Škola atletike Mostar

Mali mostarski trkači na putu velikih pobjeda

''Djeci je koncentracija mala, pa ih tako uvijek moramo ostaviti budne i zabaviti ih. Najbolji način jeste, kroz igru i razne poligone da razvijaju svoje motoričke sposobnosti.''
Sport / Ostali sportovi | 05. 10. 2020. u 11:50 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brze nožice, raširene ruke pune ljubavi, osmijesi na licima, pokoja kap znoja i treneri koji ih dočekuju sa puno pažnje, ljubavi i posvećenosti – čine Školu atletike Mostar posebnom. Pri tome ne mislimo na 'običnu' posebnost. A sad se većina pita zar ima 'obična posebnost'? Možda ima, a možda i ne – bitno je da u ovom slučaju riječ 'posebnost' nije samo floskula još jednog teksta o 'nekom tamo sportu za djecu'.

Vidjeti dijete nasmijano, sretno i veselo, cilj je i misao vodilja svakog roditelja. A kako to postići nego kroz aktivnost. Jer svi znamo da su djeca najsretnija kada su aktivna, kad skaču, trče, igraju se, penju, druže i imaju zanimaciju (a da nije tablet, telefon ili Nintendo Switch). Kakva će to biti zanimacija zavisi od roditelja, preferencija djeteta ali i mogućnosti koje nudi okruženje u kojem živite. Zato je Mostar ovaj put dobio jedan veliki plus zahvaljujući nedavno otvorenoj Školi atletike Mostar.

Foto: Bljesak.info / Za njih nema prepreka, na putu do pobjeda

U jeku pandemije koronavirusa odlučiti se na pokretanje nečeg novog – za mnoge se čini suludo. Drugi, koji su pak odvažniji 'koriste' pandemiju kako bi napravili najbolje od onoga što život nudi. Ovaj put nije 'život' sam ponudio djeci Mostara mogućnost da budu sretni, zadovoljni i da treniraju ono što vole – nego je to netko tko ima ime i prezime. Zove se Armin Duzić, magistar je sporta i pokrenuo je prvu Školu atletike u Mostaru. Da, dobro ste shvatili u jeku pandemije.

Jedna ideja, tri trenera i puno mališana

No, Armin nije sam. Dvojica odličnih, posebno brižljivih momaka mu pomažu u tome. Zovu se Adel Dadić i Admir Šabanović. Pažnju koju posvećuju djeci, svakome od njih bez izuzetka – morate sami vidjeti i doživjeti. Sigurna sam da velika većina očeva nije toliko brižna i posvećena prema svojoj djeci, kao oni prema svojim 'malim' trkačima.

Kao što i sami kažu vrlo često i ističu 'oni(djeca) su više od treninga'. Za neke stvari se jednostavno morate roditi i imati dušu.

Previše uvoda za jedan tekst, rekli bi mogli – ali kao da se uopće mora biti po volji većine, odnosno tih 'mnogih'.

Možda uvod teksta nije, ali po volji većine jeste ova novootvorena Škola atletike. Ona je prosto trebala djeci, Mostaru, roditeljima i svima koji misle da je atletika samo trčanje. Eh dragi roditelji, da samo znate kako ste u zabludi. Ali zato su tu profesionalci da vam objasne što sve nudi atletika, zbog čega je dobra za djecu, te da razbiju sve mitove i predrasude.

Foto: Škola atletike Mostar / Zdravlje i trening je in, tehnologija out

''Atletika ima izuzetnu odgojnu i obrazovnu vrijednost pa je osnova tjelesnog odgoja školske omladine u najvećem broju zemalja. Bavljenje sportom od ranog djetinjstva utječe na kvalitetan rast i razvoj kostiju i mišića, razvijanje socijalnih vještina i radnih navika. Djeca koje se od najranije dobi bave atletikom ili nekim drugim sportom, dokazano su sretnija i uspješnija od svojih vršnjaka koji se sportom nikada nisu bavili. Kroz atletiku se djeca nauče pravilnom držanju, hodanju, trčanju i skakanju pa je i odličan temelj za sve ostale sportove. Zbog svoje tradicije, univerzalnosti, ugleda, civilizacijsko-kulturoloških vrijednosti, atletika je postala sinonim za sve aspekte istinskih, kulturnih sportskih vrijednosti i civiliziranog stila života svih naroda svjetske zajednice''- ovo ćete pronaći na službenoj Facebook stranici kao mali vodič i objašnjenje za sve roditelje, a onaj koji je i pokrenuo Školu atletike Mostar onima koji misle da je atletika samo 'trčanje' poručuje:

''Ne mogu kriviti ljude koji nisu obrazovani u pogledu sporta, ovom slučaju atletike. Savjetujem im da djecu prepuste ljudima koji su školovani za te stvari, a oni da budu podrška svojoj djeci u sportskom putu koji djeca izaberu'', kazao je za Bljesak.info Armin Duzić.

Kako djecu ostaviti 'budnima'?

