Turniri dijele dobit s tenisačima

ATP donio važne odluke

Kako objašnjavaju u Udruzi teniskih profesionalaca, od ove godine turniri više neće zadržavati dobit za sebe, već će je dijeliti sa svojim producentima – 50:50.AT
Sport / Ostali sportovi | 08. 11. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije važne odluke donio je ATP na kraju ove sezone. Godišnji bonus za igrače povećan je za 2023. na 33,5 milijuna dolara, 12,2 milijuna dolara više nego prije, ali druga je odluka još važnija. Prvi put u povijesti turniri će dobit dijeliti s tenisačima.

Kako objašnjavaju u Udruzi teniskih profesionalaca, od ove godine turniri više neće zadržavati dobit za sebe, već će je dijeliti sa svojim producentima – 50:50. Tu je želju od prvog dana svog mandata 2020. godine zagovarao Andrea Gaudenzi, predsjednik ATP-a. Vjerojatno su problemi zbog koronavirusa malo odgodili njegovo uvođenje, ali sada je došlo vrijeme.

A povećanje bonusa povezanog sa sudjelovanjem na Mastersu 1000 posljedica je zarade ovih turnira u prošloj sezoni. Novac će se raspodijeliti prema rezultatima tih natječaja. Ovaj bonus nema nikakve veze s nagradnim fondovima i praktički udvostručuje zaradu tenisača.

U ATP-u objašnjavaju koja će se formula primjenjivati ove godine. Ukupna dobit od 12,2 milijuna dolara podijeljena je s brojem bodova za svjetsku listu na Mastersu. Ove sezone 300 dolara vrijedi jedan bod. Tko osvoji deset bodova dobit će 3000 dolara. Prema toj računici, naslov će donijeti bonus od 300.000 tisuća dolara.

Sukladno odluci o raspodjeli zarade, igrači će prvi put imati uvid u prihode turnira. Do sada je to za njih bila poslovna tajna. Sve što natjecanje zaradi ulaganjem, uključujući i nagradni fond, dijelit će se s tenisačima.

ATP ističe veliki rast zarade cijelog Toura. Ovogodišnji nagradni fondovi povećani su u odnosu na prošlu godinu za 37,5 milijuna dolara, a kada se pribroji povećanje bonusa za 12,2 milijuna dolara, dobiva se povećanje premija za oko 50 milijuna dolara.

Ističe se kako je ovo povećanje izravna posljedica odluke o promjeni formata Mastersa u Madridu, Rimu i Šangaju, jer je njihovo trajanje povećano na 12 dana, a ždrjebovi su prošireni s 56 na 96 sudionika. Od 2025. ista se reforma planira u Kanadi i Cincinnatiju, pa se očekuju još veći profiti. Jedino će Monte Carlo i Pariz zadržati dosadašnji format od sedam dana, dok se priče o navodno dogovorenom Mastersu u Rijadu ne spominju.

ATP planira sličnu formulu uvesti na turnirima serije 500 i 250, dok je na Grand Slamovima to nemoguće jer su velika četiri natjecanja neovisna i stvaraju vlastite nagradne fondove.

Kopirati
Drag cursor here to close