Feđini specijali

Borgov bijeg iz New Yorka, bijeg iz tenisa

''Teško je biti svjetska klasa, nemate vremena za neki druge stvari, običan život, mediji, javnost vas stalno prati. Nedostajalo mi je slobode.''
Sport / Ostali sportovi | 04. 09. 2021. u 11:29 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od trenutka kada je ušao u svijet profesionalaca je sanjao. Da osvoji jedan turnir koji nikada nije karijeri. US Open. I danas nakon toliko godina zvuči krajnje nevjerojatno, ali tenisač koji je uzeo 66 turnira u karijeri, koji je šest puta otišao do kraja u Roland Garrosu, pet u Wimbledonu, nikada nije to napravio u New Yorku. Dobro, nije niti Australian Open osvajao, ali to nikada nije bio turnir koji je volio. S US Openom je posebna priča. Björn Borg je igrao četiri finala, dva puta je koban Jimmy Connors, dva puta McEnroe. To posljednje finale, taj posljednji veliki okršaj velikih, strašnih rivala, Johna McEnroe i Björna Borga je posebna priča.

Nije mogao protiv Johna

Mladi John (McEnroe) je sve više grizao, nezaustavljivo išao prema broju jedan, čak je u Wimbledonu, baš u finalu dobio Borga. Koji će par mjeseci kasnije doći u New York s nevjerojatnom željom, da uzvrati, da pokaže da je još uvijek on najbolji na svijetu. Neće uspjeti. Imao je John dvije meč lopte na 15:40 u osmom gemu četvrtog seta. Borg se izvukao, publika je bila oduševljena. Nešto što se nije dogodilo nikada prije i nikada poslije. U Johnovom dvorištu publika je navijala za njegovog najvećeg rivala. Za Borga je osvajanje US Opena bila njegova najveća opsesija. Njegova noćna mora. Je li publika znala? Teško. Jesu li njegova supruga, trener, ljudi iz njegovog okruženja znali? Možda jesu, ali teško. Da će to biti njegov posljednji pravi meč u karijeri.

Bijeg iz New Yorka

I dok je John slavio sa svojim roditeljima, ceremonija je trajala, ali je netko nedostajao. Mnogi su se pitali u tom trenutku, pa gdje je Björn? Što se događa? Zvaničnik turnira je projurio kroz tunel ispod Nacionalnog teniskog centra u potrazi za Šveđaninom. Njegov trener i stalni pratitelj, Lennart Bergelin, brzo se kretao kroz gomilu i silazio niz prolaz. Dvojica prijatelja sreli su se ispod tribina i brzo se kretali hodnicima, prema svlačionici. U trenutku kada je ušao u svlačionicu Borg, agenti u civilu su se zadržali ispred. Sve se odvijalo jako brzo. Kroz zamračenu kuhinju, kroz dvorište ispunjeno kantama za smeće, do parkirališta. Njegova supruga Marianna i još nekoliko rođaka već su bili na putu za Borgovu novu kuću u Sands Pointu na Long Islandu. Borg i njegov trener, Lennart Bergelin su imali samo jedan cilj, doći što prije do automobila. Pobjeći. S terena, kompleksa, Queensa, iz New Yorka. Kosa je bila još uvijek mokra, agenti su pratili korake. Njega i njegovog trenera. Njegov bijeg bila je njegova ideja. Po deseti put je izgubio u finalu na turniru i nije želio stajati kao neko tko je još jednom izgubio u New Yorku, četvrti put u svojoj karijeri. Pričati s novinarima, odgovarati na pitanja. Htio je pobjeći. Čini se od svega. Od teškog profesionalizma kojem je bio rob, od nekih novih igrača koji su nezaustavljivo dolazili, od tenisa koji se počeo mijenjati.

