Drugi put u karijeri

Alexis Pinturault ponovo svjetski prvak u kombinaciji

Za Pinturault je ovo treća medalja u kombinaciji. Na Svjetskom prvenstvu je prije dvije godine, bio srebrni, prije toga 2019. godine zlatni. Tu je i kombinacijsko srebro iz Pyeongchanga.
Sport / Ostali sportovi | 07. 02. 2023. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi put u posljednje četiri godine, Alexis Pinturault je svjetki prvak u kombinaciji. Pinturault je nakon prve vožnje, odnosno superveleslaloma imao šest stotinki prednosti ispred Marca Schwarza, zlatnog iz Cortine prije dvije godine, odnosno Raphael Haasera još jednog Austrijanca koji je kasnio 14 stotinki.

Medalji su se nadali Vincent Kriechmayr i Amerikanac River Radamus koji su kasnili 58 odnosno 59 stotinki. Na kraju nisu uspjeli.

Schwarz je na slalomskoj stazi izgledao jako dobro, na zadnjem prolazu imao je 30 stotinki prednosti, no sve je prosuo napravivši pogrešku pred ciljem u koji je ušao s deset stotinki zaostatka te se morao zadovoljiti srebrom.

Austrijanci su u Courchevelu osvojili i brončano odličje zaslugom 25-godišnjeg Raphaela Haasera, kojemu je to bio debitantski nastup na svjetskim prvenstvima. Za pobjednikom je zaostao 44 stotinke i tako ponovio uspjeh koji je dan prije u alpskoj kombinaciji ostvarila njegova 29-godišnja sestra Ricarda Haaser, popevši se po prvi put u karijeri na pobjedničko postolje.

Za Pinturault je ovo treća medalja u kombinaciji. Na Svjetskom prvenstvu je prije dvije godine, bio srebrni, prije toga 2019. godine zlatni. Tu je i kombinacijsko srebro iz Pyeongchanga. Ukupno, Francuz sada ima tri zlata sa svjetskih prvenstava, jedno srebro i tri bronce, dok je od Sochija do danas na Olimpijadi jednom bio srebrni te u dva navrata brončani. Zanimljivo, Pinturault je osvajao medalje još u veleslalomu, superveleslalomu, ali i Team eventu.

Hrvatska je imala jednog predstavnika u alpskoj kombinaciji u Courchevelu. Dragocjeno iskustvo na SP-u stekao je Tvrtko Ljutić, stariji brat Zrinke Ljutić, koji je zauzeo 15. mjesto među 22 skijaša koji su završili utrku.

Za 20-godišnjeg Zagrepčanina to je bio drugi nastup na svjetskim prvenstvima u seniorskoj konkurenciji i prvi plasman među 15 najboljih, do kojeg je stigao zaostavši za pobjednikom nešto više od devet sekundi (+9.33). Ljutić je u superveleslalomu imao 40. rezultat, a za Pinturaultom je zaostao za 4.23 sekundi, dok je u slalomu došao do cilja sa 17. rezultatom, što mu je u konačnici donijelo ukupno 15. mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close