Francuska brani naslov

VIDEO I Pripremite se za novo izdanje Kupa šest nacija

Prema rasporedu, prvu utakmicu igraju Wales - Irska, u subotu, dok će dva i pol sata kasnije na teren izaći Englezi i Škoti. U nedjelju kolo zatvaraju Italija - Francuska.
Sport / Ostali sportovi | 02. 02. 2023. u 02:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ogromna tradicija, poseban sustav takmičenja, rivalstvo. Najvažnije stvari kada se priča o rugbyju i Kupu šest nacija, koji se igra svake godine u isto vrijeme. Veljača i ožujak nam donese pet kola drugog najvažnijeg takmičenja u ovom sportu, nakon Svjetskog kupa. Priča koja traje od 1882. godine, čiji su akteri Engleska, Francuska, Škotska, Irska, Wales i Italija.

Francuska je prošle godine slavila, ostvarila svih pet pobjeda, u petom kolu je pred 80.000 gledatelja sredila Englesku 25:13. Za deseti Grand Slam. Izraz koji se u ovom sportu koristi kada osvojite turnir bez poraza. Francuzima je to pošlo za rukom deseti put u povijesti. Prvi put nakon 2010. godine, ukupno to je bio 26. naslov.

Rugby ima svoje probleme

Za one koji ne znaju sustav takmičenja je jednostavan, igra se pet kola, na pet stadiona uvijek istih, što je posebno zanimljivo, jedina razlika leži u činjenici da Englezi koriste kultni Twickenham koji je otvoren 1909. godine i to je stadion uglavnom za rugby, slična je situacija sa Škotima (Murrayfield) dok Francuzi igraju na Stade de Franceu, Irci (Aviva Stadium), Italija (Olimpico), te Wales (Millennium).

Ovogodišnje izdanje dolazi u nimalo ugodnoj situaciji. Škotski ragbi savez kritiziran je zbog načina na koji je postupao u slučaju smrti bivše reprezentativke Siobhan Cattigan. Predsjednik Francuske federacije Bernard Laporte podnio je ostavku nakon što je proglašen krivim za korupciju.

Mlade, nadolazeće zvijezde

Bolji poznavatelji ovog sporta upozoravaju na neke mlađe igrače, neka nova lica koja bi mogla obilježiti ovogodišnji turnir. Jedan od njih Ollie Hassell-Collins, krilo London Irish koji je do sada igrao za reprezentaciju Rugby sedam, mlade selekcije, a sada bi trebao dobiti više prostora jer je izbornik Borthwick izostavio veterane Jonnyja Maya i Jacka Nowella, s tim da je Johnny krilo kao i Hassell-Collins.

Irci imaju Jacka Crowleya kao nasljednika Johnnyja Sextona koji se planira povući nakon Svjetskog kupa ove godine. Crowley je dobio priliku protiv Australije, kada je startao upravo umjesto ozlijeđenog Sextona. Može igrati na poziciji centra, Fly-half-a (organizatora, tzv. Otvarač) ili Fullbacka (posljednji igrač obrane).

Jackov nekadašnji suigrač iz Munstera, Ben Healy je također otvarač, igrao je za mlade reprezentacije Irske jer je rođen u toj zemlji, ali sada je prihvatio poziv Škotske jer su mu baka i djed Škoti. Gregor Townsend je pozvao Healyja kao zamjenu za ozlijeđenog Adama Hastingsa. U ovom društvu je i Christ Tshiunza, momak rođen u Kongu, skakač ali i krilo skupa.

Exeter Chiefsi su njegov klub, gdje je zapeo za oko bivšem kapetanu Walesa Samu Warburtonu. Inače Velšane s klupe predvodi Australac Warren Gatland koji je ponovo tu nakon 2019. godine. Ovu reprezentaciju je vodio 12 godina u kojima je četiri puta osvajao ovaj turnir.

Jedan od onih kojih čeka svoju priliku je Nolann Le Garrec koji je prvi put pozvan u reprezentaciju na turneji po Japanu prošlog ljeta. On je Scrum-half - spojka, zamjena za najveću zvijezdu i kapetana reprezentacije Francuske
Antoinea Duponta.

Ange Capuozzo je rođen u Grenoblu, već ima sedam nastupa za Italiju, nosi dres Toulousea, bio je odličan protiv Australije, s dva polaganja je pomogao reprezentaciji da upiše vrijednu pobjedu u Firenzi prije tri mjeseca. Ta pobjeda daje Italiji pravo da se nada da nešto više može napraviti ove godine.

Video: Ovako to izgleda na terenu 

Prema rasporedu, prvu utakmicu igraju Wales - Irska, u subotu, dok će dva i pol sata kasnije na teren izaći Englezi i Škoti. U nedjelju kolo zatvaraju Italija - Francuska. Posljednje kolo je na rasporedu 18. ožujka, parovi su Škotska - Italija, Francuska - Wales, te Irska - Engleska.

Kopirati
Drag cursor here to close