Dosanjali svoj san

Finci uzeli Rusima zlato

"Teško je pronaći riječi, ali uzeli smo ono po što smo došli", rekao je bek Sami Vatanen. "Teško smo se borili i izborili za prvu olimpijsku zlatnu medalju u povijesti finskog hokeja na ledu.
Sport / Ostali sportovi | 20. 02. 2022. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finci jesu bili kandidati za medalju, ali opet malo tko je očekivao da će otići do kraja. Da će uzeti po prvi put u povijesti zlato na Olimpijadi. Međutim, jednom se i Fincima moralo otvoriti. Nakon četiri bronce, dva srebra, nakon tri titule Svjetskog prvaka, jednom je moralo doći to zlato. I na kraju zasluženo.

Čvrsta obrana, odličan golman i napada u kojem u mogu uvijek nekako pronaći put do gola. Uostalom, podatak da su u nokaut fazi od četvrtfinala do zlata Finci primili tri gola najbolje potvrđuje kakvu smo Finsku gledali na ovom turniru.

Već od početka utakmice Finci su se nametnuli, Rusi su malo toga mogli uraditi. Međutim iako su Finci uputili pa dvostruko više udaraca, Rusi su imali minimalnu prednost nakon prvih dvadeset minuta zahvaljujući golu Grigorenka u situaciji kada je na hlađenju dvije minute bio Hannes Bjorninen koji će nešto kasnije izrastit u junaka.

Finci su se vratili u utakmicu na otvaranju druge trećine, Ohtamaa i Bjorninen su pripremili akciju za Ville Pokku koji šalje pak iza leđa Fedotova. Na kraju se presudnim pokazao onaj gol koji će doći nakon 31 sekunde igre na početku treće trećine. Hannes Bjorninen je skrenuo u gol šut Antille. Fedotov je imao 29 obrana, Sateri samo 16 i to je pokazatelj koliko je Finska bila ispred Rusije.

Video: Finland win Final in Beijing with first ever gold in Men

"Osjećaj je nevjerojatan. Ustvari toliko je osjećaja i ne možete ih sve opisati, ali prvi da je ovo nešto nevjerojatno. Odradili smo težak posao i osvojili ovu zlatnu medalju", rekao je Sakari Manninen.

"Teško je pronaći riječi, ali uzeli smo ono po što smo došli", rekao je bek Sami Vatanen. "Teško smo se borili i izborili za prvu olimpijsku zlatnu medalju u povijesti finskog hokeja na ledu. Dakle, to je nešto posebno i nitko nam to nikada ne može oduzeti."

Jedan od najboljih Rusa na ovom turniru, Vadim Shipachyov nije mogao ništa drugo već samo čestitati Fincima.

"Igrom nismo opravdali očekivanja. Jesmo postigli gol, ali je nakon toga bilo teško proći kroz Finsku obranu. Čekali smo da naprave neku grešku ali ih nisu pravili. Igrali su vrlo disciplinirano.

Finski izbornik Jukka Jalonen je još jednom pokazao da je jedan od boljih trenera koja je ova zemlja imala. Do sada je potpisao broncu iz Vancouvera, dvije titule svjetskog prvaka, jednu juniorsku. S druge drane od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija nije osvojila pod svojim zastavom niti jedno zlato. Na Olimpijadi 1992. godine su bili najbolji, ali to je bila selekcija Zajednice Neovisnih Država. Drugo zlato je izboreno prije četiri godine, ali opet kao selekcija ROC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close