Za kraj Svjetskog prvenstva

Kristoffersenu zlato, medalju ima i Grčka

Za Kristoffersena je ovo drugo zlato sa svjetskih prvenstava u karijeri, a prvo u slalomu, bio je svjetski prvak i u veleslalomu prije četiri godine u Areu.
Sport / Ostali sportovi | 19. 02. 2023. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već uobičajeno, posljednja utrka na Svjetskom prvenstvu bila je ona u slalomu za skijaše. Slaloma koji je bio sjajan, a podatak da smo nakon prve vožnje imali pomalo nevjerojatnih 19 skijaša unutar sekunde zaostaka govori u prilog tome.

Austrijanac Manuel Feller je vodio glavnu riječ. Startao je kao četvrti te je postavio vrijeme 46.93 i mnogi dobri slalomaši mu jednostavno nisu mogli parirati. Gledajući prvu jakosnu skupinu, Braathen je završio na diobi drugog mjesta, Strasser je bio četvrti, Foss-Solevagg peti, dok je recimo Henrik Kristoffersen bio tek 16.
Senzacija iz Chamonixa Grk AJ Ginnis je opet radio sjajan posao. Startao je kao 24-ti te se probio na diobu drugog mjesta s 13 stotinki zaostatka. Od onih koji nisu bili u toj prvoj skupini, ugodno je iznenadio Alex Vinatzer šesti mjestom.

S obzirom na situaciju nakon prve vožnje, u drugoj je bilo jako puno kandidata za medalju. Pitanje je bilo tko će izdržati pritisak, tko ima više iskustva. Svoju priliku je iskoristio Norvežanin Henrik Kristoffersen.

Iskusni 28-godišnji Kristoffersen najbolje se snašao na zahtjevnoj drugoj stazi koju je postavio njemački trener i zaostatak od 91 stotinke koju je imao nakon prve vožnje pretvorio u trijumf s 20 stotinki boljim vremenom od srebrnog Grka AJ Ginnisa, dok je broncu osvojio bivši juniorski svjetski prvak u ovoj disciplini Talijan Alex Vinatzer s 38 stotinki zaostatka.

Za Kristoffersena je ovo drugo zlato sa svjetskih prvenstava u karijeri, a prvo u slalomu, bio je svjetski prvak i u veleslalomu prije četiri godine u Areu. U slalomu je u Svjetskom kupu ostvario 23 pobjede, a u ovoj disciplini ima i broncu s prošlog SP u Cortini d‘Ampezzo te broncu sa ZOI iz Sočija 2014.

Za razliku od puno boljih i iskusnijih skijaša, AJ Ginnis nije pao pod  pritiskom, pa je Grčkoj osigurao prvo medalju u povijesti sa svjetskih skijaških prvenstava, zaostao je 20 stotinki. Treći je završio Talijan Alex Vinatzer koji je ostao u plusu 38 stotinki. Vinatzer (23) je do sada u karijeri dva puta bio treći u utrkama slaloma za Svjetski kup, dok je prije dvije godine u Cortini ostao nadomak medalje na SP završivši kao četvrti.

Vodeći nakon prve vožnje Austrijanac Manuel Feller nije uspio spojiti dva dobra nastupa te je završio na diobi sedmog mjesta zajedno s vodećim slalomašem u Svjetskom kupu Norvežaninom Lucasom Braathenom, koji je nakon prve vožnje dijelio drugo mjesto s Ginnisom.

Olimpijski pobjednik iz Pekinga od lani Francuz Clement Noel zauzeo je četvrto mjesto s 41 stotinkom iza Kristoffersena, odnosno tri iza Vinatzera, dok je branitelj naslova Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag nakon lošeg drugog nastupa pao s petog na 19. mjesto.

Hrvatski skijaš Filip Zubčić zauzeo 11. mjesto sa 73 stotinke zaostatka, što je dobar rezultat s obzirom na slabiju prvu vožnju nakon koje je kasnio sekundu i 41 stotinku. Od preostale trojice hrvatskih predstavnika, Samuel Kolega je završio na 34. mjestu sa 4.45 sekundi iza Kristoffersena, Matej Vidović 36. sa 4.92 sekunde slabijim vremenom od Norvežanina dok Istok Rodeš nije završio drugu vožnju.

Kopirati
Drag cursor here to close