Ivan Kovbasnyuk

Danas vozi spust pa će onda u rat

"U psihološkom smislu, vrlo je teško utrkivati se ovdje dok znam da je puno mojih prijatelja na bojištu. Mnogi su već ubijeni i zato mi je jako teško razmišljati o skijanju, treninzima, bilo čemu", priča Ivan Kovbasnyuk.
Sport / Ostali sportovi | 12. 02. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Kovbasnyuk je alspki skijaš. Ukrajinac, bez važnijih rezultata na međunarodnoj sceni. Prije dvije godine je zauzeo 30. mjesto u slalomu na Svjetskom prvenstvu. Nastupao je na Olimpijskim igrama i danas će u Francuskoj voziti spust. S obzirom na situaciju u njegovoj zemlji, Kovbasnyuk je dobio više prostora u medijima nego inače.

Zbog ruskog agresorskog rata, Kovbasnyuk u Courchevelu i Meribelu nastupa s "posebnom vojnom dozvolom”.

Dvostruki olimpijac član je delegacije koja broji osam natjecatelja, s tim da su ostali reprezentativci puno mlađi od njega.

"U psihološkom smislu, vrlo je teško utrkivati se ovdje dok znam da je puno mojih prijatelja na bojištu. Mnogi su već ubijeni i zato mi je jako teško razmišljati o skijanju, treninzima, bilo čemu. Imam velikih problema s koncentracijom.Nažalost, rat će trajati dugo. Siguran sam da ću i ja uskoro biti na bojnom polju. Nemamo vremena za treninge, nemamo opremu. Nemamo trenere. Trenutno nemamo ništa. Ali to je naš najmanji problem. Najveći problem je povratak u našu domovinu. Tako da sve što mogu da uradim je da samo ponosno predstavljam svoju zemlju na način na koji mogu sada", istakao je Kovbasnyuk koji je naravno prokomentirao eventualni nastup sportaša iz Rusije naredne godine na Olimpijadi.

"Nije fer kada ukrajinski sportaši nemaju priliku da učestvuju na Olimpijskim igrama jer ginu na ratištima, sa druge strane, ruski sportaši podržavaju Putinov kriminalni režim. Učinićemo sve što je u našoj moći da ih spriječimo da ponovo budu dio olimpijske porodice. I mi ćemo se braniti do kraja, do posljednjeg vojnika, do posljednje osobe u Ukrajini", poručio je Kovbasnyuk.

Kopirati
Drag cursor here to close