Kakav rasplet US Opena

Alcaraz i Ruud u finalu, pobjednik postaje broj jedan

Za Ruuda je ovo drugo veliko finale nakon Roland Garrosa, dok je Španjolac postao najmlađi finalista US Opena nakon Petea Samprasa 1990. godine.
Sport / Ostali sportovi | 10. 09. 2022. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakav rasplet US Opena. Krajnje nevjerojatan, jer osim što u finalu igraju Carlos Alcaraz i Casper Ruud, jednako važan je i podatak da će pobjednik turnira postati broj jedan. Jesu ove sezone mogli obojicu očekivati u finalu ali da će baš u direktnom finalnom obračunu odlučiti tko preuzima jedinicu u ponedeljak, to nije nitko. I nije nezasluženo.

Do svog drugog finala na Grand Slamu, Ruud je došao preko Rusa Karena Khachanova i četiri seta. Bilo je 7-6(5), 6-2, 5-7, 6-2. Ruud je dobio prvi setu tie breaku, nakon što je ispustio početnih 2-0. Khachanov se vraćao nekako od početka meča.

Jedan break je vratio, u tie breaku probao nadoknaditi 3-6, ali nije uspio. U nastavku je dominirao Rud, uz jedan trenutak slabosti, tamo u finišu trećeg seta, kada gubi svoj servis u jako neugodnom trenutku, 12-tom gemu. Međutim, u četvrtom su opet stvari došle na svoje.

"Obojica smo bili nervozni, jer ipak ovo je polufinale US Opena, ali ja mislim da sam odigrao sjajn meč. Ja sam bio u prednosti jer sam dobio taj prvi set u kojem je bilo uspona i padova kod obojice. Nakon toga sam bio puno mirniji.Odigrao sam fenomenalno u drugom, a Karen je pojačao u trećem. Nakon Roland Garrosa bio sam iznimno sretan, ali naravno i dovoljno skroman da pomislim da bi to moglo biti moje jedino finale na Grand Slamu u karijeri. Nije lako, ali evo me opet nakon nekoliko mjeseci.

Tenis nije samo prebacivanje loptice sa jedne strane na drugu, ima tu i psihologije. Nekada pokušavamo da se držimo jako, barem tako izgleda za one koji nas gledaju, ali iznutra se vjerojatno osjećamo drugačije" naglasio je Ruud. Nekoliko sati kasnije će Ruud saznati ime svog protivnika u finalu, a ljubitelji tenisa će dobiti reprizu finala Miamija. U kojem je Carlos Alcaraz savladao Caspera Ruuda u dva seta.

U drugom polufinalu su igrali Carlos Alcaraz i Frances Tiafoe u sjajnoj atmosferi. Jer publika voli i uživa gledati Alcaraza, dok je Tiafoe domaći tenisač, Amerikanac, čiji priča mnoge podsjeća na "Pepeljugu". Nije ni čudo što su tribine bile ispunjene, što je recimo bivša prva dama Michelle Obama bila je u prvom redu predsjedničke lože sva četiri sata i 19 minuta. I što su svi uživali.

Tiafoe je za početak potvrdio da ne može izgubiti tie break na ovom turniru, dobio je još jedan kako bi izjednačio rekord Petea Samprasa koji je dobio svih sedam na jednom US Openu. U čudnoj završnici drugog seta, Alacar je bio uspješniji. Projurio je Alcaraz trećim, u četvrtom je imao 3-1, činilo se kako Tiafoe pada. Ali to se nije dogodilo. Frances je prvo vratio break, pa spasio jednu meč loptu i na kraju izborio peti. Uz oduševljenje tribina. I opet je Tiafoe uzeo set kroz tie break.

U petom je Alcaraz za korak ispred, međutim Alcaraz je još jednom potvrdio svoju snagu, fizičku, psihološku, kako hoćete. Otišao je na 4-2, poveo uzeo još jednom servis Amerikancu i trijumfalno završio treći meč zaredom u pet setova. Ovaj je bilo 6-7(6), 6-3, 6-1, 6-7(5), 6-3. Španjolac je postao najmlađi finalista US Opena nakon Petea Samprasa 1990. godine.

"Nevjerojatno je moći se natjecati za tako velike stvari. Prvi put u finalu Grand Slama. Moram dobiti još jednu utakmicu, ali protiv nevjerojatnog igrača. On je već igrao finale Grand Slama na Roland Garrosu, a za mene će biti prvi put. Dat ću sve od sebe. Naravno, jako sam sretan. I kao što kažem prije svakog meča, uživat ću, a onda ćemo vidjeti", rekao je Alcaraz nakon meča.

Kopirati
Drag cursor here to close