ove sezone slavio Max Verstappen, utrka za VN SAD u Austinu je bila zanimljivija od velike većine koje su vožene ove sezone. Jedan od razloga leži u činjenici da smo gledali strateško nadmudrivanje ekipa, odlaske u boks koji su rezultirali čestim promjenama u poretku.

Na kraju je opet Max Verstappen prošao prvi ciljem, ali bila je to sve samo ne lagana utrka i njegova 50. pobjeda u karijeri. Lewis Hamilton je bio drugi, Lando Norris koji je sjajno ušao u utrku treći.

Vozač McLarena je bio odličan na startu, probio se na prvo mjesto, ispred Leclerca koji je imao pole position. Njegov klupski kolega je nakon prvog kruga bio treći, Hamilton je pao na četvrto mjesto a Verstappen je prestigao Piastrija koji je napredovao za četiri mjesta. Do trenutka kada su vodeći krenuli u boks, Norris je vodio ispred Hamiltona, Verstappena, Leclerca i Sainza.

Od tog trenutka kreće nadmudrivanje, prije svega u izboru guma. Tako je Max uzeo srednje mekane, Norris tvrde, dok su iz Red Bulla obavijestili svjetskog prvaka da će Hamilton vjerojatno ići na jedan ulazak u boks. Tako su na vrhu poslije ove mini serije ulazaka u boks bili Hamilton, Leclerc i Russell koji nisu mijenjali gume, zatim Norris i Verstappen koji jesu.

U 28. krugu Verstappen prolazi na vrh, onda, u 35. krugu, Norris ipak ide po novi set tvrdih guma. Odmah je reagirao Verstappen, krug iza je otišao i on drugi put u boks, a pratio ga je Sainz. Verstappen se vratio sekundu i pol ispred Norrisa te s istom razlikom iza Leclerca. Za preuzimanje vodstva, Verstappen je još jednom morao proći Leclerca, baš kao i Norris.

Uskoro će i Hamilton iskoristiti svoju priliku, Leclerc se nije mogao obraniti od njegovog napada. Hamilton ne posustaje i u 49. krugu već je drugi. Iako je Max imao u tom drugom dijelu utrke problema s kočnicom, prednost koju je imao ispred Hamiltona je već većih problema sačuvao.

Solidan rezultat je imao Ferrarijev Carlos Sainz s četvrtim mjestom. Peti je nakon starta s devetog mjesta bio drugi vozač Red Bulla Sergio Perez. Razočaravajući šesti je bio osvajač pole positiona, Ferrarijev Charles Leclerc. Njegova taktika od jednog odlaska u boks se pokazala preloša te je u završnici izgubio mnogo vremena i jedva se obranio od nasrtaja sedmoplasiranog Mercedesovog Georgea Russella.

Prvih deset su zatvorili redom Pierre Gasly u Alpineu s osmim mjestom. Deveti je nakon starta iz boksa bio Aston Martinov Lance Stroll. Deseti je završio Yuki Tsunoda u AlphaTauriju, a uz to je osvojio dodatni bod za najbrži krug utrke.

Kopirati
Drag cursor here to close