Nije se želio mijenjati

Dva nastupa u New Yorku, je otkazao pravdajući se umorom. US Open 1981. bio je posljednji veliki turnir koji je osvojio tenisač koristeći standardni drveni reket. Predimenzionirani, kompozitni reketi, koji su se počeli pojavljivati krajem sedamdesetih su postajali normalna pojava. Istovremeno su od igrača zahtijevali da mijenjaju svoju igru, prilagođavajući hvat i rad nogu.

Foto: Internet /  Borg i njegov trener, Lennart Bergelin su imali samo jedan cilj, doći što prije do automobila. Pobjeći.

Je li Borg mogao prilagoditi? Možda jeste, možda nije. Možda nije želio. Jer Šveđanin je godinama bio najteži radnik kojeg je svijet tenisa ikada vidio. Taj hladni Šveđanin je godinama igrao vrhunski tenis u koji je donio profesionalizam kakav nikome nije palo na pamet imati u tom periodu. Trenirao je u iscrpljujućim blokovima od pet sati i bio je toliko fit da je tvrdio da nikada nije osjetio umor tijekom teniskog meča. Emocije uvijek pod kontrolom, praznovjeran do kraja. Uvijek isti ormarić, broj ručnika, bez seksa ili brijanja koliko god dugo ostao na turniru.

Nestalo motivacije

Dugo vremena je Borg bio na vrhu planine, uspješno je znao odgurnuti bilo kojeg mlađeg tenisača koji se pokušavao popeti na ovaj ili onaj način, ali se onda pojavio taj opasni John McEnroe spreman da napadne kraljevstvo, da uzme krunu. I to je napravio, tamo gdje je kralj vladao, u Wimbledonu. A onda je sve to Mac ponovio u New Yorku.

- Dobio je prvi set, imao je u jednom trenutku trećeg prednost, priliku za 5:2, ali sam ja pogodio neke udarce. Posebno dva topspin-lob-a. Nakon drugog bi se mogao zakleti da sam primijetio kako onaj stari Borg nestaje s terena. Kao da je spreman u svakom trenutku baciti peškir. Postoje dani kada se na terenu osjećate loše, kada imate osjećaj kao da imate ljepilo na nogama. Došao je do mreže i stisnuo mi ruku. Zatim je otišao do torbe, uzeo je, izašao s terena, izašao sa stadiona, ušao u auto koji je očito bio spreman za polazak i - unutar nekoliko minuta od posljednjeg poena, već je bio van kompleksa, prisjetio se McEnroe tog finala.

Netko mu je prijetio

Negdje na pola puta do automobila, jedan od novinara je uspio stići Borga: '' Björn, kako se osjećaš? '' Ali uske oči igrača nisu trepnule dok je nastavio hodati.

Novinar je ustrajao: '' Odlazite li zbog prijetnje smrću ili zato što ste izgubili? '' Pitanje na koje nikada u stvarnosti nismo dobili odgovor, a na kraju se ispostavilo da je Borg imao određenih problema. Prve prijetnje su stigle prije polufinala protiv Connorsa. Dobio je dodatnu pratnju, ali i nove, valjda nakon što je dobio prvi set finala. Ed Fabricus, službenik turnira, rekao je da nitko u odboru nije obavijestio niti Bergelina niti Borga tijekom meča o tome što se dešavalo.

- Teško je biti svjetska klasa, nemate vremena za neki druge stvari, običan život, mediji, javnost vas stalno prati. Nedostajalo mi je slobode. Nakon poraza u Wimbledonu 1981. godine, osjetio sam da to nije to. Iskra kao da je jednostavno nestala, reći će kasnije Borg koji se neuspješno pokušao vratiti tenisu 1991. godine, ali je to bilo sve samo ne ozbiljan tenis.

Iako će ostati još malo u tenisu, njegov meč protiv McEnroe će ostati kao posljednji veliki u karijeri. Koja bi tko zna kako završila da je te nedjelje uzeo US Open, da je pobijedio Johna. Možda bi i povijest tenisa bila drugačija.

Kopirati
Drag cursor here to close