Sjajan rezultat na Svjetskom prvenstvu NABBA federacije

Elma Škaljić viceprvak svijeta u fitnessu

"Sretna sam što sam nakon toliko godina predstavila Bosnu i Hercegovinu i ostvarila povijesni rezultat, postala sam vice prvak svijeta u najstarijoj Bodybuilding federaciji", kaže Elma.
Sport / Ostali sportovi | 12. 06. 2023. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjajan rezultat ostvarila je članica Bodybuilding klub Mostar, Elma Škaljić. Ona je proteklog vikenda na Svjetskom prvenstvu NABBA federacije osvojila naslov vice prvaka svijeta u fitnessu - figura, dok je Eldin Bećirević završio u društvu šest najboljih.

"Sretna sam što sam nakon toliko godina predstavila Bosnu i Hercegovinu i ostvarila povijesni rezultat, postala sam vice prvak svijeta u najstarijoj Bodybuilding federaciji. Sav moj trud sve ono što sam napravila na trenizima se isplatilo. Ovim putem bi se zahvalila ljudima koji su podržali moje pripreme i odlazak, a to su prije svega ministar obrazovanja nauke kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović, turistička agencija "Ventura travel", sportski savez grada Mostara na čelu sa Senadom Keveljom, te kompaniji za suplemente "Xerses Weider Mostar". Istovremeno bih skrenula pažnju ljudima na vlasti pogotovo mislim na grad Mostar da pokažu malo više sluha za sportiste koji su najveći ambasadori jedne države i da se na svaki sport gleda jednako bez preferiranje i isticanja samo pojedinih", naglasila je Elma Škaljić.

Ovo je za Elmu samo nastavak sjajnih rezultata na svjetskoj i europskoj sceni. Još tamo 2019. godine je osvojila svjetski amaterski šampionat te postala nositeljica dvije pro licence

Video: SPORT CENTAR EP.14 // ELVEDIN I ELMA ŠKALJIĆ

Za one koji ne znaju NABBA federacija je svakako najstarija u svijetu Bodybuildinga. Godine 1948. David Johnston, tadašnji urednik časopisa "Health magazine" i njegov tim odlučili su organizirati takmičenje Mr. Universe koje se nekako namjerno ili ne poklapalo s Olimpijskim igrama u Londonu.

Scala Theatre je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, događaj je privukao veliku pažnju kako bodybuildera tako i publike. John Grimek je osvojio inauguracijski naslov, drugi je bio Steve Reeves. Sljedeće godine takmičenje nije održano, nakon čega je se krenulo s osnivanjem Nacionalne udruge amaterskih bodybuildera ili NABBA. Također, 60-ih godina postojala su dva različita svijeta bodybuildinga - Europa i Amerika.

Tada se na europskoj bodybuilding sceni pojavio Arnold Schwarzenegger (koji je 1967. i 1968. godine osvojio titulu NABBA Mr. Universe), dok su se s druge strane Atlantika – pored već proslavljenih ikona kao što su Bill Pearl i Reg Park – pojavili brojni američki šampioni: Larry Scott, Frank Zane, Dave Draper, Sergio Oliva, Ricky Wayne, Harold Poole i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close