Na povratku iz Kine

Iznenada preminuo veliki trener Petar Porobić

Kao izbornik je prvo reprezentaciju Srbije i Crne Gore doveo do naslova svjetskog prvaka 2005. godine, samo tri godine kasnije već je bio izbornik Crne Gora koja postaje prvaka Europe.
Sport / Ostali sportovi | 10. 10. 2023. u 00:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do samo prije tri dana je stajao uz rub bazena. Vodio reprezentaciju Kine na Azijskim igrama do srebrne medalje. Kinezi su u finalu poraženi od Japana 11:7.

Crnogorski vaterpolski stručnjak Petar Porobić je planirao povratak kući gdje je trebao preuzeti Primorac iz Kotora. Sve je ostalo na tome. Iz Istanbula je stigla informacija kako je na povratku ovaj sjajni trener iznenada preminuo u 67. godini. Kao trener, Petar je u svijetu vaterpola ostavio veliki trag.

Kao izbornik je prvo reprezentaciju Srbije i Crne Gore doveo do naslova svjetskog prvaka 2005. godine, samo tri godine kasnije već je bio izbornik Crne Gora koja postaje prvaka Europe. Na prvenstvu koje se igralo u Malagi. Iako je pred tada novom selekcijom Crne Gore bio jedan poprilično neizvjestan put, od upitnog nastupa uopće, preko kvalifikacija i Europskog prvenstva B divizije u Manchesteru.

U Malagi je Crna Gora savladala u velikom finalu Srbiju. Porobić je još 1985. godine kao trener ušao u stručni stožer Ratka Rudića da bi nakon raspada bivše države radio kao pomoćnik Nenada Manojlovića u reprezentaciji SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. S tom reprezentacijom je osvojio olimpijsku broncu 2000. pa olimpijsko srebro 2004. u Ateni, sudjelovao u dva naslova prvaka Europe - 2001. i 2003. - dok sa svjetskih prvenstava ima u srebro 2001. u Fukuoki i broncu 2003. u Barceloni.

Nakon Malage Porobić je vodio Crnu Goru do 2011, a potom se kao savjetnik tada mladog Vladimira Gojkovića vratio u stručni stožer pred Europsko prvenstvo u Beogradu 2016. Nekadašnji igrač i izbornik iz 2008. umalo su u glavnom gradu Srbije još jednom pokorili kontinent - u finalu pred krcatom Beogradskom arenom "ajkule" su poražene od domaćina.

Video: Priča o Petru Porobiću 

Porobić je rođen 28. svibnja 1957. godine. Samostalnu trenersku karijeru je počeo u Jadranu iz Herceg Novog s kojim je stigao do finala Lige prvaka 2004. godine u kome je izgubio od Honveda. U klupskom vaterpolu osim Jadrana, vodio je Primorac, Bečej, te ruski Šturm.

Kopirati
Drag cursor here to close