Četvrti Grand Slam Irske

VIDEO I Irska bez poraza do trofeja

"Oni su sjajna skupina, sjajan menadžerski tim i sjajna skupina igrača," rekao je Sexton, koji je srušio rekord Ronana O'Gare i podigao cijenjeni trofej.
Sport / Ostali sportovi | 19. 03. 2023. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odigrano je posljednje, peto kolo ovogodišnjeg izdanja Kupa šest nacija. Za Irsku je priča zaključena kao u filmu. St Patrick's Day - vikend, pobjeda protiv Engleske, zadnji nastup Johnnyja Sextona u ovom takmičenju.

"Oni su sjajna skupina, sjajan menadžerski tim i sjajna skupina igrača," rekao je Sexton, koji je srušio rekord Ronana O'Gare i podigao cijenjeni trofej.

U utakmici protiv Engleske Johnny Sexton postao je igrač s najviše ostvarenih poena u povijesti ovoga natjecanja. Već iskorištenim kaznenim udarcem u prvom dijelu utakmice stigao je do 560 bodova i tako se odvojio od dosadašnjeg surekordera. Do kraja utakmice je pogodio još tri pretvaranja i tako stigao do ukupno 566 bodova. Nije Sexton rekao posljednju riječ, oprostit će se od reprezentacije na Svjetskom kupu ove godine u Francuskoj.

Video: Irska - Engleska 

Za Irsku je ovo tek četvrti "Grand Slam" u 130-godišnjoj povijesti ovoga natjecanja u kojem su se od 1883. do 1909. godine natjecale samo otočke reprezentacije, 1910. se priključila Francuska, a 2000. i Italija. Prvi "Grand slam" Irska je ostvarila 1948. godine, a preostala tri u 21. stoljeću - 2009., 2018. i 2023.

Ove godine je Irska bila poprilično dominanta, upisano je pet pobjeda, vrlo uvjerljivih, sigurnih, osvojeno 27 bodova. Protiv Engleske je Dan Sheehan imao dva polaganja, Robbie Henshaw i Rob Herring su dodali po jedan. Engleska je povela 6:0, no ključni trenuci dvoboja dogodili su se u završnici prvog poluvremena kada su se Irci vratili u igru. Poveli su 10:6 i utakmicu dobrim dijelom stavili pod kontrolu. Nakon isključenja Freddie Steward, Engleska je počela padati. Irska je pobjegla na 24:9, na kraju je završilo 29:16.

Video: Slavlje nakon velikog trijumfa 

Drugo mjesto u ovogodišnjem Kupu šest nacija osvojila je Francuska, koja je bila branitelj naslova. Francuzi su u posljednjem kolu kao domaćini svladali Velšane sa 41:28 i završili natjecanje s četiri pobjede i jednim porazom, treće je mjesto zauzela Škotska, koja je u subotu nadigrala Italiju sa 26:14, s tri pobjede i dva poraza. Engleska je s dvije pobjede i tri poraza ostala četvrta, Wales s jednom pobjedom i četiri poraza peti, a Italiji je u 24. sudjelovanju po 18. put pripala "drvena žlica", odnosno posljednje mjesto s pet poraza.

Kopirati
Drag cursor here to close