Francuska domaćin Svjetskog kupa u rugbyju

Francuzi žele naslov, Irska i Novi Zeland prijete

Problem za favorite je ždrijeb. Jer se skupine u kojima su Novi Zeland, Francuska križaju u četvrtfinalu s Južnom Afrikom i Irskom, dok su Australija, Engleska, Fiji, Argentina u drugom dijelu.
Sport / Ostali sportovi | 07. 09. 2023. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča je počela ne tako davno, posebno ne ako se porede neki drugi kolektivni sportovi. Prvi Svjetski kup se igrao 1987. godine, Australija i Novi Zeland su bili domaćini, 16 reprezentacija se borilo za naslov najbolje.

Prvi bio Novi Zeland

Prvi osvajač je bila selekcija Novog Zelanda koja je tada na Eden Parku u Aucklandu sredila Francusku pred 48.000 gledatelja 29:9. Od tada do danas odigrano je devet turnira. All Blacksi i Springboksi (Južna Afrika) imaju po tri naslova, Australija je otišla do kraja dva puta, Engleska uz Novi Zeland jednom.

Video: World Cup 1987 

Samo su četiri reprezentacije bile na tronu, što je za većinu sportova neuobičajeno ali to je rugby. Sport kojeg su kroz sve ove godine svojim rekordima i nastupima obilježile veličine kao što su Jonny Wilkinson, Fly-half (otvarač) reprezentacije Engleske, Grant Fox, Simon Culhane, veliki Jonah Lomu, Južnoafrikanac Bryan Habana, Jannie de Beer, Serge Blanco, Elton Flatley, Mat Rogers, Tony Daly, Michael Lynagh, Joel Stransky i mnogi drugi.

Francuzi žele naslov

Naravno, godine su prolazile, danas su neki drugi igrači na sceni. Oni najbolji dolaze u Francusku koja je od petka domaćin Svjetskog kupa. Drugi put samostalno domaćin, treći put ukupno. Ponovo nakon 2007. godine. Zemlja u kojoj je rugby jako važan, koja je dala toliko vrhunskih igrača, ali koja nikada nije otišla do kraja, nakon što su tri puta gubili u finalu.

Navijači vjeruju kako je ovo idealna prilika na domaćem terenu. Francuzima stadioni nisu problem, ima ih i više nego dovoljno. Igrat će se u Parizu, Marseilleu, Lyonu, Lillu, Bordeauxu, Saint-Étienne, Nantesu, Nici, Toulouseu. Najveća uzdanica je Antoine Dupont, Scrum-half, Fly-half Toulousea, najbolji igrač 2021. godine.

Irci ispred All Blacksa

Za mnoge je Novi Zeland favorit broj jedan, ali pitanje je mogu li se All Blacksi nositi s tim teretom. U srpnju prošle godine je Novi Zeland dva puta izgubio od Irske, gubili su od Južne Afrike, Argentine na domaćem terenu što im se ranije nikada nije dogodilo u povijesti.

U provjerama pred ovaj Svjetski kup, All Blacksi su dobili Australiju, pa su izgubili od Južne Afrike. U uskom krugu su i Springboksi koji su imali velikih problema za vrijeme pandemije. Puno toga su izgubili u dvije godine, pa su pokušali to nadoknaditi. Posljednje utakmice su bile ohrabrujuće. Razbili su Wales u gostima 52:16, Novi Zeland 35:7.

Krug favorita zatvaraju Irci, aktualni pobjednici Kupa šest nacija čiju okosnicu čine igrači Leinstera, dvostrukog viceprvaka Europe. Njihov talisman i kapetan Johnny Sexton, jedan od najboljih igrača svih vremena, s 38 godina na leđima želi samo jednu stvar: igrati finale Svjetskog prvenstva.

Video: Ireland Six Nations 

Aktualni najbolji igrač godine i vjerojatno najbolji flanker svijeta, Josh van der Flier, predvodit će linije koje bi treble pomoći Sextonu na impresivan način završiti karijeru. Irci bolju priliku od ove vjerojatno dugo neće imati. Kroz Šest nacija i pripremne utakmice Irska je došla do omjera 8-0.

Australija i Engleska nemaju formu ni kvalitet 

Australija nije u uskom krugu, ali se ne smije odbaciti. Eddie Jones se vratio na mjesto izbornika, njegov mandat otvorili su porazi od Južne Afrike i posebno bolan onaj od Argentine. Nakon toga su izgubili dvije vezane utakmice od Novog Zelanda, dok je peti vezani bio onaj od Francuske.

Video: World Cup 2019 final 

Jednako teške dane proživljava u Engleska. Znamo da su ih Francuzi razbili u hramu rugbyja 53:10, u Kupu Šest nacija. U pripremnim susretima imaju poraz i pobjedu kontra Walesa, pa dva vezana poraza od Irske i Fijija što je dodatno uzdrmalo Engleze prije odlaska u Francusku. Fiji, Wales, Škotska, Argentina, Japan su svakako selekcije na koje treba obratiti pažnju, ali ne više od toga, teško da se mogu ugurati u borbu za naslov.

Problem za favorite je ždrijeb. Jer se skupine u kojima su Novi Zeland, Francuska križaju u četvrtfinalu s Južnom Afrikom i Irskom, dok su Australija, Engleska, Fiji, Argentina u drugom dijelu.

Kopirati
Drag cursor here to close