Škola je podijeljena u tri uzrasne kategorije i to: mini atletska škola (od 3 do 6 godina)
atletska škola 1. (7 do 10 godina) i atletska škola 2. (11 do 15 godina), a svaka kategorija ima svog trenera

Kada je u pitanju rad s djecom Armin Duzić za portal Bljesak.info kaže da je najvažnije ''u skladu sa senzibilnim razdobljima djece kreirati sadržaje koji će na najbolji mogući način utjecati na pravilan rast i razvoj djece''.

''Treba prepoznati sve eventualne "nedostatke" koji djeci mogu prouzrokovati probleme u kasnijim uzrastima kao što su deformiteti stopala, kičmenog stuba itd., a nepravilna tehnika trčanja i eventualni defotmitet nisu samo nedostatak u atletici nego i u drugim sportovima. Treneri u skladu sa svojim znanjima se moraju posvetiti tome što više'', dodao je Duzić objašnjavajući na čemu je akcenat rada sa djecom u Školi atletike Mostar.

A treneri o kojima Armin govori itekako znaju kako raditi s najmanjim uzrasnim kategorijama. Adel i Admir četiri puta tjedno ulažu svoje napore kako bi svako dijete (uzrasna katagorija od 3 do 6 godina) nakon treninga kući otišlo sretno i zadovoljno.

''Svakom djetetu treba pristupiti sa puno pažnje, treninge prilagoditi njihovim uzrastu i sposobnostima, držati im pažnju cijeli trening, te im sve ukupno vrijeme provedeno zajedno učiniti sto zanimljivije'', kaže Adel Dadić za Bljesak, a njegov kolega Admir Šabanović dodaje:

''Mislim da je veliki izazov raditi s najmlađom kategorijom, prvenstveno iz razloga jer zahtijevaju veliku pažnju, zatim mnogo strpljenja i razumijevanja. Za svako dijete vrijede ista pravila. Neizmjerno je važno da dijete tijekom svog rasta i razvoja razvije sve sposobnosti i znanja prema njegovim senzibilnim razdobljima razvoja te tako ostvari sve svoje potencijale''.

Foto: Bljesak.info / Brzi, aktivni i spremni na sve izazove

Admir je u sportu od svoje 5. godine i vrlo dobro zna što je npr. za jednog petogodišnjaka bitno kada je u pitanju bavljenje sportom, ali i na čemu je akcenat kada su u pitanju mališani koji, slobodno možemo reći 'tek uče trčati'.

''Dijete treba da usvoji što više motoričkih informacija koje će mu razvijati mišićnu inteligenciju (koordinaciju), te nakon toga usmjeriti u sport koji mu najbolje odgovara prema njegovim osobinama. Djeci je koncentracija mala, pa ih tako uvijek moramo ostaviti "budne" i zabaviti ih. Najbolji način jeste, kroz igru i razne poligone da razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Vrlo je važno da treneri poznaju djecu koju treniraju sa svim njihovim vrlinama i manama, te da budu strpljivi i uporni. Rezultati rada će vrlo brzo doći, a trener mora cijelo vrijeme biti pun samopouzdanja i poniznosti'', detaljno je objasnio Admir Šabanović, jedan od trenera u Školi atletike Mostar.

Tehnologija out, zdravlje in

Iako je nastala u jeku pandemije, te postoji tek nešto više od dva mjeseca – Škola bilježi već veliki broj upisane djece.

''Budući da nas je zadesila situacija kakva jeste, nismo očekivali preveliki odziv, međutim dogodilo se suprotno i drago nam je da je svjest roditelja o aktivnosti njihove djece i atletici proradila'', rekao je osnivač Škole atletike Mostar – Armin Duzić.

Iako je otvaranje ove Škole u Mostaru uspjeh sam po sebi – treneri koji rade sa mališanima svoje uspjehe doživljavaju drugačije, osobnije i emotivnije. A upravo to je ono što ovu Školu (između ostalog) čini posebnom.

''Želim da ti mališani postanu dobri ljudi, društveni i neiskvareni, baš kao što su sada. Kada odrastu da me se sjećaju samo po dobrom, i da cijel život pamte prvog trenera, to je istinski uspjeh'', rekao je za Bljesak.info Admir Šabanović, a njegov kolega Adel Dadić dodaje:

''Najvećim uspjehom smatramo to sto smo ih na neki način u određenoj mjeri odvojili od tzv. suvremenih tehnologija, tj. računara, mobitela, tableta čije pretjerano korištenje narušava zdravlje djece i to što će zajedno s nama proći kroz pravilan rast i razvoj, te biti zdravi i sretni''.

A zdrava i sretna će sigurno biti sva ona djeca koja postanu dio ove Škole, a čiji osnivač i trener Armin Duzić, zajedno s ostalim trenerima ima plan aktivirati što više djece i razvijati Školu u najboljem mogućem smijeru – kako bismo možda već naredni tekst posvetili nekom budućem, potencijalnom Amelu Tuki i uspjesima koje će zasigurno nizati zdravi i sretni trkači iz grada na Neretvi.

I za sami kraj malo 'servisnih' informacija za sve zainteresirane:

Škola atletike Mostar otvorena je za svu djecu, a treninzi su organizirani 4 puta tjedno. Detaljnije o prijavama, mjestu treniranja i terminima treninga možete pronaći na službenoj Facebook stranici Škola atletike Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close