Tko će koga, ako ne svoj svoga?

Zrinjskom je finale za prestiž, Veležu jedini izlaz u Europu

Sport / Nogomet | 17. 05. 2023. u 10:05 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veležu će finale Kupa BiH u Zenici biti prva prilika da u poslijeratnom periodu sveže dva trofeja, a morat će to učiniti u ukupno četvrtom međusobnom Kup okršaju s gradskim rivalom koji je u tim duelima bio uspješniji.

Dvije godine zaredom u finalu Kupa. U finalu natjecanja u kojem je do prošle sezone Velež bio bez značajnijeg rezultata. Nekako je bilo i logično da se toliko čekalo na uspjeh, s obzirom na sve probleme s kojim se klub suočavao – jer tko je mario za Kup kad je klub preživljavao, ispadao u niži rang, vraćao se.

Međutim u posljednje dvije sezone priča je potpuno drukčija. Prošle godine je pod vodstvom Feđe Dudića Velež otišao do kraja, nakon izvođenja jedanaesteraca, pobijeđeno je Sarajevo.

Što se tiče Plemića, Finale Kupa, zapravo je nagrada Zrinjskom nakon još jedne dominantne prvenstvene kampanje. Naravno, ta nagrada će postati bezvrijednom ako finale ne donese trofej protiv gradskog rivala, koji je u međusobnim okršajima većinom bio lošiji, što će reći da je Zrinjski ipak pod većim pritiskom.

Iako je već dominantno obranio dominanto osvojen naslov prvaka, iako zapravo više nema što dokazati. Jer sada je u tom finalu Kupa, i to protiv Veleža – sve dosad se briše, Plemići pred sobom imaju 90 minuta nakon kojih neće biti alibija. Pobjednik će uzeti sve, gubitnik podvijena repa kući lizati rane. I to je ta situacija koja može stvoriti pritisak, onaj koji koči, paralizira. A taj osjećaj Plemstvo ne poznaje već dugo vremena – i tu leži potencijalna opasnost.

Tri puta smo imali dvoboje mostarskih klubova. Prvi put u sezoni 2011/12., Velež je u dva susreta prošao dalje. Prvi je pod Bijelim brijegom registriran rezultatom 0:3, nakon ulaska navijača u teren, dok je u uzvratu Velež upisao trijumf 2:0. Radilo se o osmini finala.

Novi okršaj imali smo u ožujku 2015. godine. Tada je prvi susret također igran pod Bijelim brijegom, a zaključen je bez pobjednika (2:2), da bi Zrinjski u uzvratu slavio 2:0. Baš tada je na klupi Veleža bio sadašnji trener Nedim Jusufbegović.

Najmanje neizvjesnosti bilo je u posljednjem okršaju, iz 2016. godine. Tada je sve bilo jasno nakon prvog susreta, jer je Zrinjski slavio 3:0 u prvoj i 2:1 u drugoj utakmici.

Međutim, ovo je prvi put da mostarski rivali igraju u finalu Kupa, igra se jedna utakmica koja se igra na kraju sezone.

Utakmica u koju Zrinjski ulazi s već osiguranim naslovom prvaka, s mislima o protivniku u prvom pretkolu Lige prvaka, dok je Veležu, čini se, Kup ipak ostao kao posljednja nada da treći put zaredom izađe na europsku scenu.

Odluka večeras pada na zeničkom Stadionu "Bilino polju", u 28. izdanju finala Kupa BiH, koje se igra u 18.00 sati.

Čast da sudi mostarski derbi pripala je Luki Bilbiji iz Prijedora.

Susret će direktno prenositi kanal Arena Sport.

Kopirati
Drag cursor here to close