Povratak na stazu

Lucas Braathen bi mogao skijati pod zastavom Brazila

Braathen se spreman vratiti na stazu, gdje bi nastupao pod zastavom Brazila. Braathenova mama je, naime, Brazilka pa on ima i brazilsko državljanstvo.
Sport / Ostali sportovi | 06. 03. 2024. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lucas Braathen je bio nadolazeća zvijezda svjetskog skijanja. Prošle godine je uzeo Mali kristalni globus u slalomu, završio kao četvrti u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Prije nego što se povukao.

Svi su bili šokirani, povlači se sjajni skijaš koji ima samo 23 godine. Jedan, ali ne svakako glavni razlog zbog kojeg se na ovaj korak odlučio Braathen bio je vezan za probleme sa sponzorima. Kao što je poznato Norveški skijaški savez ne dozvoljava sklapanje pojedinačnih ugovora sa sponzorima koji se kose s onim saveza.

"Predstavlja nas Savez koji je u potpunosti izgubio moralni kompas. Nakon što sam odradio fotografiranje s brendom J. Lindeberg (sponzor zbog kojeg je došlo do sukoba, nap. a.), ispričao sam se kolegama iz reprezentacije i sponzorima Saveza, ali ne i Savezu. Sve se to moglo izbjeći da smo imali konstruktivan dijalog. Život mi je prekratak da bih se nastavio baviti nečim što me ne čini sretnim. Želim sve najbolje svojim kolegama", izjavio je tada Norvežanin koji bi se mogao vratiti na stazu naredne godine.

Braathen se spreman vratiti na stazu, gdje bi nastupao pod zastavom Brazila. Braathenova mama je, naime, Brazilka pa on ima i brazilsko državljanstvo. Norvežanin je u prosincu odradio trening s Britancem Charliejem Raposom u Austriji, a nekoliko dana kasnije nastupio je u slalomu u Hinterreitu s viceprvakom svijeta Grkom AJ Ginnisom. Ondje se, prema pisanju švicarskog Blicka, sastao i s predsjednikom FIS-a Johanom Eliaschom, s kojim je razgovarao na tu temu.

Ipak, pravila FIS-a su jasna. Prije nego što zatraži promjenu licence mora imati državljanstvo i putovnicu te zemlje, ali i mora najmanje dvije godine živjeti u istoj. U ovom slučaju, u Brazilu. Iznimke su moguće ako je skijaš rođen u toj zemlji, odnosno ako su mu otac ili majka državljani zemlje, što je za Braathena jako važno.

Drugi problem koji je potrebno riješiti jest spor s norveškim Savezom, koji mora odobriti promjenu kako bi mladi skijaš mogao zadržati dosad osvojene FIS bodove. Kako je Braathen još uvijek u sporu s ljudima iz saveza, nije jasno hoće li mu Norvežani to omogućiti. Braathen je najavio konferenciju pres konferenciju u Salzburgu za četvrtak u 11 sati pa će biti jako zanimljivo vidjeti što će ponuditi novinarima.

Kopirati
Drag cursor here to close