Kaže prvi čovjek WADA-e

Nadal ne uzima doping injekcijama

"Takve injekcije nisu na listi zabranjenih supstanci WADA-e jer se smatra da ne poboljšavaju sportski učinak i da nisu štetne", kaže između ostalog direktor WADA-e Olivier Niggli.
Sport / Ostali sportovi | 10. 06. 2022. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon trijumfa i nastupa u Roland Garrosu, Rafael Nadal je počeo pričati ponovo o svom problematičnom stopalu odnosno načinu kako je neutralizirao bol prije mečeva. Spomenuo je injekcije koje su jednostavno anestezirale stopalo. Nekako automatski počelo se pričati, ponajviše u medijima po Srbiji kako ustvari Nadal na taj način uzima doping.

Te sumnje su pojačane nakon što je Svjetska anti-dopinška organizacija (WADA) objavila podatke o broju testiranja kod tenisača u godini dana, a oni pokazuju da nisu svi testirani jednak broj puta. Najviše doping testova prošao je Rus Andrey Rublev koji je testiran 26 puta, a na drugom mjestu nalazi se Grk Stefanos Tsitsipas koji je na testu bio 23 puta. Srpski tenisač Novak Đoković je testiran 21 put, koliko i Aleksandar Zverev. Rafael Nadal samo 14 puta.

Glasinama o Nadalovom dopingu i korištenju spomenutih injekcija za anasteziranje stopala kako bi poboljšao svoju izvedbu odlučio je na kraj stati direktor WADA-e Olivier Niggli.

"Takve injekcije nisu na listi zabranjenih supstanci WADA-e jer se smatra da ne poboljšavaju sportski učinak i da nisu štetne. Nadal je 14 puta osvojio Roland Garros. Kako prijašnjih 13 puta nije imao potrebu za injekcijama, vjerojatno ni 14. put nije pobijedio zahvaljujući njima", jasan je bio Niggli.

Istovremeno se oglasilo Španjolsko društvo za sportsku medicinu koje između ostalog navodi

"Anestetičke injekcije su široko rašireno terapeutsko sredstvo koje se dugo koristi – i u oblasti sporta i u drugom oblastima. To što one rade je precizno definirano u medicini, a glavni cilj im je da smanje bol na određenom dijelu tijela".

Kopirati
Drag cursor here to close