Na Laubernhornu

Kriechmayr slavio, Janka se oprostio

Vincent je startao kao sedmi, pa je pretekao Beata Feuza koji je bio sporiji 34 stotinke, dok je Dominik Paris na kraju završio kao treći, s deset stotinki slabijim vremenom od Švicarca.
Sport / Ostali sportovi | 15. 01. 2022. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije početka Olimpijskih igara, skijaši odrađuje utrke u Wengenu na legendarnom Lauberhornu. Vincent Kriechmayr, 30-godišnji austrijski skijaš, pobjednik je drugog spusta Svjetskog kupa koji se vozio u švicarskom Wengenu. Tako je Austrijanac ponovio rezultat iz 2019. godine, a današnji trijumf je četvrti u spustu, prvi nakon Saalbach-Hinterglemma prošle godine.

Vincent je startao kao sedmi, pa je pretekao Beata Feuza koji je bio sporiji 34 stotinke, dok je Dominik Paris na kraju završio kao treći, s deset stotinki slabijim vremenom od Švicarca. Na izuzetno brzoj, neugodnoj stazi, danas smo imali šest skijaša sa zaostatkom unutar jedne sekunde. U tom društvu su se našli Odermatt, Matthias Mayer, Martin Cater te Aleksander Aamodt Kilde koji je dan ranije bio pobjednik.

Nakon današnjeg spusta u ukupnom poretku Svjetskog kupa vodeći je Talijan Paris (316 bodova), a slijede Kilde i Feuz (po 305 bodova), dok Mayer ima 302. U ukupnom redoslijedu Marco Odermatt je dodatno povećao prednost. Švicarac ima 1075 bodova, a prva pratnja mu je Kilde sa 685 bodova.

Današnji spust je bio posljednji u karijeri jednog drugog Švicarca, Carla Janke. Švicaraca koji je došao do kraja svoje karijere u 35 godini, nakon što je punih 15 godina među skijaškom elitom. U tom periodu, Janka je osvojio zlato na Olimpijadi u Vancouveru, u veleslalomu.

Dva puta je bio na postolju kada su u pitanju svjetska prvenstva. U Val d'Isèreu je prije 12 godina, uzeo čak dvije medalje. Zlatno u veleslalomu, broncu u spustu. Jedan od najvećih trenutaka Janka je ostvario 2010. godine kada je osvojio Veliki kristalni globus za najboljeg skijaša u Svjetskom kupu te sezone.Ukupno u Svjetskom kupu je upisao 11 pobjeda, te je još 28 puta bio na postolju.

Kopirati
Drag cursor here